Kontrolierės akiratyje – keturi grožio salonai dėl skirtingų kainų vyrams ir moterims

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba šią savaitę pradėjo keturis tyrimus dėl grožio salonų, atsisakiusių pakeisti kainoraščius, kur nurodytos skirtingos paslaugų kainos vyrams ir moterims.

J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 1, 2018, 11:09 AM

Trims salonams Vilniuje ir vienam Šiauliuose išsiųstas oficialus kreipimasis su prašymu pateikti įrodymus, kad jie vartotojams, nesvarbu, kokia jų lytis, taiko vienodas apmokėjimo sąlygas už tokias pačias ir vienodos vertės paslaugas.

„Tyrimo metu paslaugų teikėjai privalo įrodyti, kad teikiant paslaugas lygių galimybių principas nebuvo pažeistas“, – BNS sakė tarnybos atstovė Mintautė Jurkutė.

Tokių priemonių imamasi vykdant socialinę kampaniją „Kaina neturi lyties“. Jos metu daugiau kaip šimtas kirpyklų ir grožio salonų įspėti, kad jų kainodara pažeidžia lygių galimybių įstatymus, jiems duotos dvi savaitės pakeisti kainoraščius. 

Lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė BNS sakė, kad įstatymą pažeidžia tie atvejai, kai nurodoma mažiausia kaina skiriasi vyrams ir moterims. 

„Už tokias pačias ir tokios pat vertės paslaugas visi vartotojai, nepriklausomai nuo lyties, turi mokėti vienodą kainą“, – teigė kontrolierė.

„Negalima sakyti, kad vyrų kirpimas kainuoja nuo 10 eurų, o moterų kirpimas nuo 15 eurų. Jeigu mažiausia kaina yra 10 eurų, neturėtų būti išskirta lytis. Tas pats galioja manikiūrui, pedikiūrui, veido procedūroms, depiliacijoms ir kitoms paslaugoms“, – tvirtino A. Skardžiuvienė.

Pagal įstatymą, kontrolierė pažeidėjams gali skirti įspėjimą ir baudą iki 560 eurų, už pakartotinį nusižengimą bauda galėtų augti iki 1200 eurų.

Anot kontrolierės, tarnyba žiūri lanksčiai, jei kainoraščiai iš pradžių pakeičiami tik interneto svetainėse, o popierinėms iškaboms pakeisti prašoma daugiau laiko.

Tarnybos duomenimis, daugumoje kirpyklų paslaugos moterims teikiamos nuo 23 proc. iki 43 proc. brangiau, o manikiūro kainos vyrams daugumoje salonų didesnės bent dešimtadaliu.

Autorius: Vaidotas Beniušis

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.