10 ekstremaliausių pasaulio miestų

Žmonės yra prisitaikantys gyventojai – išmokome išgyventi įvairiausiomis sąlygomis. "Archdaily.com" siūlo susipažinti su ekstremaliausiais pasaulio miestais – vieni jų išskirtiniai dėl savo gamtinių sąlygų, kitus tokiais padarė žmogaus rankos. 

 Aucklandas <br>Pier Alessio Rizzard/Archdaily nuotr.
 Aucklandas <br>Pier Alessio Rizzard/Archdaily nuotr.
 Bankokas<br> Pier Alessio Rizzard/Archdaily nuotr.
 Bankokas<br> Pier Alessio Rizzard/Archdaily nuotr.
 Honkongas<br> Khush N (Archdaily) nuotr. 
 Honkongas<br> Khush N (Archdaily) nuotr. 
 La Rinconada<br> Hildegard Willer(Archdaily) nuotr. 
 La Rinconada<br> Hildegard Willer(Archdaily) nuotr. 
 Londonas<br> Hanno Rathmann(Archdaily) nuotr. 
 Londonas<br> Hanno Rathmann(Archdaily) nuotr. 
 Manila<br>Jopetsy (Archdaily) nuotr. 
 Manila<br>Jopetsy (Archdaily) nuotr. 
 Melburnas<br> Pier Alessio Rizzardi(Archdaily) nuotr. 
 Melburnas<br> Pier Alessio Rizzardi(Archdaily) nuotr. 
 Oymyakon<br>Maarten Takens(Archdaily) nuotr. 
 Oymyakon<br>Maarten Takens(Archdaily) nuotr. 
 Singapūras<br> Erwin Soo(Archdaily) nuotr. 
 Singapūras<br> Erwin Soo(Archdaily) nuotr. 
 Honkongas<br> Archdaily nuotr.
 Honkongas<br> Archdaily nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Nov 26, 2017, 5:17 PM

Kai kuriuose ekstremaliausiuose pasaulio miestuose išgyventi nelengva, kituose – tikra palaima. 

Brangiausias pasaulio miestas

Nors brangiausių pasaulio miestų sąraše galima rasti ne vieną Azijos miestą, brangiausias jų – Singapūras. 

Atlikus tyrimą, kurio metu vertintos įvairių kasdienių prekių kainos, paaiškėjo, kad čia gyventi brangiausai. Kilogramas duonos Singapūre kainuoja 3,55 JAV dolerių, o vyno butelis – 23,68 dolerio. 

Labiausiai lankomas miestas

Šis titulas tenka Bangkokui Tailande – įkandamas savo kainomis, originalus ir gražus. Nenuostabu, kad šis miestas 2017 metais sulaukė daugiausia lankytojų. Prognozuojama, kad miestą šiemet aplankys 20,2 milijono žmonių, nors pačiame Bangkoke gyventojų – 8 milijonai. 

Tankiausiai apgyvendintas miestas

71,263 žmonių kvadratiniame kilometre – taip tankiai gyvena Manilos miesto Filipinuose gyventojai. Palyginimui, Vilniuje gyventojų tankumas – 1,4 tūkst. žmonių kvadratiniam kilometrui. 

Mieste dominuoja nauji dangoraižiai ir Ispaniško baroko stilius, kuris pradėtas naudoti taikantis prie didelės žemės drebėjimų rizikos. 

Daugiausia dangoraižių turintis miestas

Tai – Honkongas, žinomas kaip finansų rinkos centras ir dangoraižių miestas. Čia galima pamatyti net 317 pastatų, kurių aukštis – daugaiu kaip 150 metrų. 

Maloniausias gyventi miestas

Kasmet "Economist Intelligence Units" sukurią sąrašą, kuriame 1410 miestų vertina pagal jų sveikatos apsaugos, švietimo sistemas, stabilumą, kultūrą, aplinką ir infrastruktūrą. Taip siekiama išrinkti "labiausiai gyvenimui pritaikytą" miestą. 

Ir jau septynis metus iš eilės čia laimi Melburnas Australijoje, kuris paskutiniais metais iš 100 galimų taškų surinko 97,5. Tiesa, kai kurie kritikai pastebi, kad aukštu balu per daug džiaugtis nereikėtų ir indeksas tik iš dalies atspindi čia gyvenančių žmonių kasdienę realybę. 

Aukščiausiai esantis miestas

La Riconcada miestas Peru įsikūręs 5,13 metrų aukštyje, "Miegančiosios gražuolės" ledyno papėdėje. Kadangi čia per šalta, kad augtų medžiai, miesto, kuriame gyvena 50 tūkst. žmonių, panorama atrodo išties įspūdingai. 

Didžiausias miestas

UNICEF didžiausią miestą apskaičiuoja pagal skaičių žmonių, gyvenančių administracinėse miesto ribose. Pagal šį rodiklį pirmą vietą užima Chongqingo miestas Kinijoje, kuriame gyvena daugiau kaip 30 milijonų žmonių. 

Šis miestas yra transporto ir pramonės centras.

Šiauriausias miestas

Puerto Williams miestas Čilėje dažnai vadinamas vartais į Antarktiką. Nors yra dar du miestai – Ušuaja Argentinoje ir Punta Arena Čilėje – kurie pristato save kaip šiauriausius pasaulyje, bet pagal visus rodiklius, pirmoji vieta vis dėl tenka Puerto Williams. Dėl to čia kasmet plūsta daugybė turistų. 

Turtingiausias miestas

Miestas, kuriame gyvena daugiausia milijardierių – Londonas. Čia tokių galima surasti net 80.  Nors remiantis "Business Insider" tik 5 proc. pasaulio milijardierių yra verti daugiau kaip 10 milijardų dolerių, bet bendras jų turtas siekia net 7,6 trilijonus. 

Užkiščiausias pasaulio miestas

Dėl daugybės turistų ir vietinių gyventojų, daugiausia transporto spūsčių susidaro Meksiko mieste. Skaičiuojama, kad čia norintys keliauti kamščiuose yra įpratę praleisti bent valandą laiko. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.