Parduodi mišką? Saugokis sukčių

Nėra nieko lengviau, nei pigiai nupirkti mišką iš nepatyrusio žmogaus – lyg saldainį iš vaiko atimti. Daugybė žmonių paveldi miško plotus, nustemba, pakrapšto galvą ir nusprendžia savo mišką parduoti. Bet tik retas sugeba įvertinti, koks vertingas tas paveldėtas miškas, kad ir nedidelis, iš tikro yra.

Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 11, 2018, 9:00 AM, atnaujinta May 14, 2018, 9:39 AM

Patiklių, norinčių greitai parduoti savo mišką žmonių, tyko miško supirkėjai, besipelnantys iš pardavėjų. Kaip ir daugelis mūsų, dažniausiai miško pardavėjas neturi ir nenori turėti nė menkiausio supratimo apie medienos kokybę, tankumą, medžių amžių ar teisines miškininkystės detales – yra savų reikalų, spaudžia laikas, tad pardavėjas dažnai nudžiunga, pamatęs geradarį, siūlantį lyg ir nemažą sumą čia ir dabar.

Besidžiaugdamas sandoriu, retas pasidomi savo buvusio miško likimu, ir todėl nesužino, kad jau kitą dieną tas jo miškas buvo perparduotas dvigubai brangiau. Vietinis supirkimo karaliukas vėl uždirba kelias dešimtis tūkstančių eurų ir eina ieškoti kito pasimetusio miško pardavėjo.

Tokių atvejų ir scenarijų galybė, daugiau nei pusė Lietuvoje parduodamo miško išties yra parduodama pusvelčiui – draugo pažįstamiems, kaimynams ar pirmai pasitaikusiai įmonei. Ir tai yra visiškai suprantama – niekas neturi laiko ieškoti eksperto, vertintojo, specialisto, apklausti penkis ar daugiau potencialių pirkėjų, galų gale neaišku, kuo galima tikėti, ir kuo ne.

Žiūrint plačiau, situacija gan keista – žmonės taip nesielgia parduodami butus, namus, automobilius ar žemės sklypus. O štai miško pardavimo procesas kažkodėl retai susilaukia deramo dėmesio, nors miškų vertė ir kainų skirtumai gali būti skaičiuojami šimtais tūkstančių eurų.

Skubantis pralaimi visuomet ir ši taisyklė ypač teisinga parduodant mišką. Todėl kiekvienam, besiruošiančiam parduoti mišką, būtina užtikrinti du paprastus dalykus: nepriklausomą miško vertinimą, bei gauti ne vieną, o keletą pasiūlymų iš nesusijusių pirkėjų.

Patogiausia tai daryti aukciono būdu – taip parduodama daugybė dalykų, nuo automobilių iki meno kūrinių. Aukciono organizatorius yra pardavėjo, t.y. jūsų, pusėje. Jo tikslas yra parduoti jūsų miško sklypą kuo brangiau, nes nuo to priklauso aukciono organizatoriaus atlygis.

Būtent todėl aukciono organizatorius pasitelkia ekspertus, kurie nustato tikrą, teisingą pirminę miško kainą, o galutinė kaina aukcione gali augti neribotai. Aukcionuose dalyvauja šimtai pirkėjų , profesionalių ir sąžiningų miškinkystės įmonių, ir būtent jos, konkuruodamos ir kiekvienu žingsniu keldamos kainą, garantuoja maksimalią vertę.

Taip, aukcionas trunka savaitę – kitą, ir tai nėra taip greita, kaip parduoti savo mišką per vieną dieną pirmam pasitaikiusiam sukčiui-supirkėjui. Iš kitos pusės, per tas porą savaičių miško vertė gali paaugti nuo sukčiaus siūlytų, tarkime, dešimties tūkstančių iki dvidešimt penkių tūkstančių eurų ar daugiau. Juolab, kad vertinimu, aukcionu ir pardavimu pačiam rūpintis nereikia – tai daro aukciono organizatorius.

Didžiausia ir daugiausiai pirkėjų bei pardavėjų pritraukianti miško aukcionų platforma Lietuvoje yra www.miskoaukcionas.lt. Jos direktorius Tadas Palaima džiaugiasi gelbėjantis žmones nuo aferistų: „„Miško aukcionas“ visų pirma padeda nepatyrusiam miško pardavėjui, neturinčiam laiko tapti miškų ekspertu. Todėl pasirūpiname ir miško įvertinimu, ir kitų svarbių klausimų sprendimu. Jau esame įvykdę sandorių už daugiau 800 000 eurų, kurie padėjo žmonėms gauti kur kas didesnes sumas, nei jiems siūlė kiti nevieši supirkėjai. Vieni aukcione uždirba tūkstantį, kiti pelną skaičiuoja net dešimtimis tūkstančių eurų, lyginant su miško sukčių siūlyta kaina. Didžiausia laimė, kai matai, jog pavyko žmogų „už ausų“ ištraukti iš aferistų, norėjusių pasinaudoti jo nežinojimu ar patiklumu, nagų“.

Tikėti nereikėtų ir tiesiog pasiūlymų platintojais, tiesiog išsiuntinėjančiais informaciją dideliam skaičiui pirkėjų – kai nėra aukciono, tai ir aukščiausios kainos nebus.

Norint parduoti savo mišką aukcione, tereikia užsiregistruoti www.miskoaukcionas.lt, pasirašyti nesudėtingą sutartį, leisti mišką aplankyti aukciono ekspertams ir stebėti augančią miško kainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.