Milijonieriai persigandę – ruošiasi kraustytis į bunkerius

JAV prezidento Donaldo Trumpo paskelbta žinia, jog JAV trauksis iš Paryžiaus susitarimo dėl klimato kaitos, sukėlė nelauktų pasekmių. Baimindamiesi išaugusios ekstremalių gamtos stichijų grėsmės vis gausiau amerikiečių milijonierių domisi specialiai tam pastatytomis slėptuvėmis. 

 Pastaruoju metu daugiau amerikiečių turtuolių ruošiasi pačioms įvairiausioms katastrofoms – pradedant polių pasislinkimu, baigiant branduoliniu karu.<br> Gamintojų nuotr.
 Pastaruoju metu daugiau amerikiečių turtuolių ruošiasi pačioms įvairiausioms katastrofoms – pradedant polių pasislinkimu, baigiant branduoliniu karu.<br> Gamintojų nuotr.
 Pastaruoju metu daugiau amerikiečių turtuolių ruošiasi pačioms įvairiausioms katastrofoms – pradedant polių pasislinkimu, baigiant branduoliniu karu.<br> Gamintojų nuotr.
 Pastaruoju metu daugiau amerikiečių turtuolių ruošiasi pačioms įvairiausioms katastrofoms – pradedant polių pasislinkimu, baigiant branduoliniu karu.<br> Gamintojų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 25, 2017, 1:00 PM

Apskritai pastebėta, jog pastaruoju metu daugiau amerikiečių turtuolių ruošiasi pačioms įvairiausioms katastrofoms – pradedant polių pasislinkimu, baigiant branduoliniu karu. 

Taikinys – JAV centras

Vienas tokio pasiruošimo etapų – žemių pirkimas ramesnėse ir, prognozuotojų spėjimu, saugesnėse vietose.

Manoma, kad centrinėje JAV dalyje esanti teritorija – Kolorado, Montanos, Nebraskos, Naujosios Meksikos, Šiaurės Dakotos, Teksaso ir Vajomingo valstijos – puikiai tinka, kad išgyventum rūsčiomis sąlygomis po apokalipsės. Klimatas čia švelnus ir palankus žemdirbystei, o vandenynai, kurie gali tapti pražūtingais galingų potvynių, kilsiančių tirpstant ledynams, priežastimi – toli. 

“Forbes“ duomenimis, šiose valstijose jau įrengta slėptuvių, pastatytų amerikiečių turtuoliams. 

Reidas Hoffmanas „LinkedIn” įkūrėjas ir žinomas investuotojas, interviu „The New Yorker” šių metų sausį pasakojo, kad, jo skaičiavimu, daugiau nei pusė milijardierių iš Silicio slėnio turi savitą „draudimą nuo apokalipsės“, tarkime, kad ir požeminį bunkerį. 

O „Forbes“ žurnalistas Jimas Dobsonas teigia, kad daugelis milijardierių turi privačius lėktuvus, kurie pasirengę turtuolius bet kurią minutę nuskraidinti į saugų prieglobstį. Pačiuose bunkeriuose, anot žurnalisto, yra ir automobilių, ir motociklų, ir ginklų, ir autonominiai elektros energijos generatoriai. 

Tiesa, kol kas nė vienas milijardierius, kuriuos kalbino „Forbes“, viešai neprisipažino, jog centrinėse JAV valstijose supirko žemes ruošdamiesi apokalipsei. 

Viso labo eilinė investicija?

Milijardierius Johnas C. Malone'as, turtus susikrovęs iš kabelinių ir komunikacinių technologijų, yra stambiausias privatus žemių savininkas JAV. Šešiose valstijose jam priklausančios žemės plotas – apie 9 tūkst. kvadratinių kilometrų. 

2011 m.  J.C.Malone'as „Forbes“ teigė, kad žemės supirkimas tebuvo eilinė investicija. Milijardierius pridūrė, kad savo valdose jam patinka žvejoti, o kartais ir medžioti paukščius. 

Žiniasklaidos magnatas Tedas Terneris turi kiek mažiau – apie 8 tūkst. kvadratinių kilometrų – žemės Kolorade, Kanzase, Montanoje, Nebraskoje, Naujojoje Meksikoje ir Šiaurės Dakotoje.

Tarp kitų stambių žemvaldžių - „Amazon“ „galva“ Jeffas Bezosas, JAV profesionalų futbolo lygos įkūrėjas Philipas Anschutzas bei Stanas Kroenke, Londono „Arsenal“ klubo savininkas. 

Vienas iš neįprasčiausių didelių žemės teritorijų savininkų – Davidas Hollas, inžinierius mormonas, Vermonte superkantis žemės ūkio naudmenas. Jo tikslas – sukurti stabilią gausią bendruomenę, kuri gyvens vadovaudamasi religinio veikėjo Josepho Smitho, įkūrusio mormonų judėjimą, raštais.

Išsijuosę stato bunkerius

Nekilnojamojo turto bendrovės nepraleidžia progos pasipelnyti ir stato vis daugiau premium klasės požeminių saugyklų, kurių kaina – nuo 3 mln. JAV dolerių. Šie namai dažnai įrengiami buvusiose karinėse bazėse arba raketų paleidimo šachtose. Tokie būstai aprūpinti specialiomis saugumo funkcijomis, tokiomis kaip nuo branduolinio sprogimo apsaugančios durys, šarvuoti automobiliai ir sandėliai su maisto ir vandens atsargomis. 

Netoli Dalaso išsyk statoma 400 požeminių namų, kuriuose gali tilpti 1,6 tūkst. gyventojų. Šių būstų kainos prasideda nuo 300 mln. JAV dolerių. Projekto sumanytojai jį vadina “Trident Lakes” penkių žvaigždučių kurortu su pilna karine parengtimi. Mat apie 3 tūkst. kvadratinių kilometrų teritorijoje stovės ne tik namai, bet ir bus įrengti golfo laukai, baseinai, bėgimo takeliai, jojimo sporto kompleksas, parduotuvės ir restoranai. „The Houston Chronicle” duomenimis, čia apsigyventi pirmieji naujakuriai  galės jau kitąmet.

Tik panašu, jog laisvai įsigyti šių būstų bet kas negalės: kol kas statybinė kompanija potencialiems pirkėjams siunčia asmeninius pasiūlymus. O likusiems siūlo jų tinklapyje užpildyti anketą, kurioje be klausimų apie amžių, išsilavinimą bei teistumą reikia nusakyti ir tai, kaip elgtumėtės ekstremaliomis sąlygomis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?