Davoso forume – JAV viceprezidento žinutė turtingiesiems

Skaičiuojantis savo paskutines 48 valandas, kai gali vadintis JAV viceprezidentu, Joe'as Bidenas jas išnaudojo tam, kad pasaulio turtingiesiems pasakytų – jūs nemokate pakankamai mokesčių, praneša „BBC“.

1 proc. pasaulio turtingųjų neneša jiems priklausančios naštos – tokią žinutę savo kalboje Davose vykstančiame Pasaulio ekonomikos forume išsiuntė J.Bidenas<br>Reuters/Scanpix nuotr.
1 proc. pasaulio turtingųjų neneša jiems priklausančios naštos – tokią žinutę savo kalboje Davose vykstančiame Pasaulio ekonomikos forume išsiuntė J.Bidenas<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-01-18 16:16, atnaujinta 2017-04-11 23:28

1 proc. pasaulio turtingųjų neneša jiems priklausančios naštos – tokią žinutę savo kalboje Davose vykstančiame Pasaulio ekonomikos forume išsiuntė J.Bidenas.

Jis taip pat įspėjo, kad būtina ginti liberalią pasaulio demokratiją, o Rusija gali bandyti paveikti rinkimus Europoje bei pajuokavo: „Kai pasibaigs mano tarnyba, pradėsiu sakyti tai, ką tikrai galvoju.“

Žinia turtuoliams

Tūkstančius už bilietus į prestižinį ekonomikos forumą sumokėjusiems lyderiams J.Bidenas tiesiai šviesiai pasakė – mokestinė sistema JAV nėra teisinga.

„Jūs nesate blogieji“, – pabrėžė viceprezidentas, bet samprotavo, kad pinigus būtų galima skirti vaikų universitetuose stipendijoms – suteikti nemokamą mokslą visiems JAV studentams kainuoti tik 6 milijardus dolerių per metus, o ekonomikai turėtų milžinišką efektą.

„Pajėgtume tai padaryti akimirksniu“, – sakė jis.

Gilus atotrūkis

Tiesa, atėjus penktadieniui, kai JAV prezidento postą perims Donaldas Trumpas, jokios įtakos šalies politikai J.Bidenas daryti nebegalės.

Naujasis JAV prezidentas ne kartą išreiškė savo skepticizmą dėl laisvos prekybos bei gąsdino prekybos karu su Kinija. Forume pirmą kartą apsilankęs Kinijos prezidentas savo ruožtu pasaulio lyderiams pasakojo apie globalizacijos ir laisvos prekybos svarbą.

Globalizaciją savo kalboje gynė ir J.Bidenas, nors pabrėžė, kad ji gilina atotrūki tarp pasaulio turtingųjų ir skurdžiųjų.

Grėsmės demokratijai

J.Bidenas pabrėžė, kad šiandien kaip niekad svarbu ginti liberalią demokratiją: „Paskutiniais metais tapo aišku, kad kyla pavojus susitarimui puoselėti šią sistemą“.

JAV viceprezidentas įspėjo dėl Rusijos kišimosi į įvairių šalių politinius procesus bei kritikavo kai kuriuos D.Trumpo pasisakymus apie NATO bei Europos Sąjungą.

„Kaip jau ne kartą matėme, demagogai ir autokratai bando iškilti pasinaudodami žmonių baimėmis. Šiuo atveju naudojama islamofobiška, antisemitiška ar ksenofobiška retorika, kuria siekiama kelti baimę bei susiskaldymą, taip siekiant savų tikslų“, – kalbėjo J.Bidenas.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.