Kovos su alkoholiu paradoksas – mažiau parduotuvių, bet daugiau barų?

Vienuolika maisto prekių parduotuvių Panevėžyje ir jo rajone valdantis Pranas Juzeliūnas verslu nesiskundžia – tikina konkurenciją prieš didžiuosius mažmeninės prekybos rinkos žaidėjus atlaikantis, o ir nedidelį pelną gaunantis. Tačiau į naujosios valdžios svarstymus įkurti atskiras prekybos alkoholiu parduotuves žvelgia skeptiškai. Anot verslininko, žmonės iš tiesų turėtų mažiau svaigintis, tačiau tikina, kad dėl tokio sprendimo nemažai smulkių parduotuvių būtų priverstos užverti duris, o jas pakeistų barai.

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2017, 2:46 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 4:05 AM

Parduotuvės daugiabučiuose išnyktų

„Problema ne nuo to galo sprendžiama. Juk uždraustas vaisius dar geidžiamesnis“, – paklaustas, ką mano apie kai kurių politikų mintis, jog alkoholiu neturėtų būti prekiaujama šalia maisto produktų, sakė UAB „Vaikoma“ savininkas P. Juzeliūnas.

Šiuo metu vyrui priklausančias vienuolika maisto prekių parduotuvių galima rasti tiek pačioje Aukštaitijos sostinėje, tiek jos rajone, o iš viso jos darbą suteikusios net aštuoniasdešimčiai žmonių.

„Alkoholio prekybos ribojimo įvedimas reikštų situacijos pabloginimą. Išmetus alkoholį iš lentynų negalėtume parduotuvių išlaikyti, nes prekyba maistu kaštų neatpirktų. Apyvarta kristų iki 30 proc., o kai kurias parduotuves tikrai uždarytume.

Jeigu būtų pritarta pasiūlymui alkoholiu prekiauti tik specializuotose parduotuvėse, labiausiai nukentėtų sąžiningai dirbantis smulkusis verslas, o alkoholio prekybos vietų, manau, nesumažėtų. Tikėtina, kad vietoj uždarytų parduotuvių atsidarytų daugiau pigių gėrimų aludžių ir kavinių, kurios jau savaime baigė išnykti. Deja, tačiau apie tokių vietų uždraudimą nekalbama, neplanuojama riboti ir jų darbo laiko“, – ką nauji draudimai reikštų jo valdomoms parduotuvėms, aiškino panevėžietis. Jis pridūrė, kad tokiu atveju nuolatinio pajamų šaltinio galėtų netekti mažiausiai penktadalis parduotuvių darbuotojų.

Užderėtų barai

P. Juzeliūnas įsitikinęs, kad su alkoholio paplitimu kovojant tokiomis drastiškomis priemonėmis, girtuoklysčių skaičius, priešingai, gali tik išaugti.

„Situacija pablogintų nelegalūs „taškai“. Be to, juk prekiauti alkoholiu barams tai nedraudžiama. Tai vietoje vienos ar kitos parduotuvės atsidarys alaus baras su pigiais gėrimais. Kitaip tariant, prekybos alkoholiu taškų net gali padaugėti. O juk bare ir maistu galima prekiauti“, – apie galimus netikėtus kovos su alkoholio paplitimu rezultatus kalbėjo pašnekovas.

Verslininkas teigė, jog didžiųjų prekybos tinklų parduotuvės reikalavimą alkoholį pardavinėti atskirai nuo maistų produktų įgyvendintų nepatyrusios milžiniškų nuostolių. Vis dėlto, mažosioms parduotuvėms valdžios sprendimas reikštų greitą bankrotą.

P. Juzeliūno skaičiavimais, jeigu parduotuvių apyvarta susitrauktų bent 10 proc., pelno nebebūtų, o apyvartai kritus penktadaliu, jau būtų susiduriama ir su nuostoliais.

Populiarėtų klastotės

Anot P. Juzeliūno, alkoholinių gėrimų išstūmimas iš smulkių parduotuvių gali išpopuliarinti ir nelegaliai į rinką tiekiamus svaigiuosius gėrimus. Nors kontrabandinis alkoholis daugeliui asocijuojasi su nelegaliai į Lietuvą gabenama baltarusiška produkcija, verslininkas patikino, jog Panevėžyje dažniau pasitaiko vietos gamybos prekės su padirbtais garsiais prekių ženklais.

„Kaip lapkritį Kaune buvo uždarytas nelegalaus alkoholio gamybos cechas su „Absolut“ klastotėmis, taip ir čia būna pardavinėja. Pačiam susidurti neteko, bet teko girdėti, kad yra visokių neva originalių alkoholinių gėrimų, nors jie ir padirbti“, – kalbėjo P. Juzeliūnas, patikinęs, jog naujų draudimų akivaizdoje apyvarta šešėlinėje prekybos alkoholiu rinkoje tikrai išaugs.

Laimėti gali kaimynai

Tiesa, įvedus prekybos alkoholiu maisto parduotuvėse draudimą ir smarkiai padidinus alkoholiui taikomus akcizus, didesnius pelnus skaičiuotų ne tik nelegaliai alkoholį verdantys asmenys, bet ir kaimynai latviai ir lenkai.

Šiuo metu, P. Juzeliūno teigimu, alkoholinių gėrimų kainos tiek Latvijoje, tiek Lenkijoje, nedaug skiriasi nuo esančių mūsų šalyje. Tačiau kainoms Lietuvoje šoktelėjus, garantijos, kad alkoholio nebus dažniau įsivežama iš taip pat ES priklausančių kaimynių, nėra.

„Aš esu už mažesnį alkoholio vartojimą. Bet jei apribosime ir išguisime prekybą, galime pridaryti daugiau žalos, nei naudos. Pabrangus gėrimams pas mus jų atsivežti būtų galima iš kaimynų. Jokių apribojimų ir draudimų kaimyninėse šalyse nėra. Teoriškai skaičiuotume alkoholio vartojimo sumažėjimą, tačiau praktikoje statistika būtų visai kitokia“, – prielaidas darė P. Juzeliūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.