Prekybininkai: pagrindinių mokyklinių prekių kainos šiemet nesikeis

Laimingi tie, kas mokyklai pasiruošia dar pavasarį ar ankstėliau vasarą. Tačiau tokių yra mažuma ir daugelis mokslo metams pradeda ruoštis paskutinėmis savaitėmis ar net dienomis. O mes pasidomėjome, kiek šiais metais reikia išleisti eurų, norint supirkti pačius reikalingiausius reikmenis mokyklai.

 Prekybininkai teigia, kad mokyklai skirtų prekių kainos šiemet nepakilo. 
 Prekybininkai teigia, kad mokyklai skirtų prekių kainos šiemet nepakilo. 
 Kėdainiuose įsikūrusios kanceliarinių prekių parduotuvės „Jurasta“ darbuotoja. <br> A.Barzdžiaus nuotr. 
 Kėdainiuose įsikūrusios kanceliarinių prekių parduotuvės „Jurasta“ darbuotoja. <br> A.Barzdžiaus nuotr. 
 Kanceliarinių prekių parduotuvės „Charlot“ salės vadybininkės Loretos Svolkienės teigimu, pirkėjai daugiau dėmesio skiria kokybiškesnėms prekėms.<br> A.Barzdžiaus nuotr. 
 Kanceliarinių prekių parduotuvės „Charlot“ salės vadybininkės Loretos Svolkienės teigimu, pirkėjai daugiau dėmesio skiria kokybiškesnėms prekėms.<br> A.Barzdžiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Rasa JAKUBAUSKIENĖ, rinkosaikste.lt

Aug 21, 2018, 2:58 PM, atnaujinta Aug 21, 2018, 4:23 PM

Pabrango tik pratybos

Kėdainiuose įsikūrusios kanceliarinių prekių parduotuvės „Jurasta“ savininkė ir vadovė Jūratė Burlingienė teigė, kad šiemet prekių kainos, lyginant su praėjusiais metais, nesiskiria.

„Todėl ir krepšelio suma turėtų būti panaši kaip pernai. Tiesa, jei įskaičiuotume ir pratybas, tuomet išleidžiama suma padidėtų, mat kilo jų kaina“, – sakė pašnekovė.

J.Burlingienė taip pat pastebėjo, kad žmonės vis dar negali pamiršti lito.

„Pirkėjai vis dar linkę versti pinigus iš eurų į litus, – sakė parduotuvės vadovė. – Įsivaizduokite, jeigu anksčiau kuprinė kainavo 69 litus, tai dabar 22 eurus. Jeigu dabar trintukas kainuoja 7 euro centus ir atrodo, kad tai yra mažai, tai pavertus į litus, kaina nebeatrodo tokia ir juokinga.“

Kad šiais metais išleidžiama pinigų suma panaši, kaip ir pernai, patvirtino ir kitos kanceliarinių prekių parduotuvės „Charlot“ salės vadybininkė Loreta Svolkienė. Anot jos, daugiausia pinigų reikia į mokyklą išleisti mažiausią mokinį.

„Pirmokėliams tėveliai išleidžia daugiausiai, turint omenyje, kad perka kokybiškesnes prekes. Jam išleidžia nuo 80 iki 100 eurų.

Tai yra kuprinė, penalas, sportinės aprangos krepšelis, sąsiuviniai, plunksnakočiai ir kitos būtinos kanceliarinės prekės, – vardijo pašnekovė. – Pratybomis mes neprekiaujame. Vyresnių klasių moksleiviai išleidžia gerokai mažiau – 20–30 eurų, nes turi likusių priemonių nuo praėjusių metų. Jie apsipirkti dažniausiai ateina po rugsėjo 1-osios, kai žino, ko tikrai reikės.“

Pirkėjams svarbi ir kokybė

Paklausta, į ką labiau pirkėjai kreipia dėmesį – į kainą ar kokybę – J.Burlingienė išskirti negalėjo.

„Yra ir vienokių, ir kitokių. Kai reikia išleisti, pavyzdžiui, tris vaikus į mokyklą, o šeimos pajamos minimalios, tai jau susidaro nemenka suma ir tokie žmonės tikrai negali sau leisti pirkti kažkokių ypatingai kokybiškų prekių, – apgailestavo parduotuvės vadovė. – Aišku, kažkiek jie gauna valstybės paramą, bet jeigu eina trys vaikai į mokyklą, tai tada jau reikia labai skaičiuoti. Žinoma, visi nori kokybiškesnių prekių, bet ne visi gali jas įpirkti.“

Tuo metu L.Svolkienės teigimu, pirkėjai daugiau dėmesio skiria kokybiškesnėms prekėms.

„Pinigėlių negaili pirmiausia sąsiuviniams, plunksnakočiams, kuprinėms ir praktiškai visoms kitoms prekėms. Retas kuris nori pigesnių prekių“, – kalbėjo pašnekovė.

Abi pašnekovės pripažįsta, kad kasmet pasiūlyti kokių nors naujovių yra sudėtinga. Tačiau, pasak J.Burlingienės, kasmet stengiamasi pirkėjams pasiūlyti kažką naujo ir įdomaus.

„Šiais metais didžiausia naujovė – burbulinis modelinas. Per tuos visus 25-erius darbo metus bandai ieškoti tų naujovių, bet kad jų būtų kiekvienais metais, tai tikrai taip nėra. Tiesiog galbūt daugiau žiūrima į tų daiktų geresnį pritaikomumą, kokybę, bet ne naujoves“, – pastebėjo prekeivė.

Anot jos, kartais tėveliai perlenkia lazdą, ieškodami vaikams ypatingų prekių.

„Pavyzdžiui, dabar tėveliai labai dažnai laksto, ieško kažkokių ypatingų ortopedinių kuprinių. Bet kiek teko bendrauti su chirurgais dėl skeleto, tai ortopedinės reikia tam, kam ji yra skirta, – pabrėžė J. Burlingienė. – Kitas dalykas, kad šiais laikais paprastai tėvai nuveža vaikus į mokyklas ir jie tų kuprinių ant pečių beveik nenešioja.

Tai kam ta ortopedinė kuprinė reikalinga? Taigi, tikrai pakanka paprastos mokyklinės kuprinės, su pakietinta nugara ir atšvaitais.“

Tiek viena, tiek ir kita pašnekovė tikina su didžiaisiais prekybos centrais konkurencijos nejaučiančios.

„Mano apyvarta kiekvienais metais vis didesnė. Aš manau, kad tai yra įdirbio rezultatas, – kalbėjo J. Burlingienė. – Užauginau savo vaikus, dabar turiu keturis anūkus, tai kiekvieną prekę, esančią mano parduotuvėje, esu išbandžiusi asmeniškai ir pirkėjams kiekvieną jų galiu išsamiai apibūdinti ir rekomenduoti.“

L.Svolkienė sakė, kad klientai mieliau renkasi specializuotą parduotuvę, nes jiems yra svarbūs darbuotojų patarimai ir tinkamas aptarnavimas.

„Didelės konkurencijos nejaučiam, nes mes padedame kiekvienam pirkėjui susirinkti visas prekes, taip taupydami jų laiką, patariame kokybės atžvilgiu. Mūsų klientai labai patenkinti ir aptarnavimu“, – džiaugėsi parduotuvės atstovė.

Dalis prekių atpigo

Tuo metu vieno iš didžiųjų prekybos centrų „Maxima“ komercijos vadovė Vilma Drulienė pastebi, kad 10–15 pačių svarbiausių, perkamiausių mokyklos prekių krepšelį, pagal klientų apsipirkimo kvitus, sudaro sąsiuviniai, tušinukai, piešimo popierius, koregavimo priemonės (trintukai, korektoriai ir pan.), kanceliariniai klijai, braižymo įrankiai, įvairūs dėklai ir segtuvai dokumentų laikymui, aplankalai, pieštukai, flomasteriai.

Prekybos tinklo duomenimis, platesnį, dažnai pirmokui perkamą pagrindinių mokyklinių prekių krepšelį sudaro apie 20–30 skirtingų mokyklinių priemonių. Komercijos vadovės teigimu, kiek tėveliai išleis, ruošdami savo moksleivius į mokyklą, priklauso nuo perkamo krepšelio „svorio“.

„Jei jau sukauptą mokyklinių priemonių arsenalą tereikia tik papildyti, bazinis mokyklinių prekių krepšelis – sąsiuviniai, piešimo popierius, aplankalai, svarbiausios piešimo priemonės ir braižymo įrankiai – atsieis apie 10 eurų, – sakė V. Drulienė. – O įsigyjant bene visas populiariausias mokyklines prekes, pradedant sąsiuviniais ir baigiant kuprine, mokyklinių priemonių krepšelio kainą sudarys apie 30 eurų.“

Kito prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė, kaip ir prieš tai kalbėjusios pašnekovės, įvardijo panašią reikalingiausių mokyklinių prekių sumą.

„Šių metų mokyklinių prekių krepšelio kaina (be kuprinės) turėtų siekti 25–35 eurus. Kaip ir kasmet, populiariausių mokyklinių prekių krepšelį sudaro sąsiuviniai (12 ir 48 lapų), piešimo sąsiuvinis, spalvotas popierius, klijai, rašikliai ir paprasti pieštukai, – vardijo komunikacijos vadovė. – Žinoma, populiarios prekės kiekvienais metais keičiasi, o gamintojai stengiasi šias tendencijas numatyti.“

V.Drulienė taip pat dalijasi, jog dalis mokyklos prekių netgi kainuoja pigiau nei pernai. Kiek brangiau nei praėjusiais metais šiemet atsieis tik aplankai vadovėliams ir sąsiuvinių dėklas. Šių metų naujiena, pasak pašnekovės, – pastebimai pagausėjęs įvairių dalykų pratybų sąsiuvinių pasirinkimas.

„Pastebėję susidomėjimą pratybomis ankstesniais metais, šiemet pratybų sąsiuvinių asortimentą išplėtėme bene dvigubai“, – teigė V. Drulienė.

B.Čaikauskaitė pastebi, kad mokyklinių prekių krepšelio kaina labai priklauso nuo to, kokias prekės pirkėjas pasirinks. Kaip ir bet kurių kitų, taip ir mokyklinių prekių kiekvienas gali rasti nuo pačių pigiausių iki brangesnių. Taigi, tėvai gali pasiruošti naujiems mokslo metams neviršydami savo suplanuoto biudžeto.

„Visgi, nors pirkėjai turi galimybę rinktis tarp pigesnių ir brangesnių tos pačios rūšies mokyklinių prekių, bendra tendencija rodo, kad pirkėjai linksta mokėti šiek tiek brangiau, nei pirkti pačias pigiausias prekes“, – sakė prekybos tinklo atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.