Siuntų kelią pas gavėjus gali prailginti ir streikai, ir pūgos

Artėjančios didžiosios metų šventės daug kam kalendorinių metų pabaigą paverčia įtemptu darbymečiu. Paštininkai – ne išimtis. Viso pasaulio paštams prieš šv. Kalėdas tenka atlaikyti net kelissyk didesnius laiškų ir siuntų srautus nei įprastai.

Dėl prastų oro sąlygų vėluojantys ar visai atšaukiami skrydžiai, oro uostų darbą paralyžiuojantys aviakompanijų darbuotojų streikai – dažniausios priežastys, kodėl luktelėti siuntinio kartais tenka ilgiau, nes beveik visos pašto siuntos šiandien yra skraidinamos.<br>V.Balkūno nuotr.
Dėl prastų oro sąlygų vėluojantys ar visai atšaukiami skrydžiai, oro uostų darbą paralyžiuojantys aviakompanijų darbuotojų streikai – dažniausios priežastys, kodėl luktelėti siuntinio kartais tenka ilgiau, nes beveik visos pašto siuntos šiandien yra skraidinamos.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Nov 25, 2016, 7:22 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 4:26 AM

Niekam nesinorėtų kalėdinių dovanų ar sveikinimo atvirukų gauti jau po šv. Kalėdų ar netgi prasidėjus Naujiems metams. Todėl savo ruožtu paštininkai tikisi, kad šiemet šventinio darbų maratono nesutrukdys nei aviakompanijų ar oro uostų darbuotojų streikai, nei skrydžių maršrutus savaip dažnai pakoreguojančios žiemos pūgos.

Nors tais atvejais, kai tenka laukti vėluojančios pašto siuntos ar laiško, daugelis mūsų burba, kad paštininkai laiku neatlieka savo pareigų, iš tiesų kaltųjų reiktų ieškotų ne tik pašte.

Dėl prastų oro sąlygų vėluojantys ar visai atšaukiami skrydžiai, oro uostų darbą paralyžiuojantys aviakompanijų darbuotojų streikai – dažniausios priežastys, kodėl luktelėti siuntinio kartais tenka ilgiau, nes beveik visos pašto siuntos šiandien yra skraidinamos.

Tiek Lietuvos paštas, tiek ir kitų Europos šalių pašto operatoriai jau skelbia apie prasidėjusį kalėdinį sezoną ir it ant mielių kasdien augančius pašto siuntų srautus.

Neišvengta ir nesklandumų. Apie streiką šią savaitę pranešus Vokietijos oro milžinei „Lufthansa“ trečiadienį buvo nutrauktos ne tik lietuvaičių kelionės į Frankfurtą, bet ir neišgabentos pašto siuntos. Paštininkai apgailestauja, bet siuntos į JAV, Vengriją, Portugaliją, Italiją, Jungtinę Karalystę, Maltą, Prancūziją, Indoneziją, Pietų Afrikos Respubliką, Taivaną, Saudo Arabiją, pasieks pavėluotai.

„Daugiau keliaujantys žmonės žino, kaip kartais kelionės planus pakeičia ar visai sujaukia nenumatytos aplinkybės. Pūgos, uraganai, audros gali ilgam įkalinti oro uostuose. Su tais pačiais iššūkiais nuolat susiduriama ir tarptautinių siuntų srityje. Operatyvumas šiandienos pasaulyje yra labai svarbu, tačiau ne mažiau svarbu yra siuntų ir jas gabenančių žmonių saugumas“, – aiškino Lietuvos pašto Pašto operacijų direktorius Algirdas Šimonis.

Jis pažymėjo, kad tarptautinių pašto siuntų kelias yra ilgas ir sudėtingas, nes keliauja per kelias valstybes. Be to, siuntoms, kurios transportuojamos oro paštu keliami ypatingi saugumo reikalavimai. „Laikantis saugumo reikalavimų pašto siuntos yra peršviečiamos rentgenu, kad jas transportuojant neįvyktų nelaimingų atsitikimų. Daugiausia pašto siuntų su pavojingais siųsti daiktais yra sulaikoma oro uosto terminaluose per aviacinio saugumo patikrinimus.

Tarp dažniausiai sulaikomų pašto siuntų – oro pagalvės, aerozoliai, degieji skysčiai ir ličio baterijos. Tokio turinio pašto siuntas draudžiama siųsti, nes jos gali sukelti rimtą pavojų tiek siuntos gavėjo, tiek siuntas pristatančio darbuotojo sveikatai“, – teigė Lietuvos pašto atstovas.

Iš svetur ar į užsienį keliaujančių pašto siuntų pristatymą organizuoja kelių šalių pašto operatoriai. Statistika rodo, kad didžioji dalis kaltės dėl laiku nepristatytų arba dingusių pašto siuntų tenka užsienio pašto operatoriams, nes būtent jie atsakingi už į Lietuvą keliaujančių siuntų pristatymą. Pavyzdžiui, pernai per pirmąjį pusmetį kompensacijos už prarastas arba sugadintas tarptautines siuntas buvo išmokėtos daugiau kaip 3000 pareiškėjų. Net 94 procentais atvejų kaltę prisiėmė ir žalą apmokėjo užsienio pašto operatoriai.

Kaip išvengti žmogiškųjų klaidų?

Vis dėlto ir patys siuntėjai savo ruožtu gali pasirūpinti, kad bent jau dėl jų kaltės nei siuntos, nei laiškai nevėluotų ir adresatus pasiektų laiku. Neretai siuntų kelią pas gavėjus ilgina paprasčiausios žmogiškosios klaidos, kurių būtų galima išvengti. Pavyzdžiui, jei gavėjo adresas yra užrašomas klaidingas arba neteisingai, taip pat – jei užrašomas neaiškiai. Tokia siunta yra atidedama į šalį, todėl, kol išsiaiškinama, kur ją pristatyti siuntos kelionė iki gavėjo užtrunka ilgiau.

Ne mažiau yra svarbu, kad pašto siuntose nebūtų draudžiamų ir pavojingų siųsti daiktų. Rekomenduojama pasidomėti, kokius apribojimus taiko šalis, į kurią siunčiama siunta. Draudžiamų daiktų sąrašą pagal atskiras šalis galima rasti Lietuvos pašto internetiniame tinklalapyje.

O norint, kad paštu siunčiamos kalėdinės dovanos laiku pasiektų gavėjus, reikia jas išsiųsti kaip įmanoma anksčiau ir nelaukti paskutinių dienų iki šv. Kalėdų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.