Pajūris taps pažeidimų sostine?

Sugriežtinta alkoholio pardavimo tvarka prieš artėjantį vasaros sezoną kavinių ir barų savininkų optimistiškai nenuteikia. Visgi labiausiai baiminamasi 2020-ųjų, kai bus uždrausta išduoti sezonines licencijas prekiauti alkoholiu paplūdimiuose.

Pasak Lietuvos barų ir kavinių asociacijos prezidento Raimondo Prankos, esama tvarka yra gana sudėtinga ir, kartu, absurdiška.<br>D.Umbraso nuotr.
Pasak Lietuvos barų ir kavinių asociacijos prezidento Raimondo Prankos, esama tvarka yra gana sudėtinga ir, kartu, absurdiška.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Drąsutis, ve.lt

2018-03-29 17:16, atnaujinta 2018-03-29 17:17

Pasak Lietuvos barų ir kavinių asociacijos prezidento Raimondo Prankos, esama tvarka yra gana sudėtinga ir, kartu, absurdiška.

Tvarką vertina skeptiškai

„Terasoms, kurios yra prie pastatų, problemų neiškyla. Problemų kyla atskiroms terasoms. Kai bus uždrausta pardavinėti alkoholį paplūdimiuose – kirs skaudžiai. Su tokia pataisa valdžia perlenkė lazdą. Kol kas vienintelė problema, kad alkoholio negali įsigyti asmenys iki 20 metų. Dėl įstatymų mes visada dejuojam. Tik dabar valdžia priėmė labai kvailus įstatymus, tai pagal juos ir gyvensim“, – sakė R. Pranka.

Jis neatmeta, jog dėl atsiradusių naujų draudimų barams ir kavinėms vasara nebus tokia pelninga kaip anksčiau.

„Neabejoju, kad mūsų valdžia vasarą smaginsis ir ypač pajūryje ieškos nusižengimų. Taip bus daroma vien dėl to, kad įrodytų savo priimamų įstatymų teisingumą. Jau dabar vieni laikosi įstatymų, kiti ne. O valdžiai dar reikės įrodyti, kad tvarka yra“, – tikino Lietuvos barų ir kavinių asociacijos prezidentas Raimondas Pranka. Jo manymu, problema sprendžiama ne taip. Jis kaip pavyzdį pateikė Vakarų valstybes, kur miegamuosiuose rajonuose barai nedraudžiami, bet yra abipusiai susitarimai dėl triukšmo – tada daugiau dėmesio skiriamas apsaugai. „Mūsų valdžia barus painioja su „skylėmis“, kurios apsimeta parduotuvėmis ir barais. Žmogų iš paplūdimio išvarys. Ten nebus parduodamas alkoholis, bet žmonės ras būdų jį atsinešti. Barai padeda išspręsti šią problemą, nes žmonės žino, kur gali civilizuotai, legaliai nueiti atsigerti alkoholio. Kituose miestuose naktinis gyvenimas sudaro 20 procentų miesto ekonomikos. Tai nėra apskaičiuota ir niekas nežino“, – teigė R. Pranka.

Laukia sezono

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė teigė, kad verslininkams sunkiausia išsilaikyti ne sezono metu. Dėl šios priežasties į artėjantį vasaros sezoną skeptiškai žiūri ne visi – daug priklausys nuo turistų skaičiaus.

„Ne sezono metu labai sunku išlaikyti gerą virtuvės šefą, padavėjus. Jiems reikia mokėti gerus atlyginimus. Didžiausias užimtumas tik savaitgalį, todėl lankomumas – mažas. Kai vyksta Stintų, Jūrų šventės ar kitos, tų žmonių į pajūrį atvyksta labai daug. Verslui sunku, kai nėra žmonių„, – sakė E. Šiškauskienė.

Tačiau ji sutiko, kad verslininkams didelį galvos skausmą kelia naujos pataisos ir draudimai.

„Verslininkams dėl draudimų pikta. Ypač aktuali situacija pajūryje, kai uždraus prekybą alkoholiu. Bet jau su verslu padiskutavome, kad prie jūros gal ir nėra būtinybės alų vartoti. Tik tiek, kad įstatymas apima visus vandens telkinius. Taip kyla keblumų, nes yra restoranų, kurie – ant vandens. O štai alkoholio pardavimo laiko trumpinimas parduotuvėse turėtų duoti gerą efektą – žmonės turėtų daugiau eiti į restoranus vakare“, – teigė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė

Bus naujovių

Šiais metais pasikeitė reglamentavimas – maitinimo įstaigoms bus leidžiama staliukus į lauką išnešti nuo balandžio 1 d. iki spalio pabaigos. Anksčiau tokia tvarka reglamentuojama nebuvo.

Beje, esant pageidavimui veiklą vykdyti visus metus, reikia teikti projektinį pasiūlymą ir pritaikyti įrangą žiemai – pasirūpinti apsauga nuo sniego, vėjo. Taip pat reikalingas dirbtinis šildymas.

„Anksčiau buvo galima lauke staliukus laikyti visus metus. Dabar projekte turi aiškiai matytis, kad lauko kavinės galės veikti visą žiemą ir jose bus galima lankytis“, – sakė Klaipėdos savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Rimantas Armonas.

Šiuo metu yra išduoti šeši leidimai aptarnavimo vietoms išplėsti. Paprastai vasaros sezonu išduodama apie 100 leidimų. Tiek tikimasi išduoti ir šiemet.

Įstatymai griežtėja

Nuo šių metų pradžios buvo itin sugriežtinta alkoholio pardavimo tvarka. Svaigieji gėrimai parduodami ne jaunesniems nei 20 metų asmenims. Alkoholinių gėrimų pardavėjai turi teisę iš alkoholį perkančio asmens pareikalauti pardotyti asmens tapatybę patvirtinantį pažymėjimą.

Taip pat uždrausta bet kokia alkoholio reklama, išskyrus vietas, kuriose prekiaujama alkoholiniais gėrimais. Reklama nėra laikomas gamintojo logotipas bei įranga su tokiu pačiu logotipu.

Neterminuota mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais licencija suteiks teisę aptarnauti pirkėjus ir lauko sąlygomis ne didesniu kaip 40 m atstumu nuo stacionariosios viešojo maitinimo vietos įrengtose aptarnavimo vietose, išskyrus atvejus, kai Savivaldybės taryba nustato mažesnį atstumą arba uždraudžia prekybą alkoholiniais gėrimais lauko sąlygomis.

Sutrumpintas ir alkoholio pardavimo laikas. Darbo dienomis ir šeštadieniais alkoholį prekybos centruose galima įsigyti nuo 10 iki 20 val., o sekmadieniais – nuo 10 iki 15 val.

Nuo 2020 metų nestacionarioms kavinėms (paplūdimiuose) nebus galima išduoti sezoninių licencijų prekiauti alkoholiu. Tačiau jos veikti galės – prekiauti maisto produktais, pilstyti nealkoholinį alų.

Beje, šių metų pradžioje buvo siūloma pataisa drausti rūkyti dešimties metrų atstumu aplink restoranus, kavines, barus, kitas viešojo maitinimo įstaigas, klubus, interneto kavines, lošimo namus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.