Ledai pramušti: jau per šias Kalėdas visos parduotuvės gali nedirbti

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovybė su profesinėmis sąjungoms ir prekybininkais aptarė siekį Lietuvoje riboti parduotuvių tam tikromis dienomis. 

Šalies profesinių sąjungų atstovai sutaria, kad iš pradžių parduotuvės nedirbtų per šventes ir paskutinį mėnesio sekmadienį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šalies profesinių sąjungų atstovai sutaria, kad iš pradžių parduotuvės nedirbtų per šventes ir paskutinį mėnesio sekmadienį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 20, 2018, 10:41 AM, atnaujinta Aug 20, 2018, 6:56 PM

Šalies profesinių sąjungų atstovai norėtų, kad iš pradžių parduotuvės nedirbtų per šventes ir paskutinį mėnesio sekmadienį, tačiau tokios sąlygos neįtinka darbdaviams.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas po pasitarimo kalbėjo apie tai, jog kol kas su profsąjungomis deramasi dėl dviejų dienų, per kurias parduotuvės nedirbtų – dėl Kalėdų ir Velykų pirmųjų dienų.

„Kalbame apie šias dvi dienas, bet ne apie galimybę nedarbo dienų sąrašą plėsti. Vėliau turėtų būti vertinamas tokių pokyčių poveikis. Nesutinkame, kad būtų ribojamas tik penkių didžiųjų prekybos tinklų darbo laikas – tai turėtų būti taikoma visai mažmeninei prekybai“, – kalbėjo L.Vilimas.

„Kuo kasininkas geresnis už padavėją“, – klausė jis.

Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Aleksandras Posochovas neatmetė, kad, jei derybos tarp darbuotojų ir darbdavių neužstrigs, jau per šias Kalėdas parduotuvės Lietuvoje nedirbs – nesvarbu, kuo juose prekiaujama ir koks jų dydis.

„Šiandien mus truputį nuliūdino, kad kalbama tik apie dvi dienas, per kurias būtų nedirbama, tačiau bent jau tai įgauna pamatus. Mes norėtume, kad būtų nedirbama per visas švenčių dienas ir paskutinį mėnesio sekmadienį“, – darbuotojų poziciją dėstė A.Posochovas.

Pasak L.Vilimo, apribojus prekybos laiką, tektų mažinti darbuotojų skaičių, būtų pažeisti pirkėjų lūkesčiai, prekybos centrų darbuotojai nebetektų galimybės daugiau užsidirbti, nes per šventes ir savaitgaliais mokama daugiau.     

Tačiau tokius prekybininkų atstovo argumentus atremia A.Posochovas teigdamas, jog rinkoje taip stinga darbuotojų, o naujų parduotuvių vis atidaroma, kad žmonės tikrai neliks be darbo. Be to, ir papildomo uždarbio per šventes dirbę samdiniai beveik nepastebi.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis viliasi, kad, pradėję nuo dviejų dienų, ilgainiui prekybininkai nedarbo dienų sąrašą plės. Pasak ministro, visuomenės gerovė matuojama ne tik finansiniais, bet ir socialinės gerovės matais. 

„Tvarkiečiai“ yra parengę Darbo kodekso pataisą, siūlančią nuo 2019-ųjų uždaryti parduotuves per šventes ir paskutinį mėnesio sekmadienį. Darbo kodekse įrašyta 13 šventinių dienų: Kūčios, Kalėdos, Naujieji metai, Velykos, valstybingumo datos, Rasos, Žolinė, Motinos ir Tėvo dienos bei kitos. 

Lietuvoje diskusijos dėl prekybos centrų darbo laiko kyla nuo 2002 metų, kai didieji prekybininkai susitarė nedirbti per šventes, tačiau susitarimo laikėsi vos kartą – per tų metų Kalėdas. Seime šia tema diskutuota 2007 ir 2010 metais, bet prekybos centrų darbą ribojančios pataisos palaikymo nesulaukė, rašo naujienų agentūra BNS.

Kaimyninėje Lenkijoje nuo šių metų kovo iki metų pabaigos parduotuvėms leista dirbti tik du sekmadienius per mėnesį, 2019 metais – vieną, o nuo 2020 metų darbas sekmadieniais bus uždraustas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.