„Toksikoje“ saugiai sunaikinta daugiau pavojingų atliekų

Į vienintelę Baltijos šalyse pavojingas atliekas deginančią įmonę „Toksika“ pernai atvežta beveik trečdaliu daugiau pavojingų atliekų nei ankstesniais metais.

„Toksikos“ generalinis direktorius Arūnas Dirvinskas.<br>„Toksika“ archyvo nuotr.
„Toksikos“ generalinis direktorius Arūnas Dirvinskas.<br>„Toksika“ archyvo nuotr.
Į vienintelę Baltijos šalyse pavojingas atliekas deginančią įmonę „Toksika“ pernai atvežta beveik trečdaliu daugiau pavojingų atliekų nei ankstesniais metais.<br>„Toksika“ archyvo nuotr.
Į vienintelę Baltijos šalyse pavojingas atliekas deginančią įmonę „Toksika“ pernai atvežta beveik trečdaliu daugiau pavojingų atliekų nei ankstesniais metais.<br>„Toksika“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 25, 2017, 7:33 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 1:08 PM

„Toksikos“ generalinis direktorius Arūnas Dirvinskas pasidžiaugė, kad per metus taip smarkiai pavyko padidinti pavojingų atliekų surinkimą.

„Tai, kad mūsų surenkamų pavojingų atliekų kiekiai didėja, reiškia gerą žinią Lietuvos žmonėms – vadinasi, mažiau pavojingų medžiagų yra išmetama į miškus, pakeles, išpilama į dirvožemį ar vandenį. Taigi mažiau pavojingų atliekų patenka į gamtą, mūsų maistą ir orą. Tiesa, mums dar toli iki tos dienos, kai galėsime džiaugtis, jog švariai gyvename, tačiau link to einame“, – sakė „Toksikos“ vadovas.

Pasak jo, per metus viso surinkta 7702 tonų pavojingų atliekų, iš jų – 6822 tonų degintinų pavojingųjų atliekų, t.y. tokių, kurios gali būti saugiai sudegintos specialiame „Toksikos“ įrenginyje. 2016 m. surinkta 28,1 proc. daugiau pavojingųjų atliekų nei 2015 m.

Vieninteliame Baltijos šalyse pavojingųjų atliekų deginimo įrenginyje 2016 m. sudeginta 74,6 proc. priimtų pavojingųjų degintinų atliekų. Be to, sudeginta 442,6 t medicininių atliekų, t. y. 8 proc. daugiau nei 2015 m.

„Mes vieninteliai Lietuvoje esame pasirengę tinkamai utilizuoti medicinines atliekas, tarp kurių yra ir žmogaus kūno dalių, ir cheminių medžiagų, vaistų, infekcija užkrėstų įrankių. Tai labai pavojingos atliekos. Todėl įmonėje įrengta speciali pneumatinė sistema, skirta bekontakčiam medicininių atliekų naikinimui užtikrinti, t.y. žmonės jokiame naikinimo etape neprisiliečia prie atkeliavusių atliekų“, – pasakojo Arūnas Dirvinskas.

2016 m. „Toksika“ pasiekė ir aukštesnių finansinių rezultatų. 2016 m. bendrovės pajamos išaugo 22,6 procento.

Kaip vieną iš svarbių gamtosaugai naujovių „Toksikos“ vadovas paminėjo pernai įrengtą specialią vienintelę Lietuvoje freono atliekų tvarkymo liniją, leidžiančią saugiai sutvarkyti freono atliekas. Be to, bendrovė sutvarkė daugiau kaip 50 tonų kondensatorių, turinčių itin pavojingos PCB alyvos.

Tvarkanti pavojingas atliekas „Toksikos“ bendrovė ir pati atidžiai laikėsi jai keliamų aplinkosaugos reikalavimų. Nuolat stebimi deginimo įrenginio išmetimai yra kelis ir net keliolika kartų mažesni už leidžiamas normas. Be to, įmonę nuolat tikrina ir nepriklausomos užsienio laboratorijos.

Lenkijos įmonė PROFTECH Spolka Jawna per 2016 m. 2 kartus „Toksikos“ deginimo įrenginyje vykdė nenuolatinius išmetimų matavimus. Gauti rezultatai parodė, kad nei sunkiųjų metalų, nei dioksinų ir furanų ribinės vertės nebuvo viršytos. Užfiksuoti dioksinų-furanų išmetimai buvo 32 ir 27 kartus mažesni už leidžiamą normą.

„Toksikos“ direktorius Arūnas Dirvinskas teigia, kad įmonė dar turi pajėgumų ir rezervų priimti ir tinkamai sutvarkyti Lietuvoje susidarančias pavojingas atliekas. Ypač jis atkreipė dėmesį į medicinines atliekas, kurios vis dar keliauja į buitinius sąvartynus, nors turėtų būti tvarkomos pagal aukščiausius saugumo reikalavimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.