Artimoje ateityje darbdaviai kels darbuotojams naują reikalavimą

IT sistemų kūrėjas iš Tel Avivo Amitas Dahanas, praėjusią savaitę dėstęs įmonės bendrovės „Moneta International“ organizuotuose mokymuose, tikras, kad netrukus darbuotojams teks rimtai pasimokyti prieš pretenduojant į naują darbo vietą.

Programavimas yra šiandienos kalba, kurią ateityje turės mokėti ne tik dirbantys informacinių technologijų (IT) sferoje.
Programavimas yra šiandienos kalba, kurią ateityje turės mokėti ne tik dirbantys informacinių technologijų (IT) sferoje.
Programavimas yra šiandienos kalba, kurią ateityje turės mokėti ne tik dirbantys informacinių technologijų (IT) sferoje.
Programavimas yra šiandienos kalba, kurią ateityje turės mokėti ne tik dirbantys informacinių technologijų (IT) sferoje.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 23, 2017, 11:46 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 3:46 PM

Programavimas yra šiandienos kalba, kurią ateityje turės mokėti ne tik dirbantys informacinių technologijų (IT) sferoje.

Vos per kelias dienas daugiau nei 150 jaunų žmonių iš labai skirtingų ir dažnai su informacinėmis technologijomis nieko bendra neturinčių sričių pareiškė norą dalyvauti nemokamuose mokymuose „Code your New Year“. Mokymų koncepcija – per tris dienas susipažinti su trimis pagrindiniais programavimo įrankiais. Iš gausaus aplikavusiųjų būrio buvo atrinkti 30 dalyvių, bandžiusių „susikalbėti“ JavaScript, HTML ir CSS kalbomis ir jų pagalba sukurti internetinį puslapį.

IT padeda keisti mąstymą

Programavimo įgūdžiai – neabejotinai naudingi, net jei neplanuojate karjeros kurti IT srityje. Suprantant programavimo kalbą ir principus įgyjama kompetencijos objektyviai įvertinti kitų kuriamus sprendimus, taip pat kai kuriuos darbus atlikti savarankiškai. Pasak A. Dahano, būtent programavimo žinios gali tapti konkurenciniu pranašumu ir padėti susirasti darbą ne tik naujųjų, informacinių ar išmaniųjų technologijų sferoje, bet ir kitose srityse.

„Daugybė sričių yra tiesiogiai ar netiesiogiai susijusios su programavimu. Programavimo kodo principų suvokimas pravers ne tik IT rinkoje dirbančiam žmogui. Kitų sričių specialistams tai padės pakeisti ir patobulinti mąstymą. Tarkim, darbuotojai, kurie susiduria su dažnu problemų sprendimu, gali pritaikyti kodų kūrimo principą tam, kad išskaidytų užduotį į mažesnius procesus ir taip žingsnis po žingsnio išnarpliotų problemą. Įvairių sričių specialistams naudinga žinoti, kaip pavyzdžiui susikurti internetinį puslapį – tai sutaupys laiko ir pinigų“, – teigia A. Dahanas.

Mokėjimas programuoti ateityje bus nebe pranašumas, o būtinybė?

Tikėtina, kad ateityje kompiuterinis raštingumas įgis daug platesnę reikšmę. Vien mokėti naudotis teksto redagavimo programa, el. paštu, skaičiuoklėmis ar paprastomis grafinėmis programomis nebus gana tam, kad potencialaus darbdavio būtumėte įvertintas kaip profesionalas. Technologijoms sparčiai keičiant darbo principus, jau po kelerių metų vienu iš esminių ir nieko nebestebinančių darbdavio lūkesčių gali tapti potencialaus darbuotojo mokėjimas valdyti programavimo įrankius, net jeigu darbo sritis ir nebus tiesiogiai susijusi su IT. A. Dahano nuomone, toks scenarijus netolimoje ateityje gali virsti realybe.

„Ieškant svajonių darbo, kiekviena patirtis tampa dideliu pliusu. Žinant, kad beveik kiekvienas procesas yra kompiuterizuotas, gebėjimas valdyti programavimo įrankius jau dabar daro didelį įspūdį darbdaviui. Mano manymu, jau per 5–10 metų trečdalis įvairių sričių vadovų potencialių darbuotojų gyvenimo aprašymuose ieškos programavimo įgūdžių įvertinimo“, – prognozuoja IT sistemų kūrėjas.

Perspektyviam jaunimui – galimybė nemokamai išmokti programuoti

UAB „Moneta International“ vadovė Algė Budrytė teigia pastebinti stiprėjančią būtinybę didinti programavimo raštingumą. Ji džiaugėsi galėdama suteikti galimybę smalsiam jaunimui dalyvauti nemokamuose mokymuose ir prasmingai praleisti laiką.

„Būdami fintech rinkos dalyviu, matome didžiulį potencialą įvairių sričių specialistams, gebantiems taikyti programavimo žinias darbinėje veikloje, todėl norime jauniems žmonėms suteikti galimybę susipažinti su IT kūrimo įrankiais čia ir dabar. Nors Lietuvoje pradėjome veiklą vos prieš gerą pusmetį, kolegos iš Tel Avivo – patyrę programuotojai. Nuoširdžiai džiaugiamės, kad jie atvyko ir dalinosi savo žiniomis bei patirtimi su mūsų jaunimu“, – apie mokymų tikslą kalba A. Budrytė.

Pasak A. Budrytės, tai buvo ne tik galimybė pasisemti programavimo žinių, bet ir abipusiai įkvepiantis renginys. „Didžiavausi mūsų jaunosios kartos noru tobulėti ir bendrauti. Viliuosi, kad įgytos žinios bei naujos pažintys padės tęsti klasėje pradėtas kurti interneto svetaines ir ne tik,“ sakė A. Budrytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.