Sugebėjo prikviesti gausybę investuotojų – neliko nepastebėtas

Praėjusieji metai Lietuvos verslui bei ekonomikai buvo itin sėkmingi: šalis pritraukė rekordinį kiekį investicijų ir pagal sukurtų darbo vietų skaičių užėmė antrą vietą pasaulyje.

 Pasak M.Katino, naujos verslo industrijos turėtų pagerinti šalies ekonomiką ir suteikti naujų krypčių jos plėtrai. <br> Organizatorių nuotr. 
 Pasak M.Katino, naujos verslo industrijos turėtų pagerinti šalies ekonomiką ir suteikti naujų krypčių jos plėtrai. <br> Organizatorių nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Pališkytė

Aug 15, 2018, 12:50 PM

Tiesioginių užsienio investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“ vadovo Manto Katino teigimu, per pastaruosius septynerius metus mūsų valstybės ekonomika sutvirtėjo, ir šalis tapo tikra Baltijos regiono lydere.

Šis nuopelnas priklauso tam tikrus teigiamus pokyčius inicijavusiems ir lyderystės bruožais pasižymintiems šalies specialistams.

Milijonus siekiančios investicijos

Dar šių metų vasario 15 dieną Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė apdovanojo M.Katiną už indėlį pritraukiant į šalį rekordinį skaičių užsienio investuotojų.

„Investuok Lietuvoje“ pernai pritraukė 39 tiesioginių užsienio investicijų projektus, planuojančius sukurti per 5 tūkst. naujų darbo vietų ir investuoti daugiau nei 2 mln. eurų.

Palyginti su 2016 metais, pernai naujų darbo vietų skaičius augo 40 proc., o investicijų augimas pasiekė 53 proc.

Agentūros direktorius M. Katinas pasakoja, kad be radikalių pokyčių savo veikloje yra neįmanoma pasiekti trokštamus rezultatus.

„Prieš trejus metus pasirinkome strategiją siekti eksponentinio augimo, kuomet kiekvienais metais tikslai yra drastiškai padidinami.

Būtent ši priežastis lėmė, kad kiekvienais metais organizacija pradėjo diegti po keliolika inovatyvių technikų, naudojamų pardavimuose, rinkodaroje, renkant bei apdorojant duomenis“, – pasidžiaugė jis ir patikino, kad tokia strategija per trejus metus padvigubino organizacijos rezultatus.

Lietuva tapo lydere

„Investuok Lietuvoje“ vadovas aiškino, kad Lietuva nuosekliai augina naujas verslo industrijas, kurios turėtų pagerinti šalies ekonomiką ir suteikti naujų krypčių jos plėtrai.

Taip pat su naujais investuotojais šalis įgyja naujų kompetencijų, kurios padeda jai siekti aukštos pridėtinės vertės ekonomikos. Paslaugų ekonomika, kurią augina tarptautiniai Globalių paslaugų centrai, jau įdarbino per 15 tūkst. žmonių.

M.Katinas taip pat pasidžiaugė, kad per pastaruosius metus Lietuva tapo tikra Baltijos šalių regiono lydere.

Pakeitė regiono įvaizdį

„Automobilių pramonės gigantų „Continental“ ir „Hella“ atėjimas į Kauną kardinaliai pakeis viso regiono paveikslą ir ilgainiui taps visiškai nauja pramonės industrija Lietuvoje. Mūsų šalies ekonomikos stuburas jau tvirtas, ir to prireiks tolimesniam augimui“, – prognozėmis dalijosi pašnekovas.

Apskritai, anot jo, norint sudominti didžiules tarptautines kompanijas investuoti Lietuvoje reikia įdėti labai daug pastangų. Ekspertų vertinimu, Lietuva yra per maža, kad galėtų remtis natūralia įvykių eiga.

M. Katino nuomone, tolimesniam šalies augimui yra neįkainojamai svarbūs veiklūs lyderiai, brėžiantys kryptį, sutelkiantys visus darniam komandiniam darbui ir įgalinantys kiekvieną žmogų siekti bendrų ir asmeninių tikslų.

Laikas mokytis 

M.Katinas lapkričio 29 d. „Litexpo“ parodų rūmuose vyksiančioje konferencijoje „Live2lead“ papasakos apie lyderius ir jų įtaką teigiamiems pokyčiams. Deja, pasak pašnekovo, tokių žmonių šalyje išties stinga.

„Praėjęs istorinis etapas sąmoningai slopino lyderystės ugdymą. Be to, lyderiui atsiskleisti reikia tinkamos terpės, tad, net ir turėdami stiprių lyderių visuomenėje, matome, kad jų gebėjimais nemokame pasinaudoti plėtojant šalyje verslą“, – svarstė jis.

Paklaustas, kaip tampama lyderiu, pašnekovas minėjo, kad viskas prasideda ugdant atsakomybę ir rūpestį kitais žmonėmis.  

Vėliau lyderystės savybėms išryškėti padeda patiriami sunkumai ir kova gyvenime – taip užsigrūdinama.

„Galiausiai, įgijus gyvenimiškos patirties, reikia gilintis ir į savo paties pažinimą. Tai suteikia vidinės ramybės, kuri padeda ugdyti kitus žmones“, – kalbėjo M.Katinas. 

Vieni – vaidina, kiti – tampa

Apie lyderių vaidmenį inicijuojant svarbius pokyčius minėtoje konferencijoje savo žodį tars ir „Baltijos koučingo centro“ (BKC) vadovas ir akredituotas koučingo specialistas Povilas Petrauskas.

Anot jo, tam tikrų ryškių asmenybių drąsa garsiai prabilti apie savo idėjas buvo pagrindinis veiksnys, lemiantis tokias ryškias permainas Lietuvos verslo sektoriuje.

„Lyderio savybės – drąsa klysti ir noras rūpintis. Taip pat padėti kitiems – partneriams, draugams, net konkurentams.

Vieni ateina į verslą vaidindami lyderius, kiti ateina būti lyderiais. Vaidina tie, kurie galvoja, kad turi išspręsti problemą. O kiti, kurie ateina būti lyderiu, supranta, kas yra svajonė ir kaip jos siekti ir padeda kitiems ją įgyvendinti“, – sakė specialistas.

P. Petrauskas įsitikinęs – nors lyderis, siekiantis svajonės, gali susidurti su daugybe problemų, jo charakterio savybės padeda siekti tikslo.

„Jei žmogus ateina į komandą ir yra linkęs spręsti problemas – jis tarsi gaisrininkas, gesinantis laužus.

O tas, kuris siekia svajonės, žiūri aukštyn, keliaudamas link jos gesina konfliktų ar sunkumų laužus.  

Jis anksčiau už kitus pastebi, kas yra blogai, sutelkia savo ir kitų dėmesį bei jėgas ir neleidžia tiems laužams įsiliepsnoti. Toks žmogus yra tikras lyderis, kuris supranta, kas sukelia problemas ir ką jos reiškia“, – teigė P.Petrauskas.

Jo nuomone, tikruoju lyderiu yra gimstama, ir tokių žmonių lyderystės bruožai išryškėja jau vaikystėje. Tačiau, anot pašnekovo, svarbiausia ne tai, kokie asmens bruožai yra įgimti, o tai, kaip jasi pasinaudojama. 

Lyderiui reikalinga bendruomenė

Specialistas svarsto, kad Lietuvoje lyderių yra daug, tačiau, deja, nėra žmonių, kurie turėtų visas išvardytas savybes.

Vis dėlto, jo teigimu, žmogui užtenka panaudoti turimas savybes ir surinkti komandą su žmonėmis, kurie turi tam tikrus įgūdžius, kurių stinga pačiam vadovui.

Apskritai P. Petrauskas įsitikinęs – teigiami pokyčiai Lietuvos investicijose prasidėjo nuo konkrečių žmonių, kurie išdrįso garsiai prabilti apie tai, kuo tikėjo.

„Mūsų tauta kentėjo priespaudą ir tik dabar po truputį atsigauna nuo buvusio mentaliteto. Jeigu vienas žmogus pasako, rodos, nesuprantamą ar drąsią idėją, bet padaro tai garsiai ir tinkamoje terpėje, ji gali būti iš tiesų įgyvendinta.

Pavyzdžiai rodo, kad turime protingų, ambicingų, entuziastingų asmenybių“, – komplimentų negaili jis, tačiau pabrėžia, kad tam, jog lyderis augtų, jam būtinai reikalinga bendruomenė, nes jo misija – augti ir auginti kitus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.