Didžiausia Baltijos šalyse saulės energijos jėgainė ant stogo bus statoma Lentvaryje

Lentvaryje įsikūrusiai įmonei „Retal Lithuania“ gavus finansavimą pagal Europos Sąjungos investicijų priemonę „Atsinaujinantys energijos ištekliai pramonei LT+“, pradedami didžiausios Pabaltyje saulės elektrinės, iškilsiančios ant įmonės pastato stogo, statybos darbai. “Retal Lithuania” paskelbus konkursą projektui įgyvendinti, jį laimėjo bendra Lietuvos ir Ispanijos saulės jėgainių rangos bendrovė „I+D Energias Lietuva“.

Bus didžiausia Baltijos šalyse.<br>M.Patašiaus nuotr.
Bus didžiausia Baltijos šalyse.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2018, 9:07 AM

Pasak šaltinių, įtemptame konkurse dalyvavo 4-ios įmonės, siūliusios savo įrangą projekto įgyvendinimui. „Retal Lithuania“, siekdama išgauti didžiausią saulės energijos kiekį efektyviai mažinant CO2 emisiją, taikė itin aukštus atrankos standartus. Renkantis sprendimą buvo atsižvelgta į saulės energijos gavybos maksimizavimą būtent ant stogų, įrangos ilgaamžiškumo ir galios kritimo garantijas, apsaugai nuo gaisro ar kitų nelaimingų atvejų prevencijai, bei kuo detalesniam saulės jėgainės stebėjimui ir gedimų nustatymui.

Bendra projekto vertė siekia virš 1 mln. Eur. Projekto vykdytojui „UAB Retal Lithuania“ projektui įgyvendinti skirta iki 469 581,00 Eur projektui skirtų finansavimo lėšų iš ES struktūrinių fondų. 1389 kW galios saulės jėgainės statyba bus siekiama prisidėti prie Lietuvos atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) gamybos ir vartojimo didinimo.

„Europos Sąjunga skyrė lėšas šiam projektui, kadangi yra siekiama padėti Lietuvai, kaip ir kitoms Europos šalims, įgyvendinti ES reikalavimus sumažinti CO2 taršą ir pasiekti, kad iki 2020 m. 20% energijos būtų gaminama iš atsinaujinančių šaltinių. Tad norėjome išsirinkti pačią kokybiškiausią įrangą, kuri atitiktų ateities poreikius, kadangi tai yra ilgalaikis projektas, kuris taip pat duotų didžiausią elektros generacijos naudą bei padėtų mažinti CO2“, teigė Lentvaryje įsikūrusios PET ruošinių (plastikinės pakuotės, skirtos butelių pūtimo gamybai) įmonės „Retal Lithuania “ Energetikas Albertas Trakimavičius.

Pasak ekspertų, CO2 taršos mažinimas atsinaujinančių išteklių pagalba pramonės įmonėms greitai taps įprastu reiškiniu. “Didžioji dalis pasaulio pramonės įmonių jau vykdo korporatyvinius planus mažinti savo veiklos CO2 pėdsaką, gamybos poreikiams kiekvienais metais naudojant vis didesnę dalį energijos, pagamintos iš atsinaujinančių išteklių. Tai yra globali tendencija. Ir labai smagu, kad Lietuvos pramonės įmonės irgi eina tuo pačiu keliu. Tai ne tik mažina šių įmonių produktų gamybos kaštus, bet taip pat ir geriną įmonių įvaizdį, reikalingą konkuruojant vietinėse ir tarptautinėse rinkose. Augant vartotojų sąmoningumui, vis didesnė jų dalis renkasi prekes, kurių gamyba neskatina klimato kaitos. Pingant naujosioms technologijoms, esu visiškai tikras, kad po dešimtmečio sunku bus rasti pramonės įmonę, ant savo pastatų stogų neturėsiančią įrengtos saulės elektrinės. Bet kaip ir visur – daugiausiai laimės tie, kurie pradeda pirmieji”, sakė Martynas Nagevičius, Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos prezidentas.

1,4 hektarų plote išsidėstysiančios saulės elektrinės rangos darbus atliksiantys „I+D Energias Lietuva“ visa komanda telkė ypatingą dėmesį kurti unikalų sprendimą, kuris būtų tiek technologiškai pažangus, tiek būtų itin konkurencingas kainos atžvilgiu. Kadangi tai buvo iššūkis, be tiesioginio įrangos gamintojų įsitraukimo ir intensyvaus darbo su jų inžinieriais toks sprendimas būtų sunkiai įmanomas“, teigė „I+D Energias“ verslo vystymo direktorius Andrius Terskovas.

Didžiausio saulės jėgainių ant pastatų stogų projekto Baltijos šalyse įgyvendinimas unikalus ne tik masto, bet ir tarptautinio dėmesio prasme. Sprendimą kurti ir pateikti tiesiogiai įsitraukė vienas didžiausių pasaulyje Izraelio įtampos keitiklių gamintojas“SolarEdge“. Taip pat Austrijos kompanija „Aerocompact” gaminanti konstrukcijas ir saulės modulių gamintojas „Bisol” iš Slovėnijos.

Planuojama, kad saulės elektrinės rangos darbai bus baigti iki šių metų lapkričio 30 d.

Saulės jėgainės projektas įgyvendinamas pagal ES struktūrinių fondų priemonę, kurią administruoja Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA) Ūkio ministerijos iniciatyva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.