EK pirmininkas prašys papildomų galių vertinti užsienio kompanijų įsigijimus

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude‘as Junckeris (Žanas-Klodas Junkeris) trečiadienį pareiškė sieksiantis papildomų galių vertinti užsienio kompanijų įsigijimus strateginiuose Europos sektoriuose, augant nuogąstavimams dėl kiniškų investicijų.

 J.C. Junckerio planas nebus įpareigojantis, nes mažesnės ES narės nerimauja, kad dėl jo gali netekti kiniškų investicijų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.C. Junckerio planas nebus įpareigojantis, nes mažesnės ES narės nerimauja, kad dėl jo gali netekti kiniškų investicijų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2017, 11:31 AM, atnaujinta Sep 13, 2017, 11:36 AM

„Nesame naivūs laisvieji prekiautojai. Europa gins savo strateginius interesus imdamasi priemonių tikrinti investicijas ES“, – pridūrė jis. – Jeigu valstybės kontroliuojama užsienio kompanija nori nupirkti strateginės svarbos uostą ar dalį mūsų energetikos infrastruktūros, ... tai privalo būti daroma skaidriai, su priežiūra ir rengiant debatus. Mūsų atsakomybė žinoti, kas vyksta mūsų šalių viduje, kad galėtume užtikrinti mūsų bendrą saugumą.“

Apie tokius planus paskelbta reaguojant į Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) prašymą, kuriam pritarė ir Vokietija bei Italija, kad Briuselis parengtų strategiją, kaip riboti su Kinijos kompanijų investicijų banga Europoje.

Vokiečių nerimą neseniai sukėlė kinų investicijos technologijų sektoriuje. Pavyzdžiui, pernai kinų namų apyvokos prekių gamybos kompanija „Midea“ įsigijo Vokietijos pramoninių robotų gamybos įmonę „Kuka“.

Vokietijos vadovai sunerimo, kad į užsienį gali iškelti vertingos technologijos, ypač dėl to, kad robotai tampa itin svarbūs Vokietijos gamybos sektoriuje.

Prancūzijos prezidentas E. Macronas anksčiau kaltino Europą pamiršus ES piliečius, kurie nerimauja dėl globalizacijos poveiki, o būtent šis nerimas ir paskatino populizmo bangą, kuri privedė prie „Brexit“.

Tačiau kalbama, kad J.-C. Junckerio planas nebus įpareigojantis, nes mažesnės ES narės nerimauja, kad dėl jo gali netekti kiniškų investicijų.

Tuo tarpu EK pirmininkas mano, kad Europa turėtų išlikti atvira verslui. Skaitydamas savo metinį pranešimą jis taip pat pranešė Europos Sąjungos valstybių narių vyriausybių oficialiai pritarti laisvosios prekybos derybų su Australija ir Naująja Zelandija pradžiai.

„Šiandien mes prašome pradėti derybas su Australija ir Naująja Zelandija, – sakė Europos Komisijos vadovas, skaitydamas metinį pranešimą Europos Parlamente Strasbūre. – Prašau to, kad galėtume užbaigti derybas iki mūsų mandato pabaigos 2019 metų pabaigos.“

Metinis Europos Komisijos pirmininko pranešimas apie ES padėtį ir debatai šia tema – tai galimybė europarlamentarams įvertinti nuveiktus EK darbus ir ateities planus bei aptarti pagrindinius iššūkius, su kuriais susiduria ES, įskaitant „Brexit“ derybas, saugumą ir glaudesnės ekonominės sąjungos perspektyvas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.