Verslą Lietuvoje įkūręs rusas pasimetęs – valstybė jį gali palikti tuščiomis

Lietuvoje ketverius metus gyvenantis verslininkas iš Rusijos jaučiasi patekęs į šalies įstatymų pinkles. Kai jis kūrė verslą Lietuvoje, reikalavimai buvo vieni, dabar jie griežtesni ir ne visi lengvai įgyvendinami. Vyriškis baiminasi, kad neatitikęs reikalavimų praras teisę gyventi Lietuvoje, neturės galimybės atgauti čia investuoto beveik milijono eurų.

Į Lietuvą O.Kliučerevas, pardavęs namus ir verslą Rusijoje, atvyko prieš ketverius metus. <br> Laidos stop kadras
Į Lietuvą O.Kliučerevas, pardavęs namus ir verslą Rusijoje, atvyko prieš ketverius metus. <br> Laidos stop kadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2018, 1:36 PM

Negana to, Migracijos departamentas jo žmonai neišduoda naujo laikino leidimo gyventi Lietuvoje, todėl jai su dukra gali tekti išvykti į Rusiją, kur seniai nebeturi namų. Migracijos departamentas aiškina, kad dėl visų bėdų kalta pati šeima.

Į Lietuvą Olegas Kliučerevas, pardavęs namus ir verslą Rusijoje, atvyko prieš ketverius metus. Čia jis įkūrė statybų įmonę ir kelias uzbekiško maisto kavinukes. Šis verslas jam suteikė teisę gauti laikiną leidimą gyventi Lietuvoje. Olegas pasakoja, kad Lietuvą rinkosi iš kitų Baltijų šalių todėl, kad buvo nesudėtingi reikalavimai verslui – įkurti įmonę ir mokėti mokesčius. Vėliau reikalavimų daugėjo. Pavyzdžiui, bendroje su žmona įmonėje turėti 28 tūkst. eurų nuosavo kapitalo.

„Čia plėtojame verslą, investuojame. Ilgai truks, kol gausime grąžą, nes įranga ir visa kita kainuoja. Niekaip nepadarysi, kad nuosavas kapitalas liktų vienodas – jis nuolat keisis“, – „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo O.Kliučerevas.

Dar vienas reikalavimas, kurio nebuvo vyrui su žmona imantis verslo – įdarbinti Lietuvos piliečius.

Vyras baiminasi, kad tęsiant leidimą gyventi Lietuvoje, 28 tūkst. eurų įmonės sąskaitoje nebus ir jo šeima praras leidimą gyventi Lietuvoje.

„Susidaro įspūdis, kad mane varo į kampą, sunkina sąlygas, toks jausmas, kad verčia atsisveikinti su verslu, ir net negalėsiu susigrąžinti visų investicijų“, – svarstė atvykėlis.

Negana to, Migracijos departamentas neišduoda laikino leidimo gyventi Lietuvoje jo žmonai ir dukrai, kurios čia jau gyveno penkerius metus. Dėl leidimo į departamentą jos kreipėsi dar vasarį, tačiau jo negavo, todėl prarado teisę nemokamai gydytis, o žmona – ir dirbti.

„Mus pastatė į žeminančią situaciją, kada nežinai, ką daryti. Šlykštus jausmas, garbės žodis. Tarsi gatvėje prie tavęs priėjo plėšikai, jų daug ir tu nieko negali padaryti, turi viską atiduoti ir negali apsiginti“, – guodėsi vyras.

Migracijos departamentas aiškina, kad pati šeima kalta dėl nepatogumų – per vėlai kreipėsi. Pradėjus nagrinėti dėl leidimo gyventi žmonai, neaiškumų aptikta vyro dokumentuose.

„Sutuoktinio leidimo gyventi nagrinėjimas užtruko, nes reikėjo patikrinti visas aplinkybes. Jos vis dar yra tikrinamos. Dėl to pratęstas žmonos leidimo nagrinėjimo terminas. Be to, ji pati pakankamai vėlai kreipėsi dėl leidimo gyventi pakeitimo“, – aiškino Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė.

Vidaus reikalų ministras atmeta kritiką, kad reikalavimai gyventojams iš Rusijos čia kurti verslą per dideli. Esą juos imta griežtinti po to, kai prieš pora metų rasta fiktyvių įmonių, kurios neveikė, o jų savininkai neteisėtai naudojosi viza.

„Norime užkirsti kelią piktnaudžiavimui asmenų, atvykusių iš trečiųjų šalių gauti leidimą gyventi Lietuvoje ir keliauti po Šengeną. Čia minimalūs reikalavimai, kitose šalyse – didesni“, – aiškino Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

„Kodėl tai palietė visus? Kodėl nebuvo galima tuos, kurie jau dirba, kurie pradėjo verslą senomis sąlygomis, palikti ramybėje? Kodėl jiems sąlygos taip pat naujos“, – klausė verslą Lietuvoje įkūręs O.Kliučerevas.

Pasak Migracijos departamento, anksčiau tik apie 20 proc. pateikusiųjų prašymą gauti laikiną leidimą gyventi Lietuvoje verslo pagrindu iš tiesų realiai vykdė verslą. Dabar tokių apsimetėlių nustatoma mažiau nei pusė iš besikreipiančiųjų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?