Pirmą mokslo dieną – dovana alkoholio pardavėjams: įstatyme paliko spragą

Kad rugsėjo 1-ąją, prasidedant mokslo metams, parduotuvėse negalima įsigyti alkoholinių gėrimų, daugeliui per vienuolika metų jau tapo norma. Tačiau šiemet Mokslo ir žinių dienai sutampant su šeštadieniu, pati šventė perkeliama į pirmadienį, rugsėjo 3-ąją.

Draudimas prekiauti alkoholiu įstatyme numatytas tik rugsėjo 1-ąją.<br>V.Balkūno nuotr.
Draudimas prekiauti alkoholiu įstatyme numatytas tik rugsėjo 1-ąją.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-08-07 16:50, atnaujinta 2018-08-07 18:46

Vis dėlto draudimas prekiauti alkoholiu įstatyme numatytas tik rugsėjo 1-ąją. Apie tai, jog draudimas turi būti perkeliamas į tą dieną, į kurią perkeliama Mokslo ir žinių dienos šventė, įstatyme nekalbama.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas yra pranešęs, jog ūkio subjektams alkoholiniais gėrimais prekiauti alkoholiu rugsėjo 1 dieną draudžiama.

Draudimui rugsėjo 1-ąją prekiauti alkoholiu išimtis taikoma viešojo maitinimo vietose, tarptautinio susisiekimo traukiniuose, laivuose, orlaiviuose, vežančiuose keleivius tarptautiniais maršrutais, viešbučių kambariuose įrengtuose minibaruose, taip pat neapmuitinamose parduotuvėse ir specialiosiose prekybos vietose.

Tačiau, anot Departamento, alkoholinių gėrimų pardavimas išsinešimui iš viešojo maitinimo vietų iš esmės vykdant mažmeninės prekybos parduotuvėse veiklą taip pat traktuojamas kaip draudžiama prekyba alkoholiniais gėrimais rugsėjo 1 dieną.

Situaciją vadina „juokinga“

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Antanas Matulas, 2007 metais, kai įsigaliojo šis draudimas, teikė net keletą alkoholio pardavimo apribojimo pataisų. Visgi politikas teigė, kad nors ne jis, o buvęs Seimo narys Edvardas Žakaris buvo šios konkrečios pataisos autorius, šią situaciją „vertina blogai“.

„Tas draudimas, rugsėjo 1-ąją drausti prekiauti turi daugiau simbolinę reikšmę. Tam, kad būtų parodyta, jog Mokslo ir žinių dieną yra toks valstybės nusistatymas“, – pasakojo politikas.

Jis pasakojo, kad būtų logiška, jei datos sutaptų.

„Logiška būtų, kad ta diena sutaptų su tikrąja švente – tada būtų ir tam tikra prasmė, bei praktinė nauda. Dabar tas draudimas turi tik simbolinę reikšmę“, – pasakojo Seimo narys. Jis taip pat pasakojo, kad būtų galima įstatyme nurodyti, kad ši data gali būti „prisitaikanti“.

„Yra kaip yra“, – kalbėjo A.Matulas. „Reikia pagalvoti, kaip padaryti, kad būtent rugsėjo pirmąją nebūtų galima prekiauti alkoholiu. Nes lyg ir pagal teikiamą statistiką tam tikri rezultatai rodė, kad būdavo mažiau pastebėtų alkoholiu apsinuodijusių nepilnamečių“, – sakė A.Matulas. Jo teigimu, šių metų situacija „atrodo juokingai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.