Nuotėkų valymo rinka: nesąžiningoje konkurencinėje kovoje geri bet kokie metodai?

Susikirtus dviejų valymo įrenginių pardavėjų interesams, rinkos senbuviai sukruto atsikratyti smulkaus konkurento nesirinkdami priemonių. UAB „Hans Group“ vadovas tvirtina, kad prieš juos konkurentai vykdo žlugdančią kampaniją, kuri neapsiriboja skundais įvairioms institucijoms – į kovą pasitelkiamos net žiniasklaidos priemonės.

Nuotekų valymo įrenginiai, dėl kurių kilo nesąžininga konkurencinė kova.<br>„Hansgroup“ archyvo nuotrauka.
Nuotekų valymo įrenginiai, dėl kurių kilo nesąžininga konkurencinė kova.<br>„Hansgroup“ archyvo nuotrauka.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-02-02 10:11, atnaujinta 2017-04-11 00:02

Tarptautiniai sertifikatai

UAB „Hansgroup“ direktorius Donatas Vaišvila pasakoja, jog keletą metų rinkoje veikianti nedidelė bendrovė sulaukė ne itin malonaus stambių konkurentų dėmesio. Daugiausia dėmesio teko „Hansgroup“ parduodamam ir montuojamam biologinio nuotekų valymo įrenginiui BIOCLAR B6, kurio montavimas ir priežiūra klientams kainuoja mažiau, nei stambaus konkurento naudojamas tokio paties lygio įrenginys.

Dar 2013 metais Valstybinė ne maisto produktų inspekcija atliko BIOCLAR produkcijos ekspertizę, tyrė šio prekės ženklo įrenginius. Tyrimo metu inspekcija nenustatė jokių pažeidimų bei leido „Hansgroup“ gaminti ir parduoti Bioclar B serijos įrenginius, tarp jų ir modelį „Bioclar B6“.

2016 metų liepą viena įtakingiausių Europos vandenvalos tyrimo laboratorijų Vokietijoje veikianti „PIA Aachen“ Lietuvos bendrovei atskiru dokumentu patvirtino, kad BIOCLAR įrenginys buvo testuotas pagal Europos standarto prEN12566-3 priedą B ir konstatavo, kad visi išvalymo parametrai atitinka Lietuvos normas. Vokietijos laboratorija, atlikusi tyrimus, testuoja visų didžiausių pasaulyje nuotekų valymo įrenginių gamintojų produkciją.

Autoritetais – nei motais

Tačiau pasauliniai autoritetai visiškai neįtikino bendrovės „Hans Group‘‘ konkurentų. Bendrovė „August ir Ko“ Vilniaus Gedimino technikos universitete užsakė ekspertizę, kurios rezultatai – visiškai priešingi autoritetingos Vokietijos laboratorijos išvadoms.

„Mes neabejojame VGTU mokslininkų kompetencija, todėl kilo klausimų, koks įrenginys buvo tiriamas, taip pat neaišku, kokiomis sąlygomis daryti tyrimai, ar tyrimo parametrai atitinka reikalavimus“, – svarsto „Hansgroup“ direktorius Donatas Vaišvila.

Anot įmonės vadovo, VGTU mokslininkai greičiausiai buvo suklaidinti konkuruojančios bendrovės pateikiant tyrimo uždavinius, nes atliekant tyrimus taip, kaip turėtų būti daroma, negalėjo būti gautas skirtingas rezultatas.

Priemonių nesirenka?

Svarstydami apie nesąžiningą konkurenciją verslininkai atkreipė dėmesį į tai, kad ypatingai stiprus puolimas prasidėjo po to, kai Apeliacinis teismas 2016 metų rugpjūtį pripažino rinkoje lyderiaujančios bendrovės „August ir ko“ nuotekų valymo reaktoriaus patentą negaliojančiu. Paprastai tariant, tai reiškia, kad „August ir ko“ parduodama įranga nebėra apsaugota nuo kopijavimo. Tai, greičiausiai, nemažas galvos skausmas stambiam rinkos veikėjui, kuris siekia dominuojančios padėties rinkoje.

„Hansgroup“ susiduria ne su pirmu bandymu sužlugdyti verslą. Praėjusių metų vasarą kelios institucijos buvo užpiltos raštais, neva bendrovės montuojami nuotėkų valymo įrengimai yra nekokybiški, tinkamai neatlieka savo darbo.

„Įrengimus montavome jau trejus metus ir po tokio netrumpo laiko tarpo dėl mūsų veiklos pradėjo skųstis. Jei mūsų įranga būtų netikusi, neatliktų darbo, skundų būtume sulaukę iš karto, nes šiais laikais klientai nepaprastai reiklūs. Kas galėtų paneigti, kad tokių skundų neinspiravo mūsų konkurentai, nusprendę susidoroti su mumis bet kokiomis priemonėmis“, – svarsto įmonės vadovas.

Dar vienas nesąžiningos konkurencijos įrodymas – staiga atsiradęs žiniasklaidos dėmesys nuotėkų valymo įrengimams. „Hansgroup“ sulaukė žurnalistų klausimų dėl įrengimų sertifikatų bei atliktų privačios bendrovės užsakytų tyrimų. Verslininkai spėja, kad artimiausiu metu žiniasklaidoje pasirodys tendencinga informacija, pateikiant šališką informaciją.

„Labai gaila, kad Lietuvoje verslininkai dar neišmoko konkuruoti darbais ir savo produkcija. Sąžininga konkurencija leistų pagerinti paslaugų kokybę, vartotojai būtų geriau aptarnaujami, visa mūsų valstybė taip judėtų į priekį. Dabar, deja, turime apverktiną situaciją, kai nesirenkant priemonių bandoma susidoroti su konkurentais“, – sako D.Vaišvila.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.