Maras nesustabdomas, per porą savaičių – 5 nauji židiniai

Per pastarąsias dvi savaites dar penkiose kiaulių laikymo vietose Lietuvoje užfiksuoti afrikinio kiaulių maro (AKM) židiniai. AKM protrūkiai nustatyti Jurbarko, Radviliškio, Raseinių ir Trakų rajonuose.

 Nuo metų pradžios Lietuvoje kiaulių laikymo vietose užfiksuota jau 12 AKM židinių.<br> G.Bitvinsko nuotr. 
 Nuo metų pradžios Lietuvoje kiaulių laikymo vietose užfiksuota jau 12 AKM židinių.<br> G.Bitvinsko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2018, 3:38 PM

Jurbarko r. savivaldybėje buvo registruoti du AKM židiniai. Birželio 13 d. nugaišo Raudonės seniūnijos Raudonėnų kaime nelegaliai laikyta (nedeklaruota) kiaulė, ūkininkas ją užkasė.

Apie kritusį gyvūną Jurbarko VMVT buvo informuota tik birželio 17 d. vakare. Inspektoriai nuvyko į ūkį, atkasė kiaulės gaišeną, paėmė mėginius ir juos pristatė į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą (NMVRVI). Tyrimų rezultatai patvirtino AKM diagnozę.

Kitas atvejis registruotas Girdžių sen. Pažėrų k. esančiame ūkyje, kuriame buvo laikomos 2 kiaulės. Vienai jų nugaišus, buvo atrinkti mėginiai dėl AKM ir nustatytas virusas.

Radviliškio r. savivaldybės Šaukoto seniūnijos Šaukoto miestelyje, – ūkyje, kuriame buvo laikomos 3 kiaulės, šeimininkai pastebėjo pakitusį vienos kiaulės elgesį: tapo apatiška, nustojo ėsti, kūno temperatūra pakilo iki 41 °C.

Po paros, birželio 15 d., kiaulė nugaišo. Atlikus tyrimus, AKM diagnozė patvirtinta visoms 3 šiame mažame kiaulininkystės ūkyje laikytoms kiaulėms.

Birželio 17 d. nugaišo viena iš penkių kiaulių, laikytų Raseinių r. sav. Girkalnio sen. Pramedžiavos k. esančiame kiaulių ūkyje. Atrinkti mėginiai tiek iš nugaišusios, tiek ir iš likusių 4 gyvų kiaulių ir pristatyti į NMVRVI. Birželio 20 d. NMVRVI patvirtino AKM trims iš penkių kiaulių.

Dar vienas AKM židinys nustatytas Trakų r. sav. Onuškio sen. Taučionių k. esančiame ūkyje, kuriame buvo laikomos 3 kiaulės. Birželio 18 d. šeimininkas rado nugaišusią kiaulę, kuriai patvirtinta AKM diagnozė.

Gavę teigiamus atsakymus dėl AKM, VMVT teritoriniai padaliniai ėmėsi židinių likvidavimo darbų: visos ūkiuose laikytos kiaulės nugaišintos, gaišenos saugiai sunaikintos, ūkių teritorijos, tvartai ir įrengimai – dezinfekuoti.

Nuo metų pradžios Lietuvoje kiaulių laikymo vietose užfiksuota jau 12 AKM židinių, AKM protrūkių fiksuojama ir kituose Europos šalių kiaulių ūkiuose: Rumunijoje – 46, Lenkijoje – 27, Latvijoje – 2.

Taip pat AKM nesitraukia ir iš laukinės faunos. Šiemet Lietuvoje AKM nustatyta 970 (2376 šernams, iš kurių 2159 nugaišusių ir 217 sumedžiotų), Lenkijoje – 1404, Latvijoje – 384, Estijoje – 169, Čekijoje – 28, Vengrijoje – 21, Rumunijoje – 3 vietose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.