Užkrėsti kukurūzai dar ne viskas: pavojus grėsė arbūzų ir sulčių mėgėjams

Listerijų bakterijomis užkrėstos daržovės, nesaugūs turkiški arbūzai ar sultys – tik keletas maisto produktų, kurie turėjo atsidurti ant lietuvių stalų. Įdomu tai, kad tikrintojų vizitai ir į viešojo maitinimo įstaigas nebūna be rezultato: iš šiemet patikrintų 2049 viešojo maitinimo įstaigų net 87 proc. užfiksuota pažeidimų.

VMVT specialistai užkerta kelią nesaugiems arbūzams patekti į rinką.<br>D.Umbraso nuotr.
VMVT specialistai užkerta kelią nesaugiems arbūzams patekti į rinką.<br>D.Umbraso nuotr.
VMVT specialistai užkerta kelią nesaugiems arbūzams patekti į rinką.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
VMVT specialistai užkerta kelią nesaugiems arbūzams patekti į rinką.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
VMVT specialistai užkerta kelią nesaugiems arbūzams patekti į rinką.<br>V.Balkūno nuotr.
VMVT specialistai užkerta kelią nesaugiems arbūzams patekti į rinką.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-07-18 15:24, atnaujinta 2018-07-18 20:09

Nesaugios sultys ir pašarai

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) skaičiuoja, kad per pirmą šių metų pusmetį dėl įvairių neatitikimų neleido parduoti daugiau kaip 370 tonų nesaugių maisto produktų: iš jų daugiau kaip 6800 litrų sulčių ir 409 pakuočių pašarų.

Anot VMVT, 248 tonos įvairių maisto produktų, neatitikusių reikalavimų, buvo nustatyti rinkoje: 125 tonos – dėl ženklinimo, 96 tonos – dėl saugos pažeidimų, 19 tonų – dėl tinkamumo vartoti terminų, 8 tonos – dėl kokybės. Tiesa, nemaža dalis maisto produktų – apie 120 tonų dėl saugos pažeidimų buvo sustabdyti importo kontrolės metu.

VMVT specialistų turimi skaičiai rodo, kad vien šiemet gamyboje sustabdyta 0,6 tonos maisto produktų, daugiausia – dėl tinkamumo vartoti terminų neatitikimo (0,4 tonos ), atsekamumo (0,12 tonos), laikymo sąlygų (0,04 tonos) pažeidimų.

Nesaugūs vaisiai keliavo iš Turkijos

Kaip teigė, VMVT Maisto skyriaus patarėja Ona Sužiedelytė, išanalizavus pastarųjų metų duomenis, pastebima, kad daugiau nesaugių vaisių ir daržovių į mūsų šalies rinką patenka iš trečiųjų šalių, tačiau pačios šalys kasmet skiriasi.

„Pavyzdžiui, per pastarąjį pusmetį nesaugių greipfrutų ir arbūzų buvo gauta iš Turkijos. O praėjusiais metais nesaugūs agurkai ir paprikos rinkai buvo pateikti užauginti Albanijoje ir Ukrainoje“, – teigė ji.

Šaldytos daržovės išimtos iš rinkos

Neseniai pranešta, kad Lenkijos įmonės „Greenyard Frozen Poland“ listerijomis užkrėstos šaldytos daržovės atšaukiamos iš Lietuvos rinkos. Šio gamintojo daržovių mišiniai su pavojingu užkratu buvo tiekiami bent dvejus metus.

Ant Lietuvos vartotojų stalo pateko šiomis bakterijomis užkrėsti kukurūzai, mat mūsų šalies vartotojams jie buvo tiekiami nuo 2016-ųjų rugpjūčio iki šių metų birželio 20-osios.

„Šaldytų mišinių tiekėjas informavo Lietuvos atstovą, „Unilever Lietuva distribucija“, kad produktas nesaugus – nuo penktadienio nutrauktas nesaugių šaldytų daržovių mišinių pardavimas, produkcija atšaukiama iš rinkos“, – naujienų agentūrai BNS sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyr. specialistė inspektorė Rita Sadūnaitė.

Jau žinoma, kad tarp nesaugių gaminių buvo „d'Aucy Vegetables Country“, „D'Aucy Vegetables Mix Nica“, „Pinguin Mexican Salad“, „Felco Mexican Mix“ daržovių mišiniai. VMVT duomenimis, į Lietuvos rinką vien šiemet pateko 17 366 pakuotės šių produktų, sandėliuose dar liko 3254 pakuotės šaldytų daržovių – jos bus sunaikintos.

Iš tikrintų 2049 įmonių – 87 proc. rasta pažeidimų

Nemažai su maisto sauga susijusių pažeidimų užfiksuota ir viešojo maitinimo įstaigose.

VMVT atstovės teigimu, viešojo maitinimo įmonės tikrinamos pagal riziką ir būtent tai lemia patikrų dažnumą.

„VMVT pirmąjį 2018 m. pusmetį viešojo maitinimo įmonėse atliko 2049 patikrinimus, 87 proc. atvejų buvo nustatyta pažeidimų. Tikrinant viešojo maitinimo įmones nebuvo nustatyta įžūlių ar piktybinių maisto saugą ir higieną reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų, vyravo bendri higienos pažeidimai“, – aiškino pašnekovė.

Dažniausiai užfiksuoti (41 proc.) pažeidimai buvo susiję su patalpų būkle, inventoriumi, dėl savikontrolės inspektoriai turėjo priekaištų 27 proc. atvejų, technologijų pažeidimai buvo susiję 16 proc. visų atvejų, prie jų priskirtini ir tokie atvejai, kai gaminant maistą nesilaikoma receptūros ar technologinių aprašymų. 15 proc. pažeidimų sudarė personalo higienos nesilaikymo atvejai.

Specialistės teigimu, lyginant šių metų pirmąjį ir antrąjį ketvirčius gautų vartotojų skundus dėl viešojo maitinimo įmonėse vykdomos veiklos, antrąjį ketvirtį gauta 3 proc. skundų daugiau negu pirmąjį šių metų ketvirtį, 28 proc. jų pasitvirtino.

„Lankytojai dažniausiai skundžiasi dėl gaminamų patiekalų kokybės, juslinių savybių, ilgo neaptarnavimo bei bendrų higienos pažeidimų viešojo maitinimo įstaigose. Pavyzdžiui, prastai išplautų indų, nenuvalytų stalų, netvarkos, darbuotojų aprangos, nepatinka padavėjų aptarnavimas“, – vardijo O.Sužiedelytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.