Marijampolės atliekų krizės istorijoje – netikėtas posūkis

Kauno apygardos teismas, nagrinėjantis Marijampolės atliekų tvarkymo centro (MAATC) ir atliekų rūšiavimo fabriko operatoriaus „Neg Recycling“ ginčą, priėmė sprendimą uždrausti MAATC vienašališkai nutraukti sutartį su įmone.

Daugiau nuotraukų (2)

Elta

2017-11-09 16:23

„Marijampolėje suplanuotą atvirą reiderystės akciją valstybės vardu sustabdė teismas. Ir toliau sieksime, kad atliekų krizė Marijampolės regione būtų sprendžiama laikantis galiojančių teisės aktų, nelaidojant atliekų draudžiamu būdu, kuris Lietuvai gresia milijoninėmis sankcijomis“, – teigė bendrovės „Neg Recycling“ vadovas Mindaugas Venskus.

MAATC prieš beveik penkerius metus gavo Europos Sąjungos lėšų atliekų rūšiavimo fabrikui statyti, paskelbė jo statybos ir operavimo 10 metų konkursą, išrinko privatų operatorių, pasirašė sutartį ir dabar siekia pats perimti iš privačios įmonės fabriką. Tam pasitelkiami argumentai, kad po rūšiavimo likusios atliekos neatitinka reikalavimų, nors Lietuvos energetikos instituto ekspertai patvirtino, kad atliekų sudėtis tinkama.

Abiejų šalių skirtingus argumentus išnagrinėjęs Kauno apygardos teismas uždraudė MAATC nutraukti sutartį, kol nebus išnagrinėtas ginčas. Priešingu atveju, išnagrinėjus ginčą privataus operatoriaus naudai, nebebūtų galimybės realiai apginti pažeistas operatoriaus teises, nes sutartis jau būtų nutraukta. Dėl kilusio konflikto tarp MAATC ir operatoriaus Marijampolės regione atliekos jau antrą mėnesį išvis nėra rūšiuojamos bei paruošiamos tolesniam perdirbimui. Nerūšiuotos atliekos yra tiesiogiai šalinamos sąvartyne, nors tai draudžia teisės aktai.

Nuo rugsėjo 27 d. į Marijampolės regioninį sąvartyną Uosinės kaime kasdien palaidojama apie 140 tonų nerūšiuotų atliekų, nors aplinkos ministro įsakymas „Dėl Atliekų sąvartynų įrengimo, eksploatavimo, uždarymo ir priežiūros po uždarymo taisyklių patvirtinimo“ draudžia neapdorotas atliekas šalinti sąvartyne. Informacija apie tai, kad Lietuvoje nerūšiuotos atliekos šalinamos sąvartynuose, jau pasiekė Europos Komisiją, kuri nagrinės gautus duomenis ir spręs dėl galimų sankcijų Lietuvai skyrimo.

Pagal Europos Komisijai pateiktą informaciją Lietuvai gali tekti grąžinti iki 60 mln. eurų panaudotų ES lėšų ir kasdien mokėti baudas už netinkamą atliekų tvarkymą, kol situacija nepasikeis. Pagal Marijampolės regione atliekas rūšiuoti turinčio operatoriaus „Neg Recycling“ Europos Komisijai pateiktus duomenis, yra padaryti du pažeidimai – neapdorotų atliekų šalinimas sąvartynuose ir atliekų rūšiavimo funkcijos neatskyrimas nuo sąvartyno valdytojų Alytaus, Kauno, Utenos ir Klaipėdos regionuose.

Dėl susidariusios situacijos atliekas rūšiuojantis operatorius ne kartą kreipėsi į Aplinkos ministeriją, Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamento Marijampolės agentūrą, Marijampolės regiono savivaldybes, prašydamas spręsti iškilusias problemas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.