Seimas spręs, ar budėjimą namie įskaityti į darbo laiką

Seimas imasi svarstyti siūlymą, kad pasyvusis budėjimas namie būtų įskaitomas į darbo laiką.

Gaisrininkai. <br>A.Barzdžiaus nuotr.
Gaisrininkai. <br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2018, 1:35 PM

Tokią Darbo kodekso pataisą pateikusi Seimo frakcijos Tvarkos ir teisingumo narė Ona Valiukevičiūtė teigė, kad pasyvus budėjimas namie, kas būdinga tam tikroms profesijoms, pavyzdžiui, medikams, psichiatrams, gaisrininkams ir kt., suvaržo žmogaus asmeninį gyvenimą, galimybes užsiimti kita veikla. Jos nuomone, už tokį budėjimą turėtų būti apmokama, kaip buvo įteisinta buvusiame Darbo kodekse.

Pagal O. Valiukevičiūtės siūlomą projektą, „darbuotojo buvimas ne darbovietėje, bet esant pasirengusiam atlikti tam tikrus veiksmus ar atvykti į darbovietę, kilus būtinybei, įprastiniu poilsio laiku (pasyvusis budėjimas namie), įskaitomas į darbo laiką“.

Po pateikimo Darbo kodekso pataisa sulaukė Seimo pritarimo, už balsavus 51 Seimo nariui, prieš 1, susilaikius 35 parlamentarams. Toliau projekto svarstymas planuojamas rudenį. Seimas taip pat nutarė paprašyti Vyriausybės išvados.

Siūloma, kad Darbo kodekso pataisa įsigaliotų 2019 m. sausio 1 d.

Pagal šiuo metu galiojantį Darbo kodeksą, pasyvusis budėjimas namie nelaikomas darbo laiku, išskyrus faktiškai atliktų veiksmų laiką.

Jadvyga Bieliavska

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.