Keltai mažiau teršia vandenį ir orą. Kaip tai pavyksta?

Padidintas keltų bendrovės „Stena Line“ strateginis dėmesys dėl tvarios aplinkos ir jos apsaugos gerinimo per pastaruosius metus pradeda atsipirkti. Remiantis pagrindinių matavimų duomenimis, degalų sąnaudos ir išmetamųjų teršalų kiekis tiek į orą, tiek į jūrą sumažėjo. Rezultatai pateikiami naujoje publikacijoje „Subalansuota kelionė“.

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 11, 2017, 9:59 AM, atnaujinta Apr 14, 2017, 4:49 AM

„Esame viena pirmaujančių pasaulyje keltų linijų bendrovių, atliekanti 27 000 išvykimų 20 maršrutų per metus. Atsižvelgdami į mūsų verslo dydį ir mastą, mes visiškai prisiimame pareigą veikti darniai. Tikime, kad sumažintas poveikis aplinkai yra svarbus tiek visuomenei, tiek mūsų verslui.

Dėl šios priežasties tvari plėtra tapo viena pagrindinių mūsų strategijos dalių ir būtent todėl mes užsibrėžėme tokių ambicingų tikslų tvarumo srityje“, – teigia „Stena Line“ generalinis direktorius Niclas Mårtensson.

„Mūsų įmonė turi didelę investavimo patirtį efektyviai energiją vartojančio transporto srityje. Pirmojo pasaulyje metanoliu varomo kelto „Stena Germanica“ nuleidimas į vandenį 2015 metais yra puikus to pavyzdys. Kitas pavyzdys – keltų prijungimas prie uosto energijos tiekimo, kai keltai yra uoste.

Tačiau tai tik maža dalis iš maždaug 300 iniciatyvų, kurias įgyvendinome, siekdami sumažinti 35 keltų degalų sąnaudas ir jų išmetamų teršalų kiekį į jūrą ir orą.“, – pasakoja N. Mårtensson.

Kaip nurodyta „Subalansuota kelionė“ santraukoje, 2013–2016 metų laikotarpiu „Stena Line“ pavyko sumažinti degalų sąnaudas 6,5 proc., o anglies dioksido emisiją 6,2 proc. per jūrmylę.

Šiuo metu keltų bendrovė nustatė aiškų kursą link tvaresnės ateities. Tvarumo koncepcija formuojama keturiose strateginėse srityse, t. y. švari energija, tvarus vartojimas, gyvenimas po vandeniu ir gera sveikata bei savijauta, remiantis JT pasauliniais tikslais dėl darnaus vystymosi.

Kiekvienoje strateginėje srityje buvo nustatyti specifiniai ir ambicingi tikslai trumpam ir ilgam laikotarpiui.

Vienas jų – švari energija. Ketinama sumažinti anglies dvideginio išmetimą 2,5 proc. per jūrmylę per metus ir iš viso 35 proc. nuo 2010 m. iki 2030 m.

Tvarus vartojimas – pakeisti vienkartinius daiktus ir plastikinius maišelius laive per 2017 – 2018 metus.

Gyvenimas po vandeniu – perpus sumažinti pavojingų cheminių medžiagų naudojimą iki 2020 m. ir visiškai jų atsisakyti iki 2030 m.

Gera sveikata ir savijauta – nuosekliai mažinti nelaimingų atsitikimų darbe skaičių iki 1,2 „LTIF“ (prarasto traumos laiko dažnis) 2017 m.

„Tai suteikia mums tvirtą pagrindą ir yra kelrodžiai mūsų kelyje tvarumo link. Ateinančiais metais ketiname pradėti įgyvendinti naujus didžiulius projektus, pirmiausia švarios energijos ir tvaraus vartojimo srityse. Baterijų bandymai mūsų keltuose ir biologiškai suyrantys maišeliai yra tik keli iš daugelio įdomių projektų, numatytų ateityje“, – teigia „Stena Line“ tvarios plėtros vadybininkas Erik Lewenhaupt.

2017 m. rudenį prasidės „Stena Line“ naujų „RoPax“ laivų statyba Kinijoje – jie bus vieni efektyviausiai degalus vartojančių šio tipo laivų pasaulyje. Laivus planuojama pastatyti 2019 – 2020 m. Juose bus iš anksto įdiegtos dujų, dujų plautuvo ir katalizės redukcijos sistemos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.