Prikiaulino kaip reikiant: maro nuostoliai didžiuliai, ir tai – ne pabaiga

2014-aisiais užfiksuotas afrikinis kiaulių maras (AKM) skaudžiai kirto ir kiaulių augintojams, ir valstybei.

Mažieji įtarinėjo, kad stambiesiems maras buvo pravartus siekiant praretinti smulkiųjų konkurentų gretas. <br>D.Umbraso nuotr.
Mažieji įtarinėjo, kad stambiesiems maras buvo pravartus siekiant praretinti smulkiųjų konkurentų gretas. <br>D.Umbraso nuotr.
 Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius A.Baravykas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius A.Baravykas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Teritorijos, kuriose aptinkamas AKM užkratas, Lietuvoje kasmet plečiasi.
Teritorijos, kuriose aptinkamas AKM užkratas, Lietuvoje kasmet plečiasi.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 24, 2018, 9:25 AM

Apskaičiuota, kad iki dabar patirti nuostoliai jau siekia 50 mln. eurų, tačiau tai dar ne pabaiga.

Maras padalijo Lietuvą į šio užkrato apimtus pavojaus ruožus. O drauge įskėlė kibirkštį tarp smulkiųjų kiaulių augintojų ir didelių kompleksų savininkų.

Mažieji įtarinėjo, kad stambiesiems maras buvo pravartus siekiant praretinti smulkiųjų konkurentų gretas. Tačiau būtent didžiosioms fermoms liga kirto skaudžiausiai.

„Tai nėra pabaiga, tai procesas. Maro neapimtų teritorijų iš esmės liko tik pajūryje – Skuodas, Kretinga, Šilutė, Šilalė, Plungė, Rietavas. Tačiau užkratas jau artėja prie Telšių“, – apie jau kelerius metus nepaliaujamai besiplečiančią grėsmę kalbėjo Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius Algis Baravykas.

Masiškai naikino kiaules

Lietuvos didieji kiaulių augintojai afrikiniam kiaulių marui rengtis ėmė dar 2012-aisiais, nes bendradarbiavo su Rusija, kurioje ši liga buvo išplitusi. Po metų iš verslo partnerių žinios apie šią ligą atėjo ir iš Baltarusijos. 2014-aisiais užkratas aptiktas ir Lietuvoje.

Tais pačiais metais šernų atneštas AKM į neviltį įstūmė Merkio agrofirmą Šalčininkų rajone. Tada į apsaugos zoną patekęs kompleksas negalėjo išvežti kiaulių ir skaičiavo kasdien vis augančius nuostolius.

2014-ieji tapo pragaišties metais ir Ignalinos rajone esančiam „Idavang“ kiaulių kompleksui. Danijos kapitalo įmonė buvo priversta sunaikinti 19 tūkst. kiaulių.

Pernai ši virusinė liga jau smogė Jonavos rajono Šilų kaime įsikūrusiam „Beržų kompleksui“. Bendrovės šeimininkams per kelias dienas teko numarinti daugiau nei 23 tūkstančius gyvūnų, o nuostoliai siekė milijonus eurų.

„Žmonės klausia, kodėl maras gniaužia tik Lietuvą? Bet iš tiesų AKM apėmęs beveik visą Latviją, Estiją. Ši baisi liga išplitusi Rusijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje ir kitur“, – vardijo A.Baravykas.

Briuselio tonas keičiasi

Pirmas nukentėjęs ūkis – Merkio agrofirma – buvo uždarytas ne dėl ligos, o dėl baimės, nes jis įsikūręs vos 18 kilometrų nuo pirmojo židinio. Imtis tokių griežtų sankcijų buvo Europos Komisijos iniciatyva – iš Merkio agrofirmos buvo uždrausta išvežti kiaules.

Tame ūkyje buvo laikomos paršavedės, kurios kas savaitę atsivesdavo po 800 paršelių.

„Visiškai sveikas ūkis liko be pajamų. Sukėlėme aliarmą, Vyriausybė visiškai kompensavo ūkio uždarymo išlaidas. Tai buvo absurdiškas atvejis. Vėliau įvesti prekybos ribojimai ūkiams, kurie patenka į tam tikras teritorijas.

Toks požiūris neteisingas ir nepadeda valdyti maro“, – teigė kiaulių augintojus buriančios organizacijos vadovas.

A.Baravyko teigimu, ligai apimant vis daugiau valstybių jau švelnėja ir EK tonas.

„Nuo pat pradžių sakėme, kad jei liga pasieks didžiąsias valstybes, tokias kaip Vokietija, Olandija, taisyklės bus pakeistos. Mat ten daugiau augintojų, didesnės rinkos, tad ir nuostoliai didesni, didesnis spaudimas.

Kol šios bėdos ištiktos buvo tiktai Latvija, Estija, Lietuva ir dalis Lenkijos, niekas taip nesirūpino“, – teigė kiaulių augintojų atstovas.

Kenčia smulkieji ūkiai

Pirmasis AKM atvejis komerciniame ūkyje nustatytas 2014 metais. 2015 ir 2016 metais stambiose fermose šios ligos atvejų nepasitaikė, pernai AKM užkratas aptiktas trijuose komerciniuose ūkiuose, iš jų viename dideliame.

„Užtat smulkiuose ūkiuose 2014 metais nustatyti 5 atvejai, 2015-aisiais – 13, 2016-aisiais – 19, 2017 m. – 27“, – vardijo A.Baravykas.

Jo skaičiavimu, didelių kiaulininkystės kompleksų uždarymas, valstybės kompensacijos kiaulių laikytojams bei verslo patirti nuostoliai dėl vartus užvėrusių rinkų jau iš viso atsiėjo apie 50 milijonų eurų.

Pavojinga liga nenumaldomai plinta

Nuo šių metų pradžios Lietuvos laukinėje faunoje AKM patvirtintas 883 vietose 2219 šernų (2048 nugaišusiems ir 171 sumedžiotam).

Ši pavojinga liga paplitusi ne vienoje Europos šalyje. Šį mėnesį Vengrijoje, netoli sienos su Ukraina, užfiksuotas jau šeštas afrikinio kiaulių maro atvejis šiais metais laukinėje faunoje.

Moldova pranešė apie trečią ir ketvirtą protrūkius kiaulių ūkiuose. Lenkijos veterinarai taip pat informavo apie penktą šalyje protrūkį nedideliame ūkyje, kur buvo auginamos 28 kiaulės.

AKM nustatytas ir Latvijoje, Estijoje, Rumunijoje, Čekijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.