Naujoji asmens duomenų apsaugos tvarka: kaip gauti daugiausiai naudos?

Įsigaliojus naujosioms Europos Sąjungos duomenų apsaugos taisyklėms - Bendrajam duomenų apsaugos reglamentui (BDAR) - europiečiai gali labiau kontroliuoti, kaip renkami ir naudojami jų asmens duomenys, be to, nutekėję duomenys bus geriau apsaugoti, teigiama Europos Komisijos (EK) pranešime.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2018, 10:14 AM

"Pirkdami internetu, pildydami mokesčių deklaraciją ar naudodami socialinius tinklus galėsite būti daug ramesni dėl pateikiamos asmeninės informacijos. Pagal BDAR jums suteikiamos pagrindinės teisės, padedančios valdyti, kaip organizacijos naudoja jūsų asmens duomenis, ir užtikrinama, kad jos taikytų naujas procedūras duomenims apsaugoti", - aiškinama EK pranešime.

Naujoji tvarka, anot EK, bus naudinga, jeigu atsibodo gauti nepageidaujamų gaminių ar paslaugų reklamą - galima paprašyti, kad jus pašalintų iš rinkodaros informacijos platinimo sąrašų.

Jeigu trikdo internete esantis turinys - tam tikrais atvejais galima pareikalauti, kad jis būtų pašalintas.

Jeigu norite pakeisti paslaugų teikėją - turite teisę gauti visus savo duomenis iš senojo teikėjo, kad būtų lengviau pradėti naudotis naujojo teikėjo paslaugomis.

Griežtesnės duomenų saugumo pažeidimų taisyklės taip pat reiškia, kad jūs turite būti informuoti, jei pažeidimas kelia grėsmę jūsų teisėms ir laisvėms.

Naujosios taisyklės galioja visoje ES, nesvarbu, kur tvarkomi duomenys ir kur įsikūrusi organizacija. Jos galioja net ne ES įmonėms, ieškančioms klientų ES. Taigi, nesvarbu, ar perkate vietos parduotuvėse, ar iš kitos šalies internetu - gaunate tas pačias teises ir apsaugą.

„Nuo šiandien BDAR suteikia ES gyventojams galimybę labiau valdyti savo asmens duomenis. Naujosios taisyklės užtikrina geresnę žmonių asmeninės informacijos apsaugą, nesvarbu, kur siunčiama, tvarkoma ar laikoma - net už ES ribų", - pranešime teigia EK teisingumo, vartotojų ir lyčių lygybės komisarė Vera Jourova.

Pranešime pažymima, kad, nors BDAR nustatomos konkrečios individualių asmenų teisės, jūs patys turite jomis pasinaudoti. Jei manote, kad jūsų duomenų apsaugos teisės buvo pažeistos, galite susisiekti su jūsų duomenis saugančia organizacija. Ji turi atsakyti į jūsų užklausą pernelyg nedelsdama ir nereikalaudama užmokesčio. Taip pat turite teisę pateikti skundą Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai arba kreiptis į teismą.

BDAR pakeičia 1995 m. Duomenų apsaugos direktyvą, kuri buvo priimta prieš internetui ir debesų kompiuterijai suteikiant naujų asmens duomenų tvarkymo būdų.

"Kadangi dabar visiškai kitaip bendriname ir naudojame duomenis, ES duomenų apsaugos taisykles reikėjo modernizuoti", - aiškina EK.

EK duomenimis, kiekvieną dieną daugiau nei 250 mln. europiečių naudojasi internetu bendrauti su šeimos nariais ar pirkti. Tai darydami, jie atskleidžia daug asmens duomenų, įskaitant vardą, namų adresą, asmens tapatybės kortelės numerį ir informaciją apie savo sveikatą. Pasak EK, atsiranda daug potencialių pavojų, pavyzdžiui, nesankcionuotas duomenų atskleidimas, tapatybės vagystė ar tvirkinimas internete.

Eurobarometro tyrimas atskleidė, kad Lietuvoje tik 22 proc. gyventojų jaučiasi visiškai kontroliuojantys savo asmeninę informaciją internete. Daugiau nei pusė (58 proc.) respondentų pripažįsta, kad jaučiasi tik iš dalies kontroliuojantys šią sritį, o 17 proc. atsakė manantys, jog visiškai nekontroliuoja savo asmeninės informacijos virtualioje erdvėje.

8 iš 10 Lietuvos gyventojų mano, kad neturi visiškos savo asmens duomenų kontrolės, o 4 iš 10 sako nepasitikintys prekybą internetu vykdančiomis įmonėmis. Tiek pat yra susirūpinusių dėl mobiliųjų programėlių, renkančių duomenis be naudotojų sutikimo, o 5 iš 10 respondentų nerimauja dėl to, kaip įmonės gali panaudoti jų pateiktą informaciją.

Asmens duomenų apsauga yra ne tik svarbus klausimas daugeliui europiečių, bet ir pagrindinė teisė, kurią reikia užtikrinti. ES BDAR, EK teigimu, patenkina šį poreikį.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.