5 patarimai futbolo fanams, pasaulio čempionatą stebėsiantiems Rusijoje

Visi keliai veda į Rusiją? Bent jau ateinantį mėnesį Lietuvos kaimynę aplankys daugiau nei 2,4 mln. futbolo fanų. Pasaulio centre atsidursiančius 12 Rusijos miestų, kuriuose vyks 64 pasaulio futbolo čempionato mačai, stebės visas pasaulis.

Kad ir kaip būtumėte nusiteikę šio čempionato organizatorių atžvilgiu, „SkyCop“ paruošė kelis patarimus, kurie leis mėgautis futbolu be nemalonių netikėtumų.<br> Skycop nuotr.
Kad ir kaip būtumėte nusiteikę šio čempionato organizatorių atžvilgiu, „SkyCop“ paruošė kelis patarimus, kurie leis mėgautis futbolu be nemalonių netikėtumų.<br> Skycop nuotr.
Kad ir kaip būtumėte nusiteikę šio čempionato organizatorių atžvilgiu, „SkyCop“ paruošė kelis patarimus, kurie leis mėgautis futbolu be nemalonių netikėtumų.<br> Skycop nuotr.
Kad ir kaip būtumėte nusiteikę šio čempionato organizatorių atžvilgiu, „SkyCop“ paruošė kelis patarimus, kurie leis mėgautis futbolu be nemalonių netikėtumų.<br> Skycop nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 14, 2018, 1:24 PM

Pati Rusijos valdžia sėkmingu čempionatu tikisi įrodyti, kad šalis turi, kuo sužavėti net ir skeptiškiausius atvykėlius. Kad ir kaip būtumėte nusiteikę šio čempionato organizatorių atžvilgiu, paruošėme kelis patarimus, kurie leis mėgautis futbolu be nemalonių netikėtumų.

Dokumentai

Šiemet tradicinė turistinė viza, pasaulio čempionato svečių patogumui, pakeičiama specialia „Fan-ID“ viza, kurią gali gauti užpildęs registraciją oficialiame „Fan-ID“ tinklalapyje. Specialiai čempionatui sukurta identifikavimo sistema leis ne tik svečiuotis šalyje nuo birželio 4 d. iki liepos 15 d., bet ir patekti į čempionato mačus bei nemokamai keliauti traukiniais tarp miestų, kuriuose vyksta varžybos.

Vis tik pasą rekomenduojama laikyti arti savęs – Rusijos policija turi pilną teisę bet kada patikrinti jūsų dokumentus, o jų neturinčius – sulaikyti. Taip pat svarbu pasitikrinti ir asmens dokumento galiojimo datą. Dokumentas turėtų galioti bent 6 mėn. po to, kai liepos 25 d. nustos galioti visos „Fan-ID“ vizos.

Skrydžiai

Vartais į čempionato varžybas tapsiantys 8 iš 10 didžiausių Rusijos oro uostų savo terminaluose rengiasi priimti daugiau nei 2,4 mln. futbolo fanų. Tačiau praėjusią vasarą šimtus skrydžių atidėjusi sugriežtinta Šengeno erdvės apsauga ir visus normatyvūs viršijantys keleivių srautai grasina pakoreguoti skrydžių planus.

Susidūrusiems su vėlavimu, skrydžio atšaukimu ar perpildymu, remiantis patirtimi, oro linijos padeda mažiausiai, todėl itin svarbu pasikartoti, ką tokiais atvejais užtikrina ES oro keleivio teisės – maitinimą, gėrimus ir apgyvendinimą, jei skrydis vėluoja daugiau nei 2 val. ir iki 600 eurų kompensaciją, jei skrydis atšauktas, atidėtas daugiau nei 3 val. ar perpildytas.

Atvykimas

Remiantis Rusijos įstatymais, kiekvienas turistas privalo užregistruoti savo atvykimą per artimiausias 24 val. Gyvenantiems viešbučiuose tai, dažniausiai, galima atlikti registratūroje, o apsistojusiems privačiose patalpose gali tekti susiekti su jų savininku, kuris padės užpildyti reikiamus dokumentus.

Viešnagė

Atostogų metu visi tikimės atsipalaiduoti, tačiau, kaip ir kiekvienoje šalyje, Rusijoje reikėtų tai daryti remiantis keliomis taisyklėmis, kurios sutaupys ne tik nervų ląstelių, bet ir pinigų.

Tiems, kurie pilotuoja dronus be specialių leidimų arba mėgsta viešai išreikšti šiltus jausmus tos pačios lyties partneriui gresia piniginės baudos, o paprašyti parodyti savo dokumentus tiesiog gatvėje nesutrikite – tai rutininė Rusijos policijos procedūra, kurios metu tikrinami visi svečių tautybių atstovai. Galiausiai, turime blogų naujienų mėgstantiems patraukti cigaretę po įtemptų varžybų – rūkyti stadiono ir transporto teritorijose yra draudžiama.

Maistas ir gėrimai

Jeigu rusiška virtuvė jau neturi kuo nustebinti, stadiono ir fanų zonų teritorijose galite rinktis iš galybės kitų šalių virtuvių – pasaulio futbolo čempionato organizatoriai rūpinasi, kad svečiai, kaip ir jų skonio receptoriai, būtų viskuo patenkinti. Itin svarbu prisiminti, kad Rusijoje vanduo iš krano gali būti pavojingas sveikatai – jo negeria net ir patys vietiniai, o alkoholis stadionuose draudžiamas. Parduotuvėse alkoholiniai gėrimai pardavinėjami nuo 8 val. iki 23 val.

„Pasaulio futbolo čempionatas – tai proga Rusijai pagaliau sugriauti įsisenėjusius, sovietmečio įkvėptus stereotipus. Vis dėlto, ja pasinaudoti gali būti itin sunku. Visoje Europoje siaučia oro uostų ir oro linijų darbuotojų streikai, o tokio dydžio renginys kaip čempionatas yra puikus taikinys darbuotojų profsąjungoms siekiančioms savų tikslų.

Didieji Europos oro uostai vienam mėnesiui taps tarpine stotele milijonams fanų skrendančių į Maskvą ar Sankt Peterburgą. Žinant, jog Šeremetjevo oro uostas prieš pat čempionatą atidarė naują 20 milijonų keleivių talpinantį terminalą, o kiti Rusijos oro uostai susilaukė pagalbinių investicijų siekiant užtikrinti sklandų darbą padidintų srautų periodu, galime šiek tiek nusiraminti.

Belieka tikėtis, kad ir oro linijos pasitinka vieną didžiausių sporto renginių visame pasaulyje tinkamai pasirengusios“,– situaciją komentavo skrydžių kompensacijų bendrovės „Skycop“ vadovas, Marius Stonkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.