Bilietų sukčiai įsisiautėjo, pirkėjus mausto kur tik gali

Kelionės į koncertą ar mėgstamos komandos rungtynes užsienyje jau tapo įprastos. Tačiau, kaip rodo kitų šalių pavyzdžiai, tokios išvykos gali apkarsti.

FIFA pateikė įrodymus, kad jos platinti bilietai nelegaliai buvo pardavinėjami per „Viagogo“ interneto svetainę.<br>„Scanpix“ nuotr.
FIFA pateikė įrodymus, kad jos platinti bilietai nelegaliai buvo pardavinėjami per „Viagogo“ interneto svetainę.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Aug 21, 2018, 11:01 AM

Bilietus įsigyti internetu galima nesunkiai. Tačiau jei tai daroma per tarpininkus, yra rizikos, kad neišvysite savo mėgstamų atlikėjų ar sportininkų.

Lenkijos europinis vartotojų gynimo centras (EVGC) neseniai išplatino pareiškimą, kuriuo paragino tautiečius bilietus į koncertus šalyje ir užsienyje pirkti tik oficialiuose organizatorių tinklapiuose.

Žiūrovai liko už vartų

EVGC direktorė Katarzyna Slupek neslėpė, kad taip elgtis paskatino gausybė skundų, kuriais teisių gynėjus užvertė nepatenkinti melomanai, nepatekę į prieš dvi savaites Varšuvoje vykusį roko žvaigždės Edo Sheerano koncertą.

Nemažai žiūrovų su internetu įsigytais suklastotais bilietais nebuvo įleisti ir į Stingo koncertą Krokuvoje bei „Guns N‘Roses“ grupės pasirodymą Gdanske. Už vartų liko ir keliolika žiūrovų, atvykusių į lietuvių pamėgtą dviejų dienų renginį „Open’er Festival“ Gdynėje.

Stingo koncerto rengėjams beliko apgailestauti dėl klastotes įsigijusių pusantro šimto žiūrovų ir paraginti bilietus pirkti oficialiame tinklapyje.

Mano, kad kalti šveicarai

Panašiai reagavo ir E.Sheerano gastrolių po Europą rengėjai, pakraupę nuo falsifikavimų masto. Paaiškėjus, kad į koncertus buvo parduota per 10 tūkst. netikrų bilietų, prieš dainininko pasirodymą Mančesteryje ir Londone buvo įkurti specialūs informaciniai punktai apgautiesiems.

Be to, jie atlikėjo vardu iškėlė baudžiamąją bylą interneto tinklapiui „Viagogo“. Prieš dvylika metų Šveicarijoje įkurtas portalas tapo bene populiariausia internetine platforma norintiems parduoti ir įsigyti bilietus į koncertus, sporto varžybas, spektaklius.

Kompanija aiškino tik tarpininkaujanti įsigyjant ir parduodant bilietus, tačiau E.Sheerano atstovai apkaltino „Viagogo“ lobstant iš antkainių ir per mažai dėmesio skiriant pirkėjų saugumui.

Bylų – jau ne viena

Su „Viagogo“ bylinėtis nusprendė ir Tarptautinė futbolo asociacijų federacija (FIFA), pasipiktinusi tuo, kad šveicarai pardavinėjo bilietus į Rusijoje vykusio planetos čempionato rungtynes.

Siekdama išvengti falsifikatų FIFA bilietus platino tik per savo sistemą, ir visus vardinius.

Nepaisant tokių apribojimų, „Viagogo“ pasirodė keleriopai brangesnių bilietų į svarbiausias rungtynes.

Šveicarams bylą iškėlė ir Australijos vartotojų gynimo ir konkurencijos tarnyba. Jos teigimu, šie tarpininkai kelia dirbtinę sumaištį dėl koncertų ar sporto varžybų, todėl dalis žmonių praranda budrumą pirkdami bilietus. Teigiama, jog įsiaudrinę pirkėjai dažnai nepastebi, kad „Viagogo“ taiko milžinišką tarpininkavimo mokestį, siekiantį trečdalį bilieto kainos.

Internautų nuomonės dėl šio tinklapio išsiskiria. Vieni jį giria dėl galimybės įsigyti bilietus, kiti negaili kritikos dėl patirtų problemų.

Tiesa, jei pirkėjas per šią sistemą įsigyja negaliojantį bilietą, „Viagogo“ kompensuoja 90 procentų bilieto kainos, tačiau neatlygina kelionės ar nakvynės išlaidų.

Klientai taip pat skundžiasi, kad kartais bilietai atsiunčiami likus vos kelioms paroms iki renginio, todėl kelionę į jį suplanuoti tampa sudėtingiau ir brangiau. Pasitaikė atvejis, kai moteriai užsisakius bilietą šis atėjo nežinomo vyro vardu, nors į koncertą buvo įleidžiami tik vardinius bilietus turintys žiūrovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.