Laisvės alėja pareikalavo aukų: Kauno verslininkai net žegnojosi

Laisvės alėjoje įsikūrę verslininkai kapitalinio gatvės remonto laukė slapčia persižegnodami, bet su viltimi, kad neteks peržegnoti jų smulkiojo verslo, – tikimasi, jog atnaujinta alėja pažers pelno.

„Green Cafe“ darbuotoja apgailestavo, kad negali aptarnauti svečių lauke.
„Green Cafe“ darbuotoja apgailestavo, kad negali aptarnauti svečių lauke.
Papuošalų pardavėja guodėsi: „Nuo pirkėjų buvome atitverti net du kartus.“<br>G.Bitvinsko nuotr.
Papuošalų pardavėja guodėsi: „Nuo pirkėjų buvome atitverti net du kartus.“<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gruzinui kavinės savininkui neramu, kad teks uždaryti restoraną, nors ir trumpam, nes bus klojamas šaligatvis.
Gruzinui kavinės savininkui neramu, kad teks uždaryti restoraną, nors ir trumpam, nes bus klojamas šaligatvis.
„Vilties“ vaistinė ir arbatinė tarsi užbarikaduotos – negali išsivežti šiukšlių.
„Vilties“ vaistinė ir arbatinė tarsi užbarikaduotos – negali išsivežti šiukšlių.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Jul 22, 2018, 9:35 AM

Pagrindinės Kauno gatvės kapitalinio remonto antrasis etapas įsismarkavo. Darbai einasi lyg iš pypkės.

Kaip dažnai būna, vykstant tokios didelės apimties statyboms pasitaiko įvairių netikėtumų.

Kartais įdomių, kaip antai prie buvusios miesto sienos rastas Žygimanto Augusto laikų (XVI a. vidurio) monetų lobis.

Tačiau Laisvės alėjos tvarkomoje dalyje (nuo A.Mickevičiaus iki I.Kanto gatvių, vėliau prasitęs iki Vilniaus gatvės) įsikūrusių kavinių, parduotuvių, vaistinių savininkai dabar ne lobius žarsto, o skaičiuoja nuostolius.

Verslininkai sakė suprantantys, kad tokios apimties darbų metu nuostoliai ir daugybė nepatogumų neišvengiami, jie yra pasiryžę aukai.

Tačiau iš miesto valdžios pageidavo daugiau lankstumo. Ir galbūt mokesčių lengvatų, nors ir prisipažino, kad tokios viltys – naivios.

Tapo laikinais įkaitais

Laisvės alėja nuo A.Mickevičiaus iki I.Kanto gatvės, išskyrus nedidelę atkarpą ties Vasario 16-osios gatve, panaši į karo lauko zoną. O mūšis ir vyksta – už tvarkingą, šiuolaikišką, patrauklią Laisvės alėją.

Šioje zonoje įsikūręs verslas atrodo tarsi paimtas į nelaisvę – parduotuvės ir kavinės nuo klientų atitvertos metaliniais atitvarais, tranšėjomis.

Darbuotojai ir negausūs lankytojai bei turistai atakuojami dulkių debesimis.

Užeiti į tokią vietą pavalgyti ar tik išgerti kavos dažnam pranyksta noras, ypač todėl, kad dėl remonto teko išardyti lauko terasas, o vasara, kaip tyčia, karšta.

Kauniečiai kavos gurmanai ir ypač užsienio turistai mėgo užsukti į kavinę „Green Cafe“, kurioje siūloma įvairių rūšių kavos iš daugelio pasaulio regionų. Barmenė Dovilė, kol remontas nebuvo persiritęs anapus A.Mickevičiaus gatvės fontano, vos spėdavo suktis, o dabar aptarnauja tik vieną kitą ištikimą kavos mėgėją ar atsitiktinį praeivį.

„Jeigu turėtume tik vieną kavinukę, bankroto vargu ar išvengtume. Laimė, esame kavinių tinklas, tad nuostolių laiką tikimės kaip nors ištverti. Labiausiai gaila, kad teko atsisakyti lauko staliukų, nes žmonės nori kavą gerti būtent lauke ir eina į tas įstaigas, kur tai dar įmanoma“, – sakė „Green Cafe“ rinkodaros vadovė Daina Bytautaitė.

Gruzinui neramu dėl ateities

Laisvės alėjoje gruziniškų patiekalų restoranėlį „Mdivani“ mažiau kaip prieš metus atidariusiam gruzinui Šmagiui ypač neramu. Egzotiškus kaukazietiškus valgius kauniečiai ir miesto svečiai greitai pamėgo ir restoranas, ypač per pietus, būdavo puspilnis. Pastaruoju metu valgytojų reta.

„Man buvo pasakyta, kad teks kuriam laikui restoraną ir visai uždaryti, mat bus klojamas šaligatvis prie pat durų, keičiamos komunikacijos. Bet kada tai bus, nepaaiškino. Apskritai trūksta aiškumo ir informacijos, net nežinau, kada vėl galėsime normaliai dirbti“, – nusiminęs kalbėjo gruzinas.

Gauti informacijos Šmagiui galbūt trukdo kalbos barjeras. Zoną nuo A.Mickevičiaus iki S.Daukanto gatvės, kur įsikūręs „Mdivani“, numatoma sutvarkyti iki šių metų pabaigos. Tikėkimės, kad ištikimi Kaukazo virtuvei kauniečiai tiek ištvers.

Ties A.Mickevičiaus gatvės ir Laisvės alėjos kampu įsikūrusios gintarinių papuošalų parduotuvės direktorė Regina Randienė sakė, kad informacijos apie Laisvės alėjos rekonstrukciją, jos eigą ir terminus viešojoje erdvėje yra užtektinai, nors su alėjoje įsikūrusiais verslininkais miesto valdžia nesitarė.

Tuščioje parduotuvėje nuobodžiaujanti pardavėja Vyda liūdnokai juokavo: „Esame tarsi du kartus mušti. Šio remonto metu mūsų prekyba dukart nukentėjo. Kadangi esame ties riba, nuo žmonių srautų buvome atitverti ir per pirmąjį rekonstrukcijos etapą, ir dabar.“

Vaistinė – tarsi už grotų

Vasario 16-osios gatvėje teko sutikti pagyvenusių vokiečių turistų porą, kuri smalsiai apžiūrinėjo Laisvės alėjos remonto darbus. Hannelore ir Dieteriu prisistatę turistai paklausė, kur yra Zoologijos muziejus ir ar įmanoma į jį patekti.

Paaiškinus, kaip pasiekti T.Ivanausko zoologijos muziejų, padėkojęs šnekus vokietis dar papasakojo, kad prieš dešimtį metų vyko dideli remonto darbai viename Štutgarto (Vokietija) priemiesčių.

Dėl patirtų nepatogumų ir nuostolių ten dirbantiems verslininkams buvo sumažinti nekilnojamojo turto mokesčiai.

Į Zoologijos muziejų patekti įmanoma, ir nesunkiai, o į netoliese esančią vieną seniausių miesto vaistinių ir sveiko maisto arbatinę – tik labai to norint.

Tarp Centrinio pašto ir savivaldybės rūmų įsikūrusi „Vilties“ vaistinė ir arbatinė užspeista į kampą tiesiogine to žodžio prasme, apsupta aukštų atitvarų. Arbatinė kol kas neturi galimybių išsivežti šiukšlių, mašina neprivažiuoja.

O prekių atsivežama karučiais – teko laikinai sugrįžti į tarpukario laikus.

Ateityje tikisi pelno

„Apie jokias mokesčių lengvatas net nesvajoju. Nenusinešiau lauko staliukų, kaip buvo liepta, tik patraukiau atokiau.

Ir nors niekam nekliudė, vis tiek įpylė 6 eurų baudą“, – apmaudo neslėpė legendinei vaistinei nuo 1982 metų vadovaujantis Arūnas Šiaučiulis.

Taigi tokie sudėtingi verslo reikalai dešinėje restauruojamos Laisvės alėjos pusėje (einant nuo Soboro).

Bet ir kairėje pusėje tvyro nerimas. Gerai žinomas restoranas „Miesto sodas“ neįprastai apytuštis, nors prie miesto sodo parko staliukai stovi lauke, statybininkams netrukdo. Atsisukus į Muzikinio teatro pusę viskas puiku – ošia žali medžiai, o pasisukus į Laisvės alėjos pusę matyti duobės, burzgia ekskavatoriai, liejasi darbininkų prakaitas ir gatvės asfaltas.

„Dėl prasto vaizdo ir nepatogios prieigos svečiai jau du kartus atšaukė pobūvių užsakymą. Kartą užsieniečiai, kartą vietiniai.

Remonto vaizdai jiems rėžė akį“, – apgailestavo restorano vadovė Jurgita Vėdrickienė.

Tačiau kalbėti ji baigė optimistine gaida: „Taip, dabar patyrėme ir dar patirsime nuostolių. Tačiau kai Laisvės alėja bus atnaujinta, moderni ir tviskanti, čia turėtų plūstelėti daug žmonių, turistų. Ir tikimės, kad svečių turėsime daugiau negu iki rekonstrukcijos, kai alėja buvo apšiurusi, uždirbsime daugiau pelno.“

Kauniečius ragina būti kantrius

Jolanta Varkalienė

Bendrovės „Kauno tiltai“ gatvių tiesimo aikštelės vadovė

„Puikiai suprasdami, jog svarbiausios Kauno pėsčiųjų gatvės rekonstrukcija miesto gyventojams, svečiams ir čia dirbančioms įmonėms bei organizacijoms sukelia nepatogumų, „Kauno tiltai“ imasi visų priemonių, kad vykdomi darbai kuo mažiau trikdytų įprastą tvarką.

Keičiant komunikacijas stengiamasi, kad vandens, elektros tiekimas vyktų nenutrūkstamai, situacijai pasikeitus gyventojus ir verslininkus apie tai informuosime. Keičiant Laisvės alėjos dangą ties įėjimais į parduotuves, kavines, restoranus ir kitas pėsčiųjų gatvėje dirbančias įmones bus įrengti laikini įėjimai. Stabdyti įmonių veiklos nėra jokios būtinybės, tačiau viešojo maitinimo įmonėms gali tekti laikinai apriboti veiklą lauke.

Apgailestaujame, kad kol vyksta Laisvės alėjos rekonstrukcijos darbai, nepatogumų sudėtinga išvengti, todėl dėkojame gyventojams ir verslininkams už kantrybę ir supratingumą.“

Darbus tikisi baigti per dvejus metus

Laisvės alėjos atkarpas nuo A.Mickevičiaus iki S.Daukanto g. ir nuo Maironio iki I.Kanto g. kampo planuojama rekonstruoti iki šių metų pabaigos.

Atkarpas nuo S.Daukanto iki Maironio ir nuo I.Kanto iki Vilniaus g. planuojama sutvarkyti iki 2020 m. sausio 1 d.

Laisvės alėjos rekonstrukciją žadama baigti dvejais metais anksčiau, nei planuota iš pradžių (2022 m.).

Antrojo etapo darbų vertė siekia 16,4 mln. eurų. Pirmasis Laisvės alėjos rekonstrukcijos etapas kainavo apie 4,3 mln. eurų. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.