Ant darbdavių kabliuko – gera alga ir nakvynė, bet vis tiek nėra kam dirbti

Darbo ieškančių žmonių Lietuvoje – maždaug 152 tūkstančiai, o laisvų darbo vietų – kone septynis kartus mažiau. Nors darbuotojų pasiūla didelė, įmonės vargsta, kol randa jų tinkamų.

Nemažai siuvyklų giriasi užsakymais, tačiau skundžiasi tuo, kad sunkiai pavyksta rasti tinkamų darbuotojų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nemažai siuvyklų giriasi užsakymais, tačiau skundžiasi tuo, kad sunkiai pavyksta rasti tinkamų darbuotojų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

2017-01-13 10:43, atnaujinta 2017-04-12 06:39

Nesibaigiančios darbuotojų paieškos – tokiais rūpesčiais pastaruoju metu gyvena logistikos, prekybos, paslaugų, statybos sektoriaus įmonės. Nors darbo jėgos pasiūla didelė, darbo ieškančių žmonių ir darbdavių keliai dažnai nesusikerta.

Didžiausia takoskyra tarp poreikio ir pasiūlos yra tokiose srityse kaip administravimas ir ekonomika, pardavimas ir rinkodara, statybų sektorius.

Pavyzdžiui, Lietuvos darbo biržos (LDB) interneto svetainėje skelbimus apie darbo paiešką yra įdėję kone 11,6 tūkst. administratoriaus specialybę įgijusių žmonių.

Tačiau įmonių, kuriems jų reikia, tėra vos 230.

Pardavimo ir rinkodaros srityse darbo neranda per 13 tūkst. žmonių, o laisvų darbo vietų tėra apie 600. Įvairių profesijų darbininkų ieško 825 statybos įmonės. Nors žmonių, besisiūlančių dirbti statybose, yra dešimt kartų daugiau.

Ko gero, mažiausia tikimybė užsidirbti pinigų yra nekvalifikuotiems darbininkams. Tokių yra kone 24 tūkst., o poreikis siekia vos 630.

Sumoka už nakvynę

„Sunku rasti langų arba durų montuotojų, juo labiau gerų šios srities meistrų. Neabejoju, kad jų yra, bet tik ne ten, kur dirbame. Netikėtai šių metų pradžioje jų atsirado Kaune.

Gal dėl to, kad orai atšalo ir kitokių darbų statybose sumažėjo“, – svarstė langų, durų, vartų montavimu besiverčiančios bendrovės „Gerana“ vadovas Giedrius Ruškys.

Ši įmonė skelbimus apie darbuotojų paiešką yra įdėjusi ir į LDB interneto svetainę, mat jai verkiant reikia meistrų-montuotojų, galinčių dirbti Trakuose, Širvintose, Švenčionyse.

Prisišaukti darbininkų iš kitur į mažesnius miestus sunku, o darbo jėgos poreikis didelis. Jos reikia ir naujose statybose, ir atnaujinamuose pastatuose.

Užtat kartu su alga, kuri kopti aukštyn pradeda nuo 580 eurų (neatskaičius mokesčių), „Gerana“ suteikia ir nakvynę.

Pasak G.Ruškio, tokia alga nėra didelė, tačiau tokio dydžio ji mokama montuotojo patirties neturintiems žmonėms – tiems, kuriuos jie patys moko dirbti. Vėliau ji ima kilti.

„Daugiausia darbo rankų reikia sostinėje, todėl įdarbiname žmones ir iš aplinkinių miestų. Kai kurie jų kasdien į darbą važinėja, pavyzdžiui, iš Jonavos.

Yra ir tokių, kurie atvažiuoja pirmadienį ir penktadienį grįžta namo – apgyvendiname juos sodyboje kaime. Dėl nakvynės kainų tariamės su savininkais. Šiuo metu ji sukasi apie 10 eurų“, – kalbėjo G.Ruškys.

Didelė siuvėjų paklausa

LDB duomenimis, gruodį kvalifikuotos darbo jėgos ypač reikėjo transporto, paslaugų, prekybos ir statybos sektorių bendrovėms. Siuvėjai – vieni tų specialistų, kurių poreikis rinkoje taip pat nemenkas.

„Siuvykla nemaža, bet vis dar trūksta žmonių. Vasarą jų įdarbinome. Tačiau metai nauji, nauji ir darbai.

Užsakymų nemažėja, tad reikia dar vieno siūti mokančio žmogaus. Bet vis dar tinkamo neradome“, – sakė Kaune, Aleksote, esančios siuvyklos vadovė Stefanija.

Ar ji priimtų ir pensinio amžiaus žmones? „Kol kas tokių pasiūlymų nebuvo, tačiau kalbėtume ir su vyresniais pretendentais. Juoba kad ir šiuo metu pas mus dirba keletas pensijos jau sulaukusių moterų“, – kalbėjo Stefanija.

Jos teigimu, darbuotojų paieška, bendraujant su profesinėmis mokyklomis, nebuvo sėkminga. Mokinės neužsibūdavo – išvažiuodavo dirbti ten, iš kur yra kilusios.

„Tad pastaruoju metu profesinių mokyklų absolventais nesidomėjome. Labiau reikėtų žmogaus, kuris turi siuvėjo patirties.

Anksčiau, kai buvo striuka, buvau nutarusi, kad patys išmokysime siūti, tegu tik atsiranda norinčių dirbti.

Nei modeliuoti, nei konstruoti drabužių juk nereikia. Svarbu, kad žmogus būtų kruopštus – kad siūlės būtų kokybiškos“, – užsiminė pašnekovė.

Ši įmonė siuva lino gaminius užsieniui, daugiausia – moteriškus. Siuvėjai, atskaičius mokesčius, žadama mokėti 500 eurų algos.

O štai grikių lukštų gaminius siuvanti „Grikė“, ieškanti darbuotojų, jiems žada mokėti 800 eurų (atskaičius mokesčius) atlyginimą, tačiau kelia ir didesnius reikalavimus.

Tai gaminių sukirpimas, konstravimas, modeliavimas, kokybės kontrolė, net pasiūlymų rengimas konkursams.

Reikia ne tik pardavėjų

Ne pyragai ir prekybos sektoriuje besidarbuojančioms įmonėms. Apie jų rūpesčius byloja ir darbuotojų paieškos portaluose, ir LDB svetainėje pateikiami skelbimai.

„Vis dar trūksta įvairių darbuotojų ir parduotuvėse, ir biure. Tačiau tai nieko nauja – panašaus skaičiaus darbuotojų reikėjo ir pernai tuo pat metu“, – sakė „Rimi“ atstovė Giedrė Bielskytė.

Kad trūksta darbuotojų, ypač rajonuose, byloja ir bendrovės „Topo grupė“ skelbimai LDB svetainėje.

Žiemą surasti darbą nėra lengva

LDB duomenimis, sausio 1 d. šalyje buvo 152 tūkst. darbo ieškančių žmonių – 10,6 tūkst. mažiau nei 2016 metų pradžioje. Darbo biržoje registruoti asmenys sudarė 8,5 proc. visų šalies darbingo amžiaus gyventojų.

Nedirbančio jaunimo nuo 16 iki 29 metų į LDB kreipėsi 24,4 tūkst. Tai kone 5 proc. šios amžiaus grupės šalies gyventojų.

Vien per paskutinį 2016 metų mėnesį į teritorines darbo biržas darbo ieškodami atėjo 21 tūkst. nedirbančių žmonių.

Gruodį, kaip įprastai, dėl darbo rinkos sezoniškumo įdarbinimas sulėtėjo – beveik 22 proc. mažiau norinčiųjų dirbti pateko į darbo rinką.

Sunkiasvorių sunkvežimių ir krovininių transporto priemonių vairuotojai, reklamos ir rinkodaros specialistai, dažytojai, lengvųjų automobilių, taksi ir furgonų vairuotojai, siuvėjai, virėjai, mūrininkai ir administravimo sekretoriai, informacinių technologijų darbuotojai, palyginti su kitų profesijų atstovais, gruodį turėjo didžiausias įsidarbinimo galimybes.

Vis dėlto darbo jėgos poreikis šiek tiek smuktelėjo – teritorinių darbo biržų specialistai darbo neturintiems asmenims metų pradžioje galėjo pasiūlyti 22,1 tūkst. laisvų darbo vietų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.