Vilniuje įsikuria ir tokie nuomininkai, kurie už būstą pakloja net 2 tūkst. eurų

Nors maždaug prieš 10 metų buvo prognozuota, kad namų nuomos verslas turėtų tapti itin populiarus, vis dėlto lietuviai dar nenoriai renkasi šį užsienyje pamėgtą nuomos variantą.

Vilniuje namus dažniausiai nuomojasi užsieniečiai ir įvairūs užsienio šalių diplomatai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniuje namus dažniausiai nuomojasi užsieniečiai ir įvairūs užsienio šalių diplomatai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Agnė Černiauskaitė

2018-03-24 18:00, atnaujinta 2018-03-26 10:41

Specialistai sako, kad namą dažniausiai nuomojasi arba užsieniečiai, arba šeimos, norinčios išbandyti, kaip joms sektųsi gyventi dideliame būste, tačiau net ir sostinėje ši paslauga neturi nei didelės paklausos, nei pasiūlos.

Užsieniečiai renkasi brangesnius namus

Vilniuje namus dažniausiai nuomojasi užsieniečiai ir įvairūs užsienio šalių diplomatai. NT paslaugų įmonės „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada sako, kad tokie nuomininkai už namą per mėnesį būna pasiruošę sumokėti apie 2 tūkstančius eurų ir daugiau.

„Tokiems žmonėms nuolat tenka priiminėti svečius, todėl atvykėliams iš užsienio reikalingas prestižinis būstas. Taip pat neretai jie atvažiuoja čia pagyventi su savo šeimomis, tad prioritetą teikia ir patogumui“, – aiškino M.Čiulada.

Jo teigimu, lietuviai nėra pasiryžę mokėti tokios sumos už būsto nuomą, o jei ir nori nuomotis namą, renkasi ekonomiškesnį variantą, neviršijantį 1000 eurų per mėnesį.

„Dažniausiai namus nuomojasi šeimos. Neretai jos nori tiesiog paeksperimentuoti ir pažiūrėti, kur būtų patogiau įsikurti – didesniame bute ar name. Taip pat tai priklauso ir nuo kitų dalykų, tokių, kaip šeimos narių, vaikų skaičiaus, ar šeima turi augintinį, ar nori ir mėgsta prižiūrėti būsto kiemą, aplinką ir panašiai“, – vardijo specialistas.

M.Čiulada taip pat pabrėžė, kad Lietuvoje žmonės apskritai nelinkę mokėti didelių pinigų už būsto nuomą ir geriau renkasi investuoti į namo ar buto įsigijimą.

Jam pritaria ir įmonės „Rebaltic“ prestižinio būsto brokeris Šarūnas Pinčius, kurio teigimu, net jei lietuviai ir gali sau leisti išsinuomoti prabangesnį būstą, jie geriau renkasi butą miesto centre, nei namą netoli arba už centro.

Populiariausi prestižinių namų nuomos rajonai išlieka Žvėrynas bei Antakalnis.

Pasiūla išlieka menka

Prognozuotas namų nuomos rinkos šuolis nevyksta ir dėl to, kad tam tiesiog nėra didelės pasiūlos.

„Namų nuomos rinka šiandien iš tiesų labai maža, net Vilniuje ta pasiūla išlieka nedidelė. Jeigu aukštesnio segmento namų rinka yra tokia, kad joje dar galima pasirinkti, tai vidutiniame segmente jos tikrai trūksta“, – sakė M.Čiulada.

Jo teigimu, Lietuvoje labiausiai trūksta pačių nuomotojų, nes lietuviai namą nuomoja dažniausiai tik tuomet, kai kažkas iš artimųjų miršta arba išvyksta iš šalies, išsiskiria šeima ir namas lieka tuščias bei nebenaudojamas. Specialistas pabrėžė, kad apskritai namų nuomos rinka yra bent 10 kartų mažesnė nei butų.

Pasak Š.Pinčiaus, net ir ta mažuma nuomotojų, kurie užsiima namų nuoma, po truputį centralizuojasi, todėl NT rinkos specialistai sako nemanantys, kad artimiausiu metu padėtis keistųsi ir namų nuomos perspektyvos augtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.