Maldos dėl sausros nepadėjo – valdžia kurs specialų fondą

Lietuvoje tvyranti sausra virto rimtu galvos skausmu ne tik ūkininkams. Dėl daugelyje rajonų vyraujančio ketvirtos arba penktos klasės miškų gaisringumo 17-oje šalies savivaldybių uždraustas arba ribojamas patekimas į miškus. Netrukus situacija turėtų keistis, sinoptikai prognozuoja lietų, kuris šalį merks jau per Jonines.

Giedrius Surplys įsitikinęs, kad žemdirbiams padėtų specialaus fondo kūrimas.<br>T.Bauro nuotr.
Giedrius Surplys įsitikinęs, kad žemdirbiams padėtų specialaus fondo kūrimas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2018, 8:19 AM, atnaujinta Jun 21, 2018, 8:27 AM

„Užjaučiu jonus ir janinas, bet ūkininkams tai geros naujienos“, – kalbėjo „Žinių radijo“ laidoje dalyvavęs žemės ūkio ministras Giedrius Surplys ir pridūrė, kad žemės ūkio veikla labai priklauso nuo orų.

„Iki šiol buvo vienintelis veiksmingas būdas melstis“, – juokavo ministras ir pridūrė, kad laikas pagalvoti apie rizikos valdymo fondus. Jie fondai būtų kuriami iš valstybės, ES paramos ir pačių ūkininkų įneštų lėšų. Ištikus nelaimei, tokie fondai kompensuotų patirtus nuostolius.

„Ūkininkui, kuris nedalyvauja tokio fondo veikloje, neliktų jokios moralinės teisės prašyti kompensacijos iš valstybės ar Europos Sąjungos“, – kalbėjo ministras.

Anot jo, nors galima apsidrausti nuo sausros, nėra nei vieno apsidraudusiojo. Ministras pripažino, kad draudimo sąlygos yra labai nepalankios.

„Pagrindinė diskusija kyla dėl to, mokėjimas fondui būtų privalomas ar savanoriškas“, – kalbėjo G.Surplys ir patikino, kad tokio modelio fondo veikimas pirmiausiai būtų išbandytas pieno sektoriuje.

G.Surplys teigė, kad būtina, jog išmokos Lietuvos ūkininkams susilygintų su kitų ES šalių ūkininkų gaunama parama. „Europos Komisija į mūsų argumentus atsako, kad patys tai susiderėjome. Komisija netiki mūsų argumentai, kai sakome, kad Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje infliacija didesnė nei visoje eurozonoje. Mes bandome įrodyti, kad mūsų ūkininkai konkuruoja tokiais pačiais kaštai, kaip ir Vokietijos ūkininkai“, – sakė ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.