Palangos verslas baidosi ilgesnių mokslo metų

Švietimo ir mokslo ministerijos planai trumpinti mokinių atostogas nepraslydo pro akis palangiškiams. Vietos verslininkų teigimu, dėl to dar labiau sutrumpės ir taip ne itin ilgas vasaros kurortinis sezonas.

Baiminamasi, kad užsitęsus mokslo metams tokios iškabos ant palangiškių namų durų birželį tikrai nepasirodytų.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Baiminamasi, kad užsitęsus mokslo metams tokios iškabos ant palangiškių namų durų birželį tikrai nepasirodytų.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Mar 12, 2017, 10:33 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 3:40 AM

Vyriausybė užsiminė apie galimybę ilginti mokslo metus – Lietuvos mokiniai bene vieninteliai Europoje turi tiek daug ir tokias ilgas atostogas.

Švietimo ir mokslo ministerija dar dėlioja grafikus, tačiau manoma, kad mokslo metai truktų iki Joninių – birželio 24 dienos.

Tam neprieštarauja ir Lietuvos tėvų forumo taryba. Anot jos pirmininko Audriaus Murausko, nemažai tėvų pasisako, kad mokslo metai net ir prasidėtų nuo rugpjūčio 16 dienos – iš karto po Žolinės.

Birželis taps nebe vasara

Tačiau tokie ketinimai kelia nerimą Palangos verslininkams, kurie tvirtina, kad tai kurortinį sezoną vasarą sutrumpins dar labiau.

Jau anksčiau pastebėta, kad šeimų su vaikais Lietuvos pajūris sulaukia tik pasibaigus mokslo metams – birželio pradžioje.

Tokių poilsiautojų dar labiau pagausėja nuo birželio vidurio. Tada poilsiauti išsiruošia mokyklinio amžiaus vaikus turinčios šeimos, o įmonių ir įstaigų darbuotojai masiškai pradeda atostogauti.

Ypač tai junta svečiams privačius būstus nuomojantys palangiškiai, kurių paslaugomis daugiausia naudojasi vidutines ir mažesnes pajamas turinčios šeimos.

„Jei mokslo metus žadama baigti tik birželio 24 dieną, visą birželį galima išbraukti iš vasaros.

Kuo jis Palangoje skirsis nuo tuščios gegužės, kai orai dažnokai būna dar geresni nei vasaros pradžioje?“ – teigė privačius nuomininkus vienijančios visuomeninės organizacijos „Svetingas šeimininkas“ pirmininkė Irena Švanienė.

Bijo netekti šeimų

Dar labiau palangiškiams nerimą kelia valdžios užuominos mokslo metus pradėti iškart po Žolinės.

Akivaizdus poilsiautojų sumažėjimas Palangoje juntamas nuo rugpjūčio vidurio. Tuomet šeimos iš pajūrio ima judėti namo ir pradeda rengtis mokslo metams.

„Mokslams prasidėjus iš karto po Žolinės anksčiau iš kurorto pajudės ir poilsiautojai. Tuomet realus sezonas susitrauks nuo liepos pradžios iki rugpjūčio 10 dienos.

Vadinasi, iš iki šiol esančių dviejų sezono mėnesių liks tiktai kiek daugiau negu mėnuo“, – nerimavo I.Švanienė.

Kirs poilsio namams

Kad trumpinama mokinių vasaros atostogų trukmė keis poilsiavimo įpročius, įspėjo ir stambesni verslininkai.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė neabejojo, kad užtęsus ir paankstinus mokslo metus poilsiautojų sumažės birželį ir rugpjūtį.

„Greičiausiai tai pajus vidutinės ir ekonominės klasės viešbučiai bei poilsio namai, kurių didžiausią klientų dalį sudaro jaunos šeimos su mokyklinio amžiaus vaikais.

Prabangesni viešbučiai šiuos pokyčius pajus mažiau, nes juose apsigyvena labiau pasiturintys ir vyresnio amžiaus žmonės, kurių vaikai jau yra užaugę“, – teigė I.Valaitienė, kuri pati vadovauja viešbučiui „Palangos vėtra“.

Anot jos, vasaros pradžioje neišvengiamai mažiau klientų sulauktų ir kurorto kavinės, kurioms visą birželį net neapsimokėtų samdyti papildomo personalo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.