„Lietuvos geležinkeliai“ kreipėsi į Generalinę prokuratūrą

 „Geležinkelių projektavimas“ buvo likviduota šių metų rugsėjo 22 dieną. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
 „Geležinkelių projektavimas“ buvo likviduota šių metų rugsėjo 22 dieną. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
 „Geležinkelių projektavimas“ buvo likviduota šių metų rugsėjo 22 dieną. <br>M.Patašiaus nuotr.
 „Geležinkelių projektavimas“ buvo likviduota šių metų rugsėjo 22 dieną. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 12, 2017, 10:01 AM

„Lietuvos geležinkeliai“, aptikę informacijos apie buvusių „Geležinkelių projektavimo“ („GelPro“) vadovų galimus pažeidimus, perdavė ją Generalinei prokuratūrai.

Lietuvos geležinkeliai“ atliko grupei priklausiusios bendrovės „GelPro“ veiklos auditą. Surinkta informacijos apie galimus pažeidimus ir apskaičiuota, kad buvusių „GelPro“ vadovų veiksmai galėjo padaryti bendrovei daugiau kaip 170 tūkst. Eur žalą. Dėl to praėjusią savaitę kreiptasi į Generalinę prokuratūrą.

„Audito išvados dar labiau sustiprino įtarimus, kad valstybei priklausančios įmonės turtas buvo naudojamas asmeniniams arba sau lojalių žmonių interesams tenkinti. Todėl kreipėmės į prokurorus prašydami ne tik pradėti ikiteisminį tyrimą dėl jau nustatytų galimų pažeidimų, bet ir ištirti informaciją dėl kitų nusikalstamų veikų, surinkti papildomus įrodymus – to įmonė pati padaryti negali. Gali būti, kad nustatytų pažeidimų sąrašas bus dar ilgesnis“, – pažymi „Lietuvos geležinkelių“ generalinis direktorius Mantas Bartuška.

Buvę „GelPro“ vadovai įtariami painioję interesus sudarant darbo sutartis, darę pažeidimus dėl darbuotojų kvalifikacijos kėlimo planavimo ir organizavimo. Bendrovei dirbant nuostolingai, kai kuriems darbuotojams galėjo būti neproporcingai didintas darbo užmokesčio priedas.

Taip pat nustatyta, kad eikvojant bendrovės resursus vienam iš įmonės vadovų ar su juo susijusiems asmenims galimai buvo įrenginėjama privati sodyba, už įmonės lėšas galimai pirktos jai reikalingos statybinės medžiagos. Pasinaudojant tarnybine padėtimi į šią veiklą galėjo būti įtraukti bendrovės darbuotojai, o statybinės medžiagos sandėliuotos bendrovės patalpose.

Be to, įtariama, kad buvo vengta už sutarties nevykdymą iš „GelPro“ subrangovų išieškoti netesybas. Galimai pažeidinėtos ir preliminariųjų sutarčių nuostatos, kai prekės buvo įsigyjamos didesnėmis kainomis arba perkamos prekės, neįtrauktos į sutarties objektą. Dėl šių veikų įmonė patirdavo tiesioginę ekonominę žalą.

UAB „Geležinkelių projektavimas“ buvo likviduota šių metų rugsėjo 22 dieną. Įgyvendinant „Lietuvos geležinkelių“ įmonių grupės efektyvumo didinimo programą „LG Efektas“, „GelPro“ vykdyta veikla perkelta į kitą grupės bendrovę – UAB „Geležinkelio tiesimo centras“. Skaičiuojama, kad vien įmonių sujungimas duos 0,36 mln. Eur metinį efektą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.