Iš sodybų vagia net maistą: 5 patarimai, kaip apsisaugoti nuo vagių

Vasarą sodybose ir sodų bendrijose verdantis gyvenimas privilioja ir ilgapirščius – bendrovė „Lietuvos draudimas“ šiemet fiksuoja dešimtadaliu daugiau vagysčių iš vasarnamių negu prieš metus. Pastebima, kad vagys sodybose ir soduose aktyviausiai šeimininkauja gegužės-rugpjūčio mėnesiais, o jų grobiu tampa ne tik brangi sodo technika, elektronikos įrenginiai, bet ir statybinės medžiagos, laisvalaikio priemonės, baldai ar net maisto atsargos.

Kaune Vilijampolėje esanti Zitos Akelaitienės šeimos valda,sodyba,kiemas,sodas<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Kaune Vilijampolėje esanti Zitos Akelaitienės šeimos valda,sodyba,kiemas,sodas<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Kaune Vilijampolėje esanti Zitos Akelaitienės šeimos valda,sodyba,kiemas,sodas<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Kaune Vilijampolėje esanti Zitos Akelaitienės šeimos valda,sodyba,kiemas,sodas<br>A.Barzdžiaus nuotr.
spyna, vagis, vagys, vagystė, įsilaužimas<br>M.Patašiaus nuotr.
spyna, vagis, vagys, vagystė, įsilaužimas<br>M.Patašiaus nuotr.
Žoliapjovė, veja, vejos priežiūra, žolė, pieva, šienavimas<br>V.Balkūno nuotr.
Žoliapjovė, veja, vejos priežiūra, žolė, pieva, šienavimas<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 15, 2018, 4:48 PM

Kaip apsisaugoti nuo suįžūlėjusių vagių? Ekspertai pateikė penkis patarimus.

Draudimo bendrovės „Lietuvos draudimas“ duomenys rodo, kad trečdalis visų vagysčių iš sodų namelių ir sodybų įvyksta būtent vasarą, o šiemet nukentėjusiųjų nuo ilgapirščių padaugėjo dešimtadaliu. Pasak „Lietuvos draudimo“ Žalų procesų ir kontrolės valdymo skyriaus vadovės Viktorijos Katilienės, plėšikų sėkmę pirmiausia lemia žmonių neatsargumas.

„Gyventojai vasarą sodybose ir sodų bendrijose praleidžia nemažai laiko. Norėdami vasaroti komfortiškai kartu su savimi pasiima vaizdo ir garso aparatūros, išmaniųjų įrenginių, buitinės elektronikos prietaisų, sodo darbams reikalingos technikos, žvejybos įrangos ir sodo baldų.

Toks turtas masina vagis – jie atidžiai stebi pasirinktą taikinį, įvertina potencialaus grobio vertę ir sulaukę tinkamo momento, kai sodybos šeimininkai išvyksta ar nepasirūpina daiktų saugumu, pasisavina jį“, – teigė V.Katilienė.

Vagia ir žoliapjoves, ir maistą

„Lietuvos draudimo“ duomenimis, vidutinė vagysčių iš sodybų žala šiemet yra 32 proc. didesnė, negu iš sodo namelių – atitinkamai 505 ir 380 eurų. Pasak V.Katilienės, taip yra todėl, kad sodybose įprastai žmonės turi daugiau ir brangesnio turto.

„Stebime, kad sodybose vagys dažniausiai taikosi į brangią sodo techniką, statybines medžiagas, įrankius, stambią buitinę techniką, elektronikos prietaisus – televizorius, grotuvus, kompiuterius. Iš sodų namelių dažniau dingsta dviračiai, sodo baldai, smulkesnė buitinė technika.

Tiesa, panašu, kad vasarnamiuose vagišius suvilioja ir kur kas paprastesni dalykai, pavyzdžiui, gausesnės maisto bei gėrimų atsargos“, – pasakojo V.Katilienė.

„Lietuvos draudimas“ šiais metais jau išmokėjo daugiau kaip 22,5 tūkst. eurų žalų dėl vagysčių iš sodų namelių ir sodybų. Didžiausia vienos tokios vagystės žala siekė net 4,8 tūkst. eurų.

Pareigūnai pateikia 5 patarimus

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos grupės vyriausioji specialistė Rasa Galkauskienė atkreipė dėmesį, kad pirmiausia vagys dažniausiai taikosi į būstus, kuriuose žmonės nuolat negyvena, juos taip pat vilioja be priežiūros paliktas turtas.

„Vagystes iš sodų namelių ir sodybų galima pavadinti sezoninėmis, nes vasarą jų pastebimai padaugėja. Be to, gyventojai vasarą mėgsta pasinerti į darbus sode ir darže, tad nesivargina užrakinti namelio durų, o atlikę darbus nepadeda žoliapjovių, krūmapjovių ir kitos brangios sodo priežiūros įrangos taip saugiai, kaip galėtų.

Vagys iš karto pastebi netvarkingai ir ne vietoje paliktus daiktus“, – įspėja R. Galkauskienė.

Policijos pareigūnai patarė pasirūpinti bendru aplinkos saugumu:

• Bendrauti su kaimynais ir sutarti, kad prižiūrėsite vieni kitų turtą jums nebūnant sodyboje ar sodo namelyje.

• Visada užrakinti duris, pasirūpinti tvirtomis ir patikimomis spynomis.

• Nepalikti įrankių ir sodo technikos kieme, o laikyti saugioje ir rakinamoje patalpoje.

• Pro langus matomose vietose namo viduje nelaikyti daiktų, kurie yra brangūs ir gali patraukti vagių dėmesį.

• Dažniau lankytis savo vasarnamiuose ir įsitikinti, kad jie saugūs ir prižiūrėti.

Pasitaiko masinių vagysčių

Policijos pareigūnai atkreipė dėmesį, kad sodininkų bendrijose pasitaiko ir masinių vagysčių, kai per vieną naktį apvagiami keli gretimi namai. Pavyzdžiui, organizuotų nusikaltimų serija šiemet vasarą buvo užfiksuota netoli Panevėžio esančiame Pažagienių kaime, kai turtą per naktį prarado net penki sodininkai. Vagys sodo nameliuose rado ir pasisavino vandens siurblį ir laistymo įrangą, krūmapjovę ir žoliapjovę, mikrobangų krosnelę, šildytuvą ir kitą turtą.

Pažagienių bendruomenės pirmininkė Elena Stanienė teigė, kad po vagystės gyventojai pasijuto nesaugūs.

„Pernai rudenį Pažagieniuose buvo apvogti mažiausiai 6 garažai, žiemą ir pavasarį nuo ilgapirščių nukentėjo keturios šeimos, gyvenančios kaimo daugiaaukščiuose, o vasarą vagys nusitaikė į sodų savininkų turtą“, – vardijo E.Stanienė ir pridurė, kad dabar dauguma butų gyventojų yra įsirengę apsaugos signalizacijas, įsigiję turto draudimą.

„Lietuvos draudimo“ duomenimis, apdraustų vasarnamių skaičius Lietuvoje pamažu auga – bendrovė kasmet apdraudžia 10 proc. daugiau sodybų ir sodų namelių. Be draudimo, ekspertai ragina turto savininkus pasirūpinti ir kitomis saugumo priemonėmis: signalizacija, vaizdo stebėjimo sistemomis, nes tai atbaido vagis ir mažina vagysčių riziką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.