Gamintojai pusto padus iš Kinijos – ruošiasi prekybos karui

Didieji pasaulio elektroninių prietaisų gamintojai, nuo kurių konvejerių vartotojus pasiekia išmanieji telefonai ir nešiojamieji kompiuteriai, rengiasi perkelti dalį gamybos linijų iš Kinijos į Rytų Europą bei Pietryčių Aziją.

Daugelis telefonų bei kompiuterių gamintojų pradėjo steigti mažesnes gamyklas ne Kinijoje, bet kitose vietose, kad būtų galima priartėti prie vietinių rinkų.<br> „Scanpix“ nuotr. 
Daugelis telefonų bei kompiuterių gamintojų pradėjo steigti mažesnes gamyklas ne Kinijoje, bet kitose vietose, kad būtų galima priartėti prie vietinių rinkų.<br> „Scanpix“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-08-21 18:16, atnaujinta 2018-08-22 10:47

Apie tai rašo portalas japan-news.com, remdamasis agentūros „Bloomberg“ paskelbta informacija.

Didžiausios pasaulyje elektroninių komponentų gamintojos – bendrovės „Foxconn Technology Group“ – vadovas Terry Gou milijardieriumi tapo tiekdamas kompanijai „Apple Inc.“ įvairiausias išmaniųjų telefonų ir kompiuterių sudedamąsias dalis.

Jis pirmasis parodė pavyzdį, atidarydamas 10 mlrd. dolerių vertės displėjų gamybos fabriką pačioje Amerikos širdyje. Ir toks jo žingsnis dabar atrodo toliaregiškas.

Didėjant įtampai tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų – Kinijos ir JAV, vis daugiau  Taivane įsikūrusių T.Gou kolegų ir konkurentų rengia arba jau turi parengę planus perkelti gamybą į užsienį.

Jie skaičiuoja nenumatytas išlaidas naujiems brangiai kainuojantiems gamybiniams objektams statyti.

Buitiniai prietaisai dar nerūpi 

Didžiausios Taivano korporacijos yra labai svarbi technologinės tiekimų grandinės grandis.

Jų gamyklose surenkami prietaisai iš komponentų, kurie gaminami Kinijoje išsibarčiusiose gamybos bazėse.  

Vėliau ant tų prietaisų kompanijos „HP Inc.“ ir „Dell“ klijuoja savo etiketes.

Neseniai šių kompanijų vadovai, taip pat ir korporacijų „Pegatron“ ir „Inventec“ savininkai paskelbė, kad jau rado būdų, kaip sušvelninti prasidėjusio prekybos karo neigiamas pasekmes.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas dar nėra nusitaikęs į buitinius elektroninius prietaisus. Bet jų gamintojai jau baiminasi, kad ir šie gaminiai bus įrašyti į 200 mlrd. dolerių įvertintų kiniškų prekių grupę. Ir maržos, kurios jau ir taip yra labai mažos, bus visai „nušluotos“.

„Sukūrėme mechanizmą, padėsiantį sumažinti dabartinę riziką, kuri kyla vykstant prekybiniams ginčams“, – sakė „Pegatron“ generalinis direktorius Liao Syh-Jang.  Ši įmonė kompanijai „Apple“ gamina išmaniuosius telefonus „iPhone“. 

Ilgai nedelsdama „Pegatron“ planuoja padidinti pajėgumus, atidarydama gamybos barą Čekijoje, Meksikoje ir tėvynėje.

Ateityje ji ketina įkurti cechą Indijoje ar Pietryčių Azijoje. Apie tai užsiminė kompanijos vyriausiasis finansininkas Charlesas Linas.

Augino pajamas

Šeši didžiausi Taivano elektroninių komponentų gamintojai, pagal sutartis tiekiantys juos kitoms įmonėms – „Compal Electronics“, bendrovės „Foxcon“ flagmanas „Hon Hai Precision Industry“, „Inventec“, „Pegatron“, „Quanta Computer“ ir „Wistron“ – 2017 metais gavo 9,11 trilijono naujųjų Taivano dolerių (259,2 mlrd. Eur) pajamų.

O tai apytikriai prilygsta Pakistano bendrajam vidaus produktui.

Nors vyriausybės duomenys rodo, kad Taivano kompanijų investicijos Kinijoje buvo pasiekusios viršūnę 2010 metais, jos ir toliau išlieka didžiulės.

2016 metais penkiolika iš dvidešimties didžiausių eksportuotojų iš Azijos šalių į Jungtines Valstijas buvo Taivano kompanijos. Taip nurodoma valstybinėje interneto svetainėje, kurioje skelbiami muitinės duomenys.

Kiekvienas iš šių 15 eksportuotojų – minėtų šešių Taivano gamintojų patronuojamos bendrovės.

Reikia mažesnių gamyklų 

Veiksmai, kurių jie žada imtis artimiausiu metu, atspindi pastaraisiais metais paspartėjusią tendenciją.

Didėjanti darbo jėgos kaina juos privertė galvoti apie kitus variantus, vienas kurių – steigti mažesnes gamyklas kitose vietose, kad būtų galima priartėti prie vietinių rinkų.

Dabar šie placdarmai tarnauja kaip bazės plėstis.

„Taivano bendrovėms bus svarbu įvairinti savo gamybą, nes Jungtinių Valstijų prekybos ginčas su Kinija greitai nesibaigs“, – sakė Taipėjaus Chung-Hua ekonomikos tyrimų instituto prezidentas Wu Chung-shu.

Tarp kitų šuoliui pasirengusių kompanijų – svarbi „Apple“ tiekėja „Inventec“, taip pat „Quanta“ ir „Compal“.

Dvi pastarosios, kurios gamina nešiojamuosius kompiuterius daugeliui pagrindinių pasaulio prekių ženklų, sakė, kad prireikus gali padidinti gamybinius pajėgumus ne Kinijoje esančiuose gamybos padaliniuose.

Prekybos karas su Kinija

Duodamas interviu agentūrai „Reuters“ Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas pažymėjo, kad jis nesitiki didelės pažangos būsimose JAV ir Kinijos atstovų derybose prekybos klausimais Vašingtone rugpjūčio 22–23 dienomis.

Kinijos delegacijai vadovaus šios šalies prekybos ministro pavaduotojas Wang Shouwen.

D.Trumpas pabrėžė, kad jis „nėra įspraustas į laiko rėmus“ prekybos ginčui su Kinija užbaigti.

Pasirašė memorandumą

Priminsime, kad dar kovo mėnesį D.Trumpas pasirašė memorandumą dėl kovos su Kinijos ekonomine agresija.

Pekinas nedelsdamas ėmėsi atsakomųjų priemonių – apmuitino prekes iš Jungtinių Amerikos Valstijų.

Šalys kelis kartus didino konfrontaciją dėl muitų tarifų, o Kinija apkaltino Jungtines Valstijas „didžiausio ekonomikos istorijoje prekybos karo“ sukėlimu.

Baltųjų rūmų šeimininkas rugpjūčio pradžioje pažymėjo, kad prekių muitai veikia kur kas geriau, nei kas nors galėjo tikėtis. Jie atneša didelį pelną Amerikos pramonei ir tokius pat nuostolius Kinijos ekonomikai.

Pekinas su tokiu vertinimu nesutiko.

Lietuviai dar nuošalėje

Liaudies išmintis sako: kur du pešasi, trečias laimi. Dzūkai turi dar ir kitą priežodį: du durniai mušasi, o trečias razumnas naudojasi.

Jeigu čia kas nors „durniais“ pavadins dviejų „besimušančių“ galingiausių pasaulio valstybių – Jungtinių Amerikos Valstijų ir Kinijos Liaudies Respublikos – prezidentus, tegu tam nudžiūsta liežuvis.

O štai ar bus „razumna“ Lietuvos valdžia, ar prisimins šį dzūkų priežodį ir išnaudos netikėtai atsiradusią galimybę pasikviesti pas save kokią nors iš didžiųjų elektronikos kompanijų, kurios tarsi žiurkės iš skęstančio laivo bėga iš Kinijos.

Juk yra galimybė nušauti du zuikius – pakelti šalies ir savo prestižą ir susigrąžinti bent dalį į „šiltus“ kraštus išskridusių tautiečių. Pagyvensim – pamatysim.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.