Žuvies mėgėjų dėmesiui – kada pirkti žuvį apsimoka?

Nors tradiciškai lietuviai labiau yra laikomi mėsos mėgėjais, tačiau pastaruoju metu vis dažniau parduotuvėse renkasi įvairių rūšių žuvį. Prekybininkai pastebi, kad pastaraisiais metais ženkliai išaugusius žuvies pardavimus lemia didesnis gyventojų dėmesys sveikai gyvensenai ir mitybai. Nepaisant šios priežasties, rinkdamiesi žuvį, pirkėjai stengiasi sutaupyti ir didelį dėmesį skiria kainai ieškodami pigesnės šviežios žuvies. 

 Bendrovės nuotr.
 Bendrovės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2018, 11:49 AM

Stintų sezonui sutrukdė šaltis

Kaip aiškina prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė, žuvies kaina priklauso nuo įvairių veiksnių – sezoniškumo, tais metais vyraujančių gamtinių ir klimato sąlygų, tiekėjų pagaunamo laimikio.

„Konkrečios rūšies šviežios žuvies kainai ir pasiūlai didelę įtaką visų pirma turi tai, ar tuo metu yra jos sezonas. Pavyzdžiui, lietuvių pamėgtos stintų žvejybos metas jau artėja į pabaigą. Jis tęsiasi maždaug iki kovo pabaigos. Vėliau šios rūšies žuvies įsigyti taps sunkiau“, – sako B. Čaikauskaitė.

Kitas faktorius, lemiantis konkrečios rūšies žuvies kainas, yra sugaunami jos kiekiai. Jie gali ženkliai skirtis kiekvienais metais ir net mėnesiais. Pavyzdžiui, jau minėtos stintos šiųmečio sezono pradžia dėl prastų orų šalies žvejams buvo prasta, dėl to buvo aukštesnės ir šios žuvies kainos.

Didžiausia pasiūla – žiemą, mažiausia - vasarą

Vis tik kai kurios rūšies žuvis sezoniškumu nepasižymi, o ir pagaunamais jos kiekiais tiekėjai pastaraisiais metais nesiskundžia. Tokia yra lietuvių pamėgta lašiša. Anot B. Čaikauskaitės, šios žuvies pasiūla stabili išlieka visus metus. Tiesa, jos kaina svyravimų neišvengia.

Žuvies mėgėjai didžiausia šios produkcijos pasiūla gali džiaugtis šaltuoju metų laiku, pavasarį ir rudenį. Vasarą ji kiek sumažėja. Tiesa, užtat žiemą žuvies kaina yra jautresnė įvairiems gamtos veiksniams, nepalankioms oro sąlygoms. Be to, auganti žuvies paklausa daugiau įtakos turi importuojamos žuvies kainoms. Tuo metu vietinės produkcijos kainos išlieka pakankamai stabilios.

„Iš viso mūsų parduotuvėse pirkėjai gali rasti maždaug 40 rūšių žuvies, o populiariausia iš jų šiuo metu yra lašiša, stinta, menkė, karpis, skumbrė ir lydeka. Šios žuvys lietuvių mėgstamiausiomis išlieka visus metus – priklausomai nuo metų laiko, keičiasi tik jų tarpusavio pozicijos populiariausiųjų sąraše“, – sako B. Čaikauskaitė.

Anot B. Čaikauskaitės, Didžioji dalis prekybos tinklo parduotuvėse parduodamos šviežios žuvies yra importuojama iš Norvegijos, Olandijos, Turkijos ir kitų šalių, o maždaug 15 proc. asortimento sudaro lietuviška produkcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.