Antivirusinės guru už pinigus parduos sielą: jis genijus ar genialus melagis?

Kas jis, ekscentriškasis milijonierius Johnas McAfee, kurio vienintelis įrašas socialiniame tinkle gali paveikti skaitmeninių valiutų rinką? Tačiau tas pats asmuo ne sykį buvo minimas ir kalbant apie abejotinos reputacijos projektus. Tad ar verta tikėti jo žodžiais?

Antivirusinės programos „McAfee“ sumanytojas J.McAfee.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Antivirusinės programos „McAfee“ sumanytojas J.McAfee.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Antivirusinės programos „McAfee“ sumanytojas J.McAfee.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Antivirusinės programos „McAfee“ sumanytojas J.McAfee.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
J.McAfee reklamavo „Pink Taxi“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.McAfee reklamavo „Pink Taxi“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Antivirusinės programos „McAfee“ sumanytojas J.McAfee.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Antivirusinės programos „McAfee“ sumanytojas J.McAfee.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Antivirusinę programą „McAfee“ sumanė J.McAfee.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Antivirusinę programą „McAfee“ sumanė J.McAfee.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Antivirusinės programos „McAfee“ sumanytojas J.McAfee.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Antivirusinės programos „McAfee“ sumanytojas J.McAfee.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 19, 2018, 3:24 PM

Antivirusinės programos „McAfee“ sumanytojas J.McAfee skaitmeninių valiutų aplinkoje išgarsėjo po to, kai 2017 m. vasarą susilažino, kad iki 2020 m. bitkoino kaina pasieks 500 tūkst. JAV dolerių ribą. Lapkritį jis tikėtiną kriptovaliutos vertę padidino iki milijono JAV dolerių.

Taip programuotojas patraukė gausybės socialinio tinklo „Twitter“ vartotojų dėmesį, todėl po kiekvienu jo įrašu atsiranda dešimtys komentarų ir šimtai mygtuko „Patinka“ paspaudimų.

Gruodį tame pačiame „Twitter“ J.McAfee parašė, jog ateitis priklauso skaitmeninėms „Monero“, „Zcash“ ir „Verge“ valiutoms. Per kelias kitas dienas „Monero“ vertė pakilo 49 proc., „Zcash“ — 57 proc., o „Verge“ — 805 procentais.

Gruodžio viduryje ši rinka kilo ant teigiamų naujienų bangos, o bitkoinas artėjo prie 20 tūkst. JAV dolerių. Tačiau kitų trijų kriptovaliutų, kurias paminėjo J.McAfee, vertė pašoko būtent po programuotojo įrašo.

Po tokio efekto sekė panašių pranešimų srautas, kuriuose J.McAfee vis minėjo tam tikras skaitmenines valiutas ir vardijo jų pranašumus. Per artimiausias valandas ar netgi išsyk paminėjus kriptovaliutą jos kursas kildavo į padanges. Taip buvo, pavyzdžiui, su „Reddcoin“ – per savaitę jos kaina išaugo septyniais kartais.

J.McAfee skyrė dėmesio ir menkai žinomoms kriptovaliutoms. Dėl spekuliantų susidomėjimo jų kaina stipriai pakildavo, tačiau po to ne mažiau stipriai smukdavo. Jau minėtoji „ReddCoin“ vos per kelias dienas po to, kai pasiekė piką, atpigo triskart.

Patylomis susimoka

Antivirusinės programos „McAfee“ sumanytojas gruodžio 21-ąją ėmė pildyti rubriką „Dienos kriptovaliuta“. Joje, vienoje populiariausių „Twitter“ paskyroje, skelbiančioje apie kriptovaliutų rinką, blockchain projektų kūrėjai už 100 tūkst. JAV dolerių galėjo reklamuoti savo produktą.

Informacija apie tai, kad už įrašus reikia susimokėti, neafišuojama, tačiau ją galima rasti oficialiame J.McAfee tinklapyje.

Minėtoje rubrikoje pirmoji aprašyta valiuta buvo „Electroneum“. Tą pačią dieną jos kursas pašoko nuo 0,08 iki 0,12 JAV dolerio, o po to stipriai smuko – iki 0,09 JAV dolerio. Kaltinamas asmeninės naudos siekimu verslininkas aiškino, kad pats kriptovaliutų, apie kurias rašo, neturi. Esą jis tik supažindina visuomenę su monetomis, kurios pakeis pasaulį.

Paleidęs rubriką, J.McAfee nusifilmavo ICO (pirminio kriptovaliutų siūlymo) reklamose. Pats skandalingiausias atvejis – verslininkas ėmė palaikyti projektą „Pink Taxi“ (moterų vairuojami taksi automobiliai, kurių keleivėmis gali būti tik moterys). Tačiau vartotojai išsiaiškino, kiek J.McAfee gauna už vieną įrašą ta tema. Jis pats pasigyrė, kad blockchain projektai jam už vieną publikaciją sumoka 500 tūkst. JAV dolerių ir dar po 100 tūkst. JAV dolerių – už kiekvieną jo komentarą.

Praėjus pusvalandžiui po to, kai pasirodė „Pink Taxi“ reklama, projektas „A2B Taxi Token“ kompaniją apkaltino plagiatu. Kai „A2B Taxi“ vadovas parašė J.McAfee užklausdamas, kodėl garsi asmenybė reklamuoja komandas, kurios užsiima plagiatu, programuotojas jį išvadino sukčiumi.

Po kelių mėnesių J.McAfee už tai atsiprašė. Po šių įvykių buvę JAV vertybinių popierių ir biržos darbuotojai priminė, kad garsenybės, kurios reklamuoja apgavikiškus projektus, gali būti už tai patrauktos atsakomybėn, rašo rbc.ru.

Neįveikiama užduotis

Liepos pabaigoje J.McAfee pradėjo dar vieną ekscentrišką reklaminę kampaniją. Šįkart jis gyrė piniginę kriptovaliutoms „Bitfi“. Piniginės autoriai pažadėjo sumokėti 100 tūkst. JAV dolerių tam, kuris sugebės į ją įsilaužti. Po kurio laiko suma pakilo iki 250 tūkst. JAV dolerių.

Po savaitės ekspertai išsiaiškino, kad J.McAfee piniginė – tai išmanusis su „Android“ operacine sistema. Iš įrenginio buvo pašalinti visi už ryšį atsakingi komponentai. Kompanija atsisakė kam nors sumokėti pareiškusi, kad neatsirado nė vieno, kuris sugebėjo pasiekti kriptovaliutą.

Dar daugiau – paaiškėjo, kad tretieji asmenys galėjo pasijungti prie įrenginių ir nuskaityti asmeninius duomenis, o kriptovaliutų piniginė niekaip nereagavo į pašalinių įsikišimą.

Kai žinios apie tai pasiekė „Bitfi“, kompanijos vadovas pabrėžė, kad to nelaiko įsilaužimu. Vietoj po paskelbė kampaniją, kuria ragino vartotojus ieškoti kriptovaliutų piniginės trūkumų ir už tai pažadėjo 10 tūkst. JAV dolerių.

Visi šie abejotinų projektų pavyzdžiai darsyk parodo, koks pavojingas kriptovaliutų pasaulis. Daugelis projektų į priekį juda ne dėl inovacijų, o dėl didelių pinigų. Ir kuriami jie ne dėl technologinės revoliucijos, o tam, kad kažkas prisikrautų kišenę.

Kiekvieną reklamuojamą projektą J.McAfee pristato kaip savą, kuriuo jis tiki ir prie kurio dirba. Galiausiai neretai paaiškėja, kad visa tai viso labo tėra reklama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.