„Forbes“: JAV prekybos sekretorius turėjo su Rusija, Kinija susijusio turto

JAV prekybos sekretorius Wilburas Rossas beveik visus praėjusius metus turėjo turto, dėl kurio iškilo interesų konfliktas, tačiau užuot iškart atsikratęs šio turto, jis perdavė jo nuosavybės teises šeimos patikos fondui, pirmadienį pranešė žurnalas „Forbes“.

 W.Rossas pernai pateko po didinamuoju žiniasklaidos stiklu ir jį užgriuvo neigiamų vertinimų lavina.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr. 
 W.Rossas pernai pateko po didinamuoju žiniasklaidos stiklu ir jį užgriuvo neigiamų vertinimų lavina.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2018, 9:50 AM

W.Rossas pernai pateko po didinamuoju žiniasklaidos stiklu ir jį užgriuvo neigiamų vertinimų lavina, paaiškėjus, kad sekretorius turėjo trumpųjų su Rusijos prezidento Vladimiro Putino artimos aplinkos žmonių ratu susijusios įmonės akcijų pozicijų ir būtų gavęs pelno, jei tų akcijų kursas kristų, rašo „Forbes“.

Prekybos departamentas naujienų agentūrai AFP sakė, kad kartu su JAV vyriausybės etikos tarnyba nustatė, jog minimi sandoriai atitiko visus teisinius reikalavimus.

„Sekretorius toliau vadovaujasi Prekybos departamento etikos pareigūnų pateiktomis gairėmis, kad būtų užtikrinta atitiktis federaliniams įstatymams ir taisyklėms“, – rašoma departamento pranešime.

„Forbes“, cituodamas anksčiau neskelbtas ataskaitas, kurias W.Rossas pateikė etikos tarnybai, rašo, kad prekybos sekretorius dalį turto pardavė bankui „Goldman Sachs“. Tačiau likusios turto dalies nuosavybės teises jis perdavė šeimos patikos fondui. Tai reiškia, kad W. Rosso šeimos turtas tebėra susijęs su Kinija, Rusija ir kitais subjektais, su kuriais susijusi jo, kaip prekybos sekretoriaus, darbinė veikla.

Jis, be kita ko, valdė akcijų paketus vienoje laivybos įmonėje ir automobilių dalių gamybos įmonėje, kurių akcijų valdė ir Kinijos vyriausybė ir kurioms abiems aštrėjantis Vašingtono prekybos ginčas su Kinija būtų padaręs tiesioginį poveikį, rašo „Forbes“.

Pasak žurnalo, spalį ir lapkritį, kai žurnalistai, dirbę su vadinamaisiais Panamos popieriais – didžiulės apimties konfidencialių dokumentų paketu, atskleidusių kai kurių pasaulio lyderių ryšius su ofšorinėmis priedangos įmonėmis, ruošėsi paskelbti, kad W.Rossas turi laivybos įmonės „Navigator Holdings“ akcijų, tarp kurios savininkų minimas ir V.Putino žentas, prekybos sekretorius pardavė jam priklausantį akcijų paketą.

Anot „Forbes“, tada W.Rossas atidarė trumpąją tos įmonės akcijų poziciją, o tai reiškia, kad jis gautų pelno, jeigu kristų tos įmonės akcijų kursas.

Lapkritį „Forbes“ išbraukė W.Rossą iš žurnalo sudaromo milijardierių sąrašo, nurodęs, kad šis išpūtė savo asmeninio turto vertę ir iš tikrųjų nėra milijardierius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?