Tarp geidžiamiausių šalies darbdavių – agroverslo lyderiai

Leidinio „Verslo žinios“ kasmet rengiami geidžiamiausių šalies darbdavių rinkimai galutinai sugriauna mitą, esą Lietuvos agrosektorius tebėra karjerai mažai perspektyvus „antrarūšis“ verslas, kuriam toli iki aukštųjų technologijų ir solidžių atlyginimų, nes jau antri metai į geidžiamiausiųjų dešimtuką patenka agroverslo įmonė AB „Linas Agro“. Sudarant reitingą „Geidžiamiausias darbdavys 2018“ įvertintos trys rodiklių grupės: įmonės stabilumas, atlygis bei reputacija.

 AB „Linas Agro“ vykdantysis direktorius Darius Jaloveckas.
 AB „Linas Agro“ vykdantysis direktorius Darius Jaloveckas.
 Agrotechnologijų plėtros vadybininkas AndriusLukoševičius.
 Agrotechnologijų plėtros vadybininkas AndriusLukoševičius.
 AB „Linas Agro“ vadybininkė konsultantė Lina Čižauskienė.
 AB „Linas Agro“ vadybininkė konsultantė Lina Čižauskienė.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 24, 2018, 10:42 AM, atnaujinta Jul 24, 2018, 1:54 PM

Tad kokio išsilavinimo bei gebėjimų reikia jaunam žmogui, norint tapti tuo laiminguoju, kuris sėkmingai kyla karjeros laiptais dirbdamas agroverslo sektoriuje, pas vieną iš dešimties geidžiamiausių Lietuvos darbdavių? Galų gale ko reikia norint tapti geidžiamiausiu darbdaviu?

„Laimės tie, kurie sugebės neatsilikti nuo industriją persmelkiančios pažangos ir sugebės kuo geriau pasinaudoti naujausiomis technologijomis, kurios be mokslo žinių ir žmonių neįmanomos“, – sako AB „Linas Agro“ vykdantysis direktorius Darius Jaloveckas.

Agrotechnologijų plėtros vadybininkui Andriui Lukoševičiui AB „Linas Agro“ yra pirmoji ir vienintelė darbovietė gyvenime. Prieš 13 metų jaunas vyras joje įsidarbino dar studijuodamas agronomiją Aleksandro Stulginskio universitete (ASU).

„Kai baigi mokyklą, apsispręsti, kur mokytis toliau, iš tiesų nėra lengva. Tačiau man pasisekė. Esu kilęs iš atokaus Skuodo rajono, tad natūralu, jog rinkausi specialybę, susijusią su žemės ūkiu. Sakyčiau, dar labiau pasisekė, kad mano dėstytojas, bakalauro bei magistro darbų vadovas buvo žinomas mokslininkas doc. Vytautas Liakas. Tai ne tik savo dalyko žinovas teoretikas, bet ir praktikas, aktyviai bendradarbiaujantis su ūkininkais ir skatinantis juos į gamybą diegti mokslu pagrįstas inovacijas“, – tvirtina A.Lukoševičius.

Vaikinas teigia neabejojantis, kad būti diplomuotu vadybininku toli gražu nereiškia būti geru vadybininku šalyje pirmaujančioje agroverslo įmonėje.

„Žmogus negali vieną dieną, vaizdžiai tariant, pardavinėti šluotas, o kitą – javų sėklas. Agrosektorius yra specifinė sritis – mūsų ūkininkai linkę pasitikėti tik tais pardavėjais, kurie patys gerai išmano agrotechnologijas, žino naujausias mokslo tendencijas“, – „Linas Agro“ atstovams klientų keliamus reikalavimus vardija pašnekovas.

Šiuo metu A.Lukoševičius įmonėje yra atsakingas už agrotechnologijų plėtrą, t.y. už naujų produktų įvedimą į rinką, eksperimentinius bandymus ūkininkų ūkiuose, lauko dienų, seminarų vedimą ūkininkams bei kitiems savo komandos nariams.

„Tam, kad žinias galėčiau perteikti kitiems, pats privalau nuolat mokytis. Tačiau tai ir yra variklis, kuris gyvenimą daro gyvą ir turiningą. Mano darbe daug kelionių, daug bendravimo su žmonėmis ir nė lašo monotonijos“, – tvirtina Andrius.

Pasak jo, žemės ūkio veikla per metus neišvengiamai apsisuka ratu ir viskas vėl tarsi turėtų kartotis iš pradžių. Tačiau dvejų vienodų metų niekada nebūna. Vadinasi, technologija, kuri klientams buvo siūloma pernai, šiemet jau nebetinka.

„Nuolat turi varijuoti, taikyti ką nors naujo. Žodžiu, esi nesibaigiančiame kūrybiniame procese, kaip esamoje situacijoje pritaikyti sukauptą patirtį ir sukurti efektyviausią sprendimą“, – dinamiško savo darbo specifiką entuziastingai komentuoja Andrius. Vaikinas skaičiuoja, kad per daugiau nei dešimtmetį įmonėje spėjo pakeisti keletą užimamų pozicijų. Ir džiugina tai, kad eidamas naujas pareigas save galima realizuoti vis sėkmingiau.

„Keliauju, bendrauju su įdomiais žmonėmis – mokslininkais, ūkininkais, augalų apsaugos priemonių gamintojais. Tai leidžia nuolat laikyti ranką ant žemės ūkio inovacijų pulso ir tobulėti. Tad ko geriau žmogui gali reikėti?“ – su šypsena klausia A. Lukoševičius.

O tai, kad jo darbdavys yra vienas iš dešimties geidžiamiausių Lietuvoje, vaikino nestebina. „Mūsų kolektyvas išties šaunus – ne tik dirbame kaip komanda, bet ir rengiame bendras šventes, baidarių žygius. O kalbant apie tokią svarią „dedamąją“ kaip atlyginimas, galima tik pasidžiaugti, kad mūsų įmonės savininkų požiūris į darbuotoją yra žmogiškas ir europietiškas – jei įmonei sekasi, akcininkai visada linkę su darbuotoju pasidalyti pelnu. Todėl nieko keisto, kad įmonei sekasi nuolat, o žmonės negaili jėgų kuo geresniems rezultatams pasiekti“, – teigia pašnekovas.

A.Lukoševičiaus mintims antrina ir jo kolegė AB „Linas Agro“ vadybininkė konsultantė Lina Čižauskienė. Ji – taip pat ASU Agronomijos fakulteto absolventė, nuo studijų metų besigilinanti į žemės ūkio kultūrų sėklininkystės sritį.

„Štai ir šiandien vykstu į ūkį Ignalinos rajone. Ir, tikiuosi, galėsiu ten ne duonai, o sėkloms auginamame kviečių lauke iškelti vėliavą – kad pro šalį važiuojantys matytų užrašą su veislės pavadinimu“, – aiškina pašnekovė, ūkininkams ne tik parduodanti siūlomą sėklinę medžiagą, bet ir rekomenduojanti jų auginimo technologiją konkrečiomis ūkio sąlygomis.

14 metų darbo stažą turinti specialistė teigia nė vienos akimirkos nesuabejojusi savo specialybės pasirinkimu.

„Lietuvoje dirbkime taip, kaip dirbame užsienyje, ir irgi užsidirbsime. Tada galėsime pretenduoti ir į darbo vietą pas geriausius darbdavius. O geriausi darbdaviai pageidaus mūsų“ 

Universitete agronomijos mokslus Lina krimto labai atsakingai ir dirbo tik vasaromis. „Beje, dirbau Anglijos žemės ūkyje, todėl iš patirties galiu pasakyti: kiekvienas Lietuvoje dirbkime taip, kaip dirbame užsienyje, ir irgi užsidirbsime. Tada galėsime pretenduoti ir į darbo vietą pas geriausius darbdavius. O geriausi darbdaviai pageidaus mūsų“, – reziumuoja L.Čižauskienė.

AB „Linas Agro“ vykdantysis direktorius Darius Jaloveckas:

„AB „Linas Agro“ daugelį metų dirba perspektyviame ir dinamiškame agroversle. Dažnai manoma, jog žemės ūkis, palyginti su kitomis šakomis, yra konservatyvus, inertiškas, jame mažiau naujovių. Tie, kurie dirba šioje srityje, niekaip su tuo nesutiktų – žemės ūkyje naudojamos technologijos į priekį žengia didžiuliais žingsniais. Navigacija valdoma technika, dronų panaudojimas, tikslesnis duomenų surinkimas ir apdorojimas, robotizacija – visa tai yra šiandienos agroverslo aktualijos. Modernėjimas neišvengiamas, nes didesnio našumo klausimas vis dar labai aktualus, iš vieno hektaro siekiama gauti kuo didesnį derlių. Sparčiai modernėja ir agroverslo bendrovių valdymas, dabar jos yra didžiųjų IT kompanijų, diegiančių automatizuotas sistemas, dėmesio centre.

Laimės tie, kurie sugebės neatsilikti nuo industriją persmelkiančios pažangos ir sugebės kuo geriau pasinaudoti naujausiomis technologijomis. Ir šiandien, ir ateityje žemės ūkiui reikės gerai paruoštų specialistų ir mokslininkų, todėl Aleksandro Stulginskio universiteto absolventus vertiname kaip verslo partnerius, klientus, o priimdami į savo įmonės komandą – kaip profesionalius kolegas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu