Norintiems geresnių rezultatų darbdaviams siūlo... stebėti savo darbuotojus

Ar Didysis Brolis jau prigijo versle, ar be reikalo jo kratomės? Programinės įrangos, kuri stebi įmonės darbuotojų kompiuterius, diegimas dažnai suprantamas kaip jų privatumo pažeidimas. Tačiau saugumo ekspertų nuomone, tokie sprendimai stiprina įmonės saugumo lygį.

Esminis punktas – įmonės, norinčios diegti tinklo stebėjimo ar IT valdymo programas, tą gali daryti neįspėjusios darbuotojų<br>123fr nuotr.
Esminis punktas – įmonės, norinčios diegti tinklo stebėjimo ar IT valdymo programas, tą gali daryti neįspėjusios darbuotojų<br>123fr nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2017, 8:21 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 10:28 AM

Didelės įmonės ir korporacijos puikiai žino, kiek žalos gali sukelti neteisėti darbuotojų veiksmai: slaptų duomenų kopijavimas, asmeninių įrenginių jungimas prie kritinių sistemų ir t.t. Tyrimų agentūros „Orange Insights“ duomenimis, didžiausia IT saugumo grėsme įmonių vadovai laiko kibernetines atakas (53 proc. respondentų) ir... nesąžiningus darbuotojus (52 proc.).

Dėl nuolat augančios kibernetinių grėsmių tikimybės ir jų sukeltų padarinių kainos verslas vis daugiau investuoja į IT saugumo sprendimus, įskaitant ir vartotojų stebėjimo programas. Pasak saugumo ekspertų, per artimiausius kelerius metus stebėjimo programinė įranga taps įprasta, kaip šiuo metu plačiai naudojamos antivirusinės programos.

„Tikrai negalima daryti prielaidos, kad visi darbuotojai yra pavojaus šaltinis. Tačiau bet kurioje įmonėje gali pasitaikyti žmonių, kurių veiksmai gali sukelti didelius finansinius nuostolius. O verslui visada yra pigiau diegti apsaugos priemones nei likviduoti neatsakingo elgesio padarinius“, – komentuoja „Axence“ sprendimus platinančios įmonės „Baltimax“ pardavimų vadovas Deividas Pelenis.

Neatsakingu elgesiu ekspertai įvardina ne tik tyčinius veiksmus, bet ir žmogiškąsias klaidas: pavyzdžiui, darbuotojas atidarė kenksmingą el. laišką ir nieko blogo negalvodamas pabandė atsidaryti prisegtą dokumentą, kuriame, pasirodo, slėpėsi duomenis vagiantis virusas. Naudojant tinklo stebėjimo programas IT administratoriai gali greičiau reaguoti į tokius saugumo incidentus.

„Dažniausiai darbuotojai baiminasi, kad darbdavys stebės kiekvieną jų klaviatūros mygtuko ar kompiuterio pelės klavišo paspaudimą. Kažin ar tai yra įmanoma didelėje įmonėje – kam įdomu, ką šią akimirką rašo 30, 50 ar visas 130 darbuotojų? Tiesiog fiziškai neįmanoma aprėpti tiek daug informacijos vienu metu“, – teigia D. Pelenis.

Todėl nepriekaištingai dirbantys darbuotojai gali būti ramūs, o turintys piktų kėslų – turėtų sunerimti. Darbuotojų stebėjimo programinė įranga leidžia atkreipti dėmesį į tuos kompiuterius, kuriuose neefektyviai naudojamos darbui skirtos programos ar vykdoma įmonėje nepageidaujama ar ribojama veikla.

Taip pat tokia programinė įranga leidžia diegti saugumo politiką įmonėje: pavyzdžiui, „Axence nVision“ gali blokuoti bet kokius bandymus diegti nežinomas programas ar prijungti asmenines laikmenas prie įmonės kompiuterių, taip pat blokuoti nepageidaujamus interneto puslapius.

Esminis punktas – įmonės, norinčios diegti tinklo stebėjimo ar IT valdymo programas, tą gali daryti neįspėjusios darbuotojų, tačiau norint naudoti konkrečiai darbuotojų stebėjimui skirtus sprendimus būtina darbuotojus iš anksto supažindinti su pačiu stebėjimo faktu ir gauti jų sutikimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.