Siūlo grįžti į sovietų laikus: baigei universitetą – gavai paskyrimą dirbti provincijoje

Tarp pertvarkytinų sričių LSA mini ir Darbo biržą.

Tarp siūlymų naujai Vyriausybei – plėtoti valstybės lėšomis išsilavinimą įgijusių specialistų paskyrimus atidirbti regionuose.<br>123rf nuotr.
Tarp siūlymų naujai Vyriausybei – plėtoti valstybės lėšomis išsilavinimą įgijusių specialistų paskyrimus atidirbti regionuose.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2017, 3:00 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 3:25 PM

Susitikimus su ministrais pradėję asociacijos nariai sako, kad pokyčiai būtini siekiant mažinti atskirti dar didesnių miestų ir regionų. Tarp siūlymų naujai Vyriausybei – plėtoti valstybės lėšomis išsilavinimą įgijusių specialistų paskyrimus atidirbti regionuose.

„Jaunas žmogus, pasirinkdamas savo kelią tik dėl to, kad reikia turėti aukštąjį ir diplomą, nes gal kažkada prireiks – aš nemanau, kad valstybė šiandien tiek turtinga išleisti tas lėšas“, – LSA pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas.

„Šiandien poreikį jaučiame ne tik gydytojų, bet ir architektų, statybininkų, ekonomistų, inžinierių, meno darbuotojų, galų gale ir mokytojų, apie ką garsiai kalbame – iš tikro žmonės, kurie baigė mokslus už valstybės lėšas, galėtų būti siunčiami trejiems metams atidirbti, neuždraudžiant jiems grąžinti valstybei pinigus ir keliauti, kur nori“, – svarstė jis.

Jis sakė, kad tiems, kam tai primintų sovietmetį, reikėtų pasižiūrėti į tokią praktiką taikančių Vakarų šalių patirtį.

„Labai svarbu yra ir pačių valstybės tarnautojų darbo užmokesčio, skatinimo mechanizmo peržiūra, nes šioje vietoje mažosios savivaldybės irgi įspraustos į tam tikras žirkles, šiandien visos lubos pasiektos, gal tikrai būtų galima žmogui mokėti žymiai daugiau, gal ir rastume savo biudžete lėšų, bet mes įsprausti į tam tikras kategorijas“, – aiškino jis.

V.Mitrofanovas taip pat sakė, kad Vyriausybei bus siūloma pakeisti savivaldybių finansavimą.

„Būdavo tokia sistema, kad jei surinkai gyventojų pajamų mokesčio didesnę dalį, tai kitais metais tiesiog mažinama dotacijos dalis. Kaip ir nebėra paskatos kurti tas pačias darbo vietas, ieškoti investicijų, nes automatiškai tu tarsi baudžiamas“, – kalbėjo Akmenės meras.

Tarp pertvarkytinų sričių LSA mini ir Darbo biržą.

„Įsivaizduokime, kad vienos ar kitos savivaldybės darbo birža labai rimtai, atsakingai imasi su sumažina stipriai bedarbių skaičių. Premijos tikrai negaus, pirmiausia tai gresia premijų sumažinimas, jei iki tol buvo didelis krūvis, antra – etatų peržiūrėjimas, nes sumažėjo bedarbių (...) Nenoriu sakyti, kad yra piktnaudžiavimo, bet suinteresuotumo jokio“, – savo ruožtu kalbėjo Druskininkų meras Ričardas Malinauskas.

LSA atstovai jau pradėjo susitikimus su ministrais. Su premjeru Saulius Skverneliu jie ketina susitikti vasario 9 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.