Švenčionių rajone — verslo idėjos su LEADER parama

Pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programą (KPP) įgyvendinama priemonė LEADER – tai Europos Sąjungos (ES) Bendrijos iniciatyva, kuria įgyvendinami bendruomenių inicijuoti projektai.

Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 23, 2017, 9:15 AM

Perskaičius šį apibūdinimą gali atrodyti, kad LEADER parama skirta tik bendruomeniniams projektams, tačiau taip nėra. Jeigu tik yra gera idėja, kuri prisidėtų prie vietos gyventojų užimtumo, atskirties tarp miesto ir kaimo mažinimo, kitų socialinių problemų sprendimo, paramos taip pat gali tikėtis ir verslas.

Puikiu to pavyzdžiu galima laikyti kelis Švenčionių rajone įgyvendintus projektus. Vietos veiklos grupei (VVG) „Švenčionių partnerystė“ pateiktos paraiškos buvo patvirtintos ir, gavus LEADER priemonės paramą, realybe virto du visiškai skirtingi, tačiau bendruomenei vienodai svarbūs projektai.

Vieta, svarbi ne tik vietiniams

Labanoro Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčia yra viena seniausių Lietuvoje. 2009 m. pabaigoje šiam istoriniam pastatui iškilo grėsmė išnykti – naktį kilęs gaisras šventovę ir susibūrimų vietą pavertė pelenais. Tą kartą visuomenė neliko abejinga: Vyriausybės, rajono savivaldybės atstovų, verslininkų, parapijiečių ir eilinių žmonių paaukoti pinigai leido atstatyti sudegusią bažnyčią. Tačiau ne ką mažau svarbi buvo ir jos aplinka – per atlaidus ir sekmadienio mišias čia susirenka labai daug žmonių. Deja, jai tvarkyti paaukotų lėšų nebeužteko.

Į pagalbą atėjo Švenčionių r. VVG. Pateikus paraišką pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemonę LEADER gauta daugiau nei 147 tūkst. Eur parama. Už šias lėšas nuveikta nemažai: sutvarkytas bažnyčios šventorius, takai aplink bažnyčią (kur reikia, sudėtos naujos trinkelės, restauruotas senas lauko akmenų grindinys), infrastruktūra pritaikyta ir žmonėms su negalia, taip pat suremontuota akmeninė tvora, visa bažnyčios teritorija apsėta veja, įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, įrengtas apšvietimas.

„Atrodo, už paramos lėšas sutvarkyta tik bažnyčios aplinka, bet neįsivaizduojate, kiek daug tai reiškia visai bendruomenei. Sutvarkytą aplinką gražiai prižiūri, puoselėja kaimo moterys – juk tai yra mūsų miestelio traukos centras, o svečiai be galo svarbūs vietiniam verslui“, – sako VVG „Švenčionių partnerystė“ pirmininkė Birutė Borovikienė.

Kelia kaimo ekonomiką

Švenčionėlių miestas susiduria su keliomis problemomis: čia vyrauja didelis nedarbas, mažos materialinės investicijos, vietovės menkai patrauklios užsienio investuotojams. Tačiau čia graži gamta, apylinkėse teka net 6 skirtingos upės, tad rajone gyvenantis Genadij Suboč pasiryžo imtis vandens turizmo verslo – organizuoja turistinius žygius baidarėmis, rūpinasi poilsiautojų apgyvendinimu, nuomoja pirtį ant ratukų.

Vyras neslepia, kad vien savomis lėšomis įgyvendinti norimą verslo projektą būtų sudėtinga, tad džiaugiasi atsiradusia LEADER priemonės galimybe. Šia priemone jis pasinaudojo jau du kartus. 2012 m. gavus daugiau nei 28 tūkst. Eur buvo rekonstruotas jam nuosavybės teise priklausantis pastatas – įrengtos sandėliavimo patalpos, kuriose laikomos baidarės, priekaba ir automobilis, reikalingi baidarėms ir poilsiautojams pervežti, taip pat įrengtos biuro patalpos.

Antroji LEADER priemonės parama – beveik 14 tūkst. Eur – buvo investuota biuro patalpoms tvarkyti – įrengta virtuvė, patalpos nakvynei, atnaujintas inventorius (pakeisti susidėvėję irklai ir liemenės), pagerinta infrastruktūra – įrengtos pavėsinės, tinklinio aikštelė, įsigytas traktorius (žoliapjovė).

„LEADER parama mums buvo labai reikalinga. Per kelerius pastaruosius metus baidarių sportas išpopuliarėjo kaip niekada, gerai, kad spėjome viską susitvarkyti – dabar galime džiaugtis darbo vaisiais. Smagu ir tai, kad galime prisidėti prie miestelio gerovės – sukurtos kelios darbo vietos, turistai naudojasi vietos paslaugomis, o dienomis, kai stovyklavietėje neturime svečių, mielai įsileidžiame vietos gyventojus. Jeigu tik yra noro ir ryžto imtis veiklos, siūlau nedvejoti ir išnaudoti paramos galimybes“, – sako G. Suboč.

Dar galima spėti

Kaip tik dabar rengiamasi skelbti kvietimus teikti paraiškas vietos projektams įgyvendinti pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonę LEADER. Dėl paramos galima kreiptis į savo savivaldybės teritorijoje veikiančią vietos veiklos grupę.

Daugiau informacijos apie „LEADER“ priemonę: www.leaderlietuva.lt, www.zum.lrv.lt, www.nma.lt, www.kaimotinklas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.