Istorinės gatvės Vilniuje nebebus. Ją statybininkai jau sunaikino

Prieš porą dešimtmečių valdžia Senamiestyje dar ketino atgaivinti Jonušo Radvilos gatvę ir ją skirti tiktai pėstiesiems, tačiau vėliau užmojus nugalėjo statybų karštinė.

Regeneravimo planas buvo pamirštas, kai prie Labdarių gatvės užvirė statybos.<br>D.Umbraso nuotr.
Regeneravimo planas buvo pamirštas, kai prie Labdarių gatvės užvirė statybos.<br>D.Umbraso nuotr.
Štai šioje vietoje į Gedimino prospektą turėjo įsilieti J.Radvilos gatvė.
Štai šioje vietoje į Gedimino prospektą turėjo įsilieti J.Radvilos gatvė.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-07-30 09:40

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės etmono J.Radvilos vardu pavadintos gatvės niekada nebebus Vilniaus žemėlapyje. Didikų giminę primena nebent Radvilų gatvė, kuri, galima sakyti, yra pirmosios gatvės tęsinys.

1995 metais Senamiesčio regeneravimo projekte buvo numatyta atkurti J.Radvilos gatvę, besidriekusią nuo Labdarių gatvės iki Gedimino prospekto ir dalijusią kvartalą į dvi dalis.

Šią gatvę planuota atiduoti pėstiesiems.

Kelios Vilniaus valdžios pritarė šiam sumanymui, kurį įgyvendinti trukdė tik vienas caro laikais pastatytas namas. Tačiau dabar idėją jau galima palaidoti, nes prie Labdarių gatvės vyksta naujo daugiabučio statybos ir gatvei vietos nebelieka.

Būtų pakakę išgriauti sieną

Savivaldybė nebeturi planų atgaivinti J.Radvilos gatvę, nors dar prieš keletą metų architektė Irena Kliobavičiūtė minėjo, kad J.Radvilos gatvės struktūra išlikusi, todėl būtų nesunku ją atkurti.

Be to, dalis ten esančių sklypų pagal trumpalaikės nuomos sutartį buvo išnuomota infrastruktūros reikmėms ir bankams. Nebūtų kliuvinys ir medinis pastatas – susitarus su savininkais jį buvo galima nugriauti.

Senamiesčio regeneravimo projekte, kuriam vadovavo architektas Augis Gučas, miesto planuotojai buvo sukūrę optimistinį šios Senamiesčio teritorijos plėtros scenarijų.

A.Gučas pasakojo, kad miesto planuotojai norėjo atkurti pėstiesiems skirtą gatvę. Tik caro laikais jos viduryje pastatytas namas suardė jos vientisumą.

Beje, visų naujų kvartale statomų pastatų fasadai būtų atsisukę į šią įsivaizduojamą gatvę.

Kad gatvė būtų atgaivinta, tereikėjo išgriauti sieną tarp dviejų Gedimino prospekte esančių pastatų. Taip atkurta gatvė būtų pratęsusi tarp Centrinio pašto ir prekybos centro GO9 einančią pėsčiųjų alėją.

Dabar reikia didelių pinigų

„Nieko nėra neįmanoma, tik dabar jau reikia didelių pinigų“, – įsitikinęs buvęs meras Artūras Zuokas.

Jo manymu, J.Radvilos gatvė įsilietų į Gedimino prospektą, kurio viena atkarpa savaitgaliais taip pat skiriama tik pėstiesiems ir dviratininkams.

A.Zuokas prisiminė, kad atgaivinant J.Radvilos gatvę reikėjo išpirkti vieną pastatą, taip pat į jos ribas pateko keli privatūs sklypai.

Bankininkai ilgai delsė

Anot I.Kliobavičiūtės, miesto dalis, per kurią driekėsi J.Radvilos gatvė, smarkiai pasikeitė 1836 metais suformavus Šv.Jurgio (dabar Gedimino) prospektą.

Deja, šiandien beveik nebeliko senesnės topografijos ženklų. Net ir 1808 metų planas nevisiškai atitinka XVIII amžiaus pirmosios pusės aprašymus.

J.Radvilos gatvė pradėta naikinti XVIII amžiaus pabaigoje.

1999 metais platų investicinį žingsnį į apleistą kvartalo teritoriją buvo pasiryžęs žengti tuometis Vilniaus bankas.

Bankininkai skelbė apie savo planus 99 metams išsinuomotame sklype statyti šiuolaikišką keturių aukštų pastatą.

Planuota, kad jame įsikurs banko informacinių sistemų kompiuterių centras.

Sklype jau vyko nuo sovietmečio likusių mūrų griovimo darbai. Tuo pat metu būsimą naują pastatą projektavo architektas Leonardas Vaitys. Netrukus jo projektas buvo suderintas, tačiau bankas netikėtai atsisakė L.Vaičio parengto projekto.

Vėliau banko atstovai projektuotojams paskelbė naują konkursą. Jo laimėtojais tapo specialistai, vadovaujami architekto Kęstučio Pempės.

Tačiau techniniame projekte dedant paskutinį tašką visi reikalai sustojo. Nugalėjo pinigai.

J.Radvilos gatvė turėjo būti skirta pėstiesiems

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.