Moteris kaltina tabako kompanijas pasikėsinimu nužudyti – kaip elgsis prokurorai

Plaučių vėžį išgyvenusi olandė keturias didžiausias šalies tabako kompanijas kaltina pasikėsinimu nužudyti bei netyčine žmogžudyste, rašo „The Guardian“. 

Kaltinimai pareikšti tabako bendrovėms „Philip Morris International“, „British American Tobacco“, „Japan Tobacco International“ ir „Imperial Tobacco Benelux“. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaltinimai pareikšti tabako bendrovėms „Philip Morris International“, „British American Tobacco“, „Japan Tobacco International“ ir „Imperial Tobacco Benelux“. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 11, 2018, 2:11 PM

Tokius kaltinimus tabako kompanijoms pateikė Anne Marie van Veen su savo adokatu Benedicte Ficqu. Jie kreipėsi į teismą teigdami, kad tabako kompanijos stengiasi rūkančius žmones paversti priklausomais ir taip kenkia visai visuomenės sveikatai. 

Rimti kaltinimai

Tiesa, šalies prokurorai nesutiko pradėti viešojo kaltinimo proceso ir imtis tyrimo teigdami, kad „tyrimas nebūtų sėkmingas“. 

Moteris pateikė ieškinį, kuriame tabako produktus gaminančios bendrovės kaltinamos „pasikėsinimu nužudyti, netyčiniu nužudymu ar bandymu sukelti sveikatos sutrikimus“. 

Prie šio skundo prisidėjo ir daugiau kaip 20 skirtingų organizacijų, tarp kurių yra ir Olandijos šeimos gydytojų asociacija, Amsterdamo ir Nyderlandų pagrindinės vėžio ligoninės. 

Kaltinimai pareikšti tabako bendrovėms „Philip Morris International“, „British American Tobacco“, „Japan Tobacco International“ ir „Imperial Tobacco Benelux“. 

Skunde taip pat teigiama, kad šios kompanijos klastojo informaciją, ant savo produktų pakuočių nurodydamos mažesnius kenksmingų medžiagų kiekis, nei iš tikro yra tabako gaminiuose. 

Skundo nenagrinės 

Bet prokurorai nesiruošia pradėti tyrimo. Išplatintame pranešime teigiama, kad remiantis dabar šalyje galiojančiais įstatymais, nereiktų tikėtis sėkmingos bylos prieš tabako gamintojus. 

Pranešime sakoma, kad rūkymas yra „mirtinas, o cigarečių dizainas prie to prisideda, bet tabako gamintojai veikia nepažeisdami įstatymų bei taisyklių“. 

Olandijos cigarečių ir tabako produktų gamintojų organizacija savo ruožtu teigia, kad yra įsitikinusi – prekyba legaliais ir stipriai reguliuojamais produktais nėra nusikaltimas. 

Naujausiais Olandijos statistikos departamento duomenimis, beveik ketvirtadalis olandų rūko ir kasmet nuo su rūkymu susijusių ligų miršta apie 20 tūkst. šalies piliečių. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.