„Pradėk dirbti sau“ – projektas norintiems veikti

Daugiau nei 500 tūkstančių suaugusių Lietuvos gyventojų norėtų tapti verslininkais, rodo šių metų vasarą „Spinter tyrimų“ atlikta reprezentatyvi apklausa. Net pusė jų būtų linkę imti paskolą verslo pradžiai. Tačiau realybė tokia, kad tik maža dalis apie nuosavą verslą svajojančių gyventojų ryžtasi įgyvendinti savo troškimus.

 Laikinai einantis INVEGA generalinio direktoriaus pareigas A. Skiauterė: „Kiekvienas talentingas žmogus turi turėti galimybę dirbti sau“.
 Laikinai einantis INVEGA generalinio direktoriaus pareigas A. Skiauterė: „Kiekvienas talentingas žmogus turi turėti galimybę dirbti sau“.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-09-11 08:52

Svarbiausia – įveikti baimę

Kaip pastebi verslo konsultantai ir psichologai, daugeliui norinčiųjų pereiti iš dirbančiojo į darbdavio pozicijas pritrūksta ryžto. Baiminamasi dėl galimos nesėkmės, dėl nežinojimo, kaip žengti pirmuosius žingsnius, abejojama savo kompetencija ir gebėjimais.

Nelengva skintis kelią į priekį ir jau turintiems savo verslus – susidūrus su finansavimo stoka ar abejojantiems dėl tolesnės plėtros dažnai trūksta informacijos, padedančios susidoroti su šiais sunkumais

Projektas „Pradėk dirbti sau“ skirtas norintiems įveikti tokius iššūkius, atrasti nuosavą sėkmės receptą ir pajusti tikrą kasdienio darbo vertę. Šio projekto iniciatorė – UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA), kuri administruoja Europos Sąjungos (ES) investicijomis finansuojamas priemones, padedančias kurti ir plėsti nuosavą verslą.

„Per savo veiklos istoriją nuo 2002 m. esame padėję užaugti tūkstančiams įmonių. Tikimės, kad paprastų žmonių, pasiryžusių žengti nuosavo verslo keliu, sėkmės istorijos paskatins ir kitus įveikti vidinius barjerus bei įgyvendinti savo svajones.

Juolab kad tiek verslo naujokams, tiek jau veikiančioms įmonėms šiuo metu siūloma gausybė ES finansuojamų priemonių, padedančių prasiskinti kelią į šalies ir užsienio rinkas“, – teigia l. e. INVEGA generalinio direktoriaus pareigas Algis Skiauterė.

Verslo naujokams – lengvatinės paskolos

Tarp INVEGOS administruojamų priemonių yra išskirtinėmis sąlygomis teikiamos paskolos, galimybė jas grąžinti su minimaliomis palūkanomis, darbo užmokesčio kompensavimas, verslo angelų ir rizikos kapitalo investicijos, subsidijos verslo konsultacijoms, darbuotojų mokymams.

„Apklausų duomenimis, maždaug kas antra įmonė Lietuvoje be skolintų lėšų nepajėgtų užtikrinti savo plėtros. Dar sunkiau prasiskinti kelią į rinką naujoms įmonėms. Tačiau verslo naujokams siūlomos net iki 25 tūkst. eurų dydžio paskolos. Šių paskolų gavėjai moka keliskart mažesnes palūkanas už rinkos vidurkį. Jaunam verslui sunku išsiversti be finansinės injekcijos, tad kodėl gi nepasirinkus optimaliausio varianto – juolab kad jau turime šimtus praktikoje sėkmingai įgyvendintų projektų“, – teigia A. Skiauterė.

Iki 25 tūkst. eurų siekiančios paskolos verslo naujokams skiriamos pagal ES investicijų priemonę „Verslumo skatinimas 2014-2020“. Šių paskolų gavėjai moka kelis kartus mažesnes palūkanas už rinkos vidurkį. Teikiant kreditus prioritetas teikiamas bedarbiams, neįgaliesiems, moterims, jaunesniems nei 29 m. ar vyresniems nei 54 m. asmenims ir taip vadinamų „žaliųjų“ darbo vietų kūrėjams.

Norint pasinaudoti šia priemone, reiktų su užpildyta verslo plano forma kreiptis į vieną iš 42 kredito unijų.

Jaunam verslui – subsidijos darbo užmokesčiui

Gavus lengvatinę paskolą verslo pradžiai, galima kreiptis į INVEGA ir papildomai pasinaudoti subsidija darbo užmokesčiui. Pagal priemonę „Subsidijos verslo pradžiai“ darbdaviui yra kompensuojama nuo 50 iki 75 proc. daugiau nei minimalią algą uždirbančių darbuotojų darbo užmokesčio išlaidų.

Sužinoti, kokiomis kitomis priemonėmis galima pasinaudoti steigiant naują ar plečiant jau turimą verslą, galima apsilankius interneto svetainėje www.pradekdirbtisau.lt. Svetainėje taip pat galima rasti praktinių patarimų iš savo kailiu išbandžiusių verslininko kelią – nuo pat idėjos sumanymo iki optimaliausių priemonių verslui plėsti įgyvendinimo.

Pasak A. Skiauterės, šalies ūkis ir toliau sėkmingai augs, jei tik bus leidžiama plėtotis naujoms verslo idėjoms, ir kiekvienas talentingas žmogus turės galimybę dirbti sau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu