Ginklai žvanga vis garsiau – kinai nenusileidžia JAV spaudimui dėl muitų

Kinija pirmadienį paskelbė Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO) užginčijusi JAV prezidento Donaldo Trumpo planus apmokestinti kiniško importo už 200 mlrd. JAV dolerių.

 Kinams ir amerikiečiams rinkoje vis sunkiau įsitekti.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Kinams ir amerikiečiams rinkoje vis sunkiau įsitekti.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2018, 3:24 PM

D.Trumpo administracija ne kartą kritikavo PPO ir teigė, kad organizacija nėra pajėgi susitvarkyti su Kinijos keliamomis problemomis, tačiau JAV veiksmų ginčijimas gali padėti Pekinui surasti paramos tarp valstybių, kurios kritikavo Vašingtoną dėl to, jog šis be jokių konsultacijų su PPO apmokestino iš Kinijos ir kitų valstybių importuojamas prekes.

Kinijos žingsnis yra nestandartinis – D.Trumpo administracija 10 proc. tarifu apmokestinti importo už 200 mlrd. JAV dolerių pasiūlė vos praėjusią savaitę. Tai reiškia, kad šie muito tarifai gali įsigalioti anksčiausiai rugsėjį.

Didžiulis Kinijos prekybos su JAV perteklius reiškia, kad apmokestintinų prekių sąrašas Pekinui pasibaigs greičiau nei Vašingtonui. Pats Pekinas kol kas nesėkmingai paramos surasti bando Europoje, Pietų Korėjoje bei kitur.

„Mes negalime kovoti lygiai, – sakė Kinijos PPO studijų Pekino tarptautiniame verslo ir ekonomikos universitete direktorius Tu Xingquanas.

Jo žodžiais, sprendimas apskųsti JAV veiksmus rodo, kad „mes vertiname PPO taisyklių vaidmenį“.

Vašingtonas 25 proc. tarifu apmokestino kiniškų prekių už 34 mlrd. JAV dolerių sprendimą motyvuodamas tuo, kad Kinijos įmonės vagia amerikiečių bendrovių intelektinę nuosavybę. Savo ruožtu Pekinas iškart atsakė proporcingais tarifais.

Kinija griežtai kritikavo ir naujausius JAV grasinimus, bet Pekinui liko vos apie 80 mlrd. JAV dolerių vertės importo iš Jungtinių Valstijų, kuris dar gali būti apmokestintas.

Ekonomistai ir verslo grupės mano, kad Kinija gali mėginti trikdyti amerikiečių įmonių veiklą, ypač paslaugų sektoriuje, kuriame JAV turi prekybos perteklių. Bet Kinijos pareigūnai iki šiol su amerikiečių bendrovėmis siekė kalbėti kaip su sąjungininkais ir nuo grasinimų susilaikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.