Rusijoje poilsiautojus atsivijo mokestis, kurį lietuviai seniai moka

Kai kuriose Rusijos vietovėse bus pradėtas rinkti Lietuvoje jau įprastas pagalvės mokestis. O kad rusai nevyktų ilsėtis į užsienį, pasirūpins antstoliai.

Krymas šįmet laukia 5 mln. poilsiautojų, todėl tikisi surinkti apie 6,6 mln. eurų naujojo pagalvės mokesčio.<br>„Scanpix“ nuotr.
Krymas šįmet laukia 5 mln. poilsiautojų, todėl tikisi surinkti apie 6,6 mln. eurų naujojo pagalvės mokesčio.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Apr 26, 2018, 1:32 PM

Mūsų šalies kurortuose 0,5–1 euro rinkliava už kiekvieną čia praleistą parą jau įprasta.

Tuo metu rusams teks prisitaikyti prie šios naujovės, kuri bus įvesta netrukus.

Teks papurtyti pinigines

Rusijos finansų ministerija tai pavadino eksperimentu, nors jis turėtų trukti mažiausiai ketverius metus.

Jau nuo gegužės mėnesio Krasnodaro, Stavropolio ir Altajaus kraštuose bei Krymo pusiasalyje ketinama rinkti pagalvės mokestį – iki 50 rublių (0,66 euro) per parą.

Tradiciškai nuo jo bus atleisti Antrojo pasaulinio karo veteranai, sportininkai, nepasiturintys gyventojai bei 18 metų nesulaukę žmonės.

Tiesa, kol kas vietos valdžiai nelabai suprantama, kaip atskirti atvykėlius nuo čia gyvenančių žmonių, jeigu poilsiautojai nuspręs apsistoti privačiuose namuose.

Tad Krasnodaro kraštas apsisprendė rinkliavos netaikyti bent Pasaulio futbolo čempionato metu (nuo birželio 14 iki liepos 15 d.), kad nebūtų sumaišties.

Kryme nustatytas mažiausias mokestis – 10 rublių (13 euro centų) per parą. Bet vietos valdžia prognozuoja, jog šį sezoną čia atvyks 5–5,5 milijono poilsiautojų iš „didžiosios“ Rusijos, o jei kiekvienas vidutiniškai praleis po 10 dienų, pavyks surinkti pusę milijardo rublių (6,6 mln. eurų).

Skolininkų neišleis

Jau įprasta, kad nemažai Rusijos gyventojų renkasi ne savo, o užsienio kurortus, kuriuose mieliau leidžia atostogas.

Bet tiems, kurie turi skolų, šįmet išvykti svetur nepavyks, todėl teks susimokėti pagalvės mokestį ir ilsėtis savo šalyje.

Rusijos federalinė antstolių tarnyba paskelbė, kad jau per gegužės šventes, kurios šioje valstybėje paprastai trunka ne mažiau kaip savaitę, iš šalies negalės išvykti maždaug pustrečio milijono žmonių.

Apie 1,7 mln. šių piliečių jau gavo tokius įspėjimus. Mat laikinai išvykimas uždraustas tiems, kurie turi pradelstų skolų bankams nuo 30 tūkst. rublių (396 eurų).

Apribota teisė keliauti ir tų, kurių skolos mokesčių inspekcijai, komunalininkams arba tiesiog už paskirtas baudas viršija 10 tūkst. rublių (132 eurus).

Dar kone 700 tūkst. gyventojų tokius pranešimus turėtų gauti šią savaitę – kartu su įspėjimais, kad nepadengę skolų negalės kirsti valstybės sienos.

Rinkliavos nuolat auga

Tiesa, keliauti į užsienį rusams ir taip darosi vis brangiau.

Juk užsienio paso suaugusiam žmogui kaina šiemet pakilo nuo 3,5 iki 5 tūkst. rublių (atitinkamai 46 ir 66 eurų), vaikui – nuo 1,5 iki 2,5 tūkst. rublių (19,8 ir 33 eurų).

Pagalvės mokestis vietos kurortuose tikrai atsieis pigiau.

Vis dėlto valstybė mėgina išgręžti daugiau pinigų ne tiktai iš keliautojų. Pavyzdžiui, rinkliavą už automobilio registravimą nuspręsta padidinti nuo 800 iki 1500 rublių (10,5 ir 19,8 euro), o už vairuotojo pažymėjimą – nuo 2 iki 3 tūkst. rublių (26,4 ir 39,6 euro).

Negana to, neseniai vicepremjeras Igoris Šuvalovas Federalinei mokesčių tarnybai pasiūlė pamąstyti, kokius dar mokesčius būtų galima įvesti gyventojams „už papildomas paslaugas“.

Kokias, neaišku, tačiau vyriausybės atstovas iš karto nuramino, kad jie bus specifiniai ir nedideli.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.