Taupydami valgo savo užaugintą derlių, bet neatsispiria ir egzotikai

Pastaraisiais metais daržovės tapo kasdienio pirkinių krepšelio dalimi, dėl kurių pirkėjai nevengia į parduotuve užsukti ir kelis kartus per savaitę.

Dažniausiai pirkėjai yra linkę rinktis būtent Lietuvos ūkininkų užaugintą produkciją.<br> Organizatorių nuotr. 
Dažniausiai pirkėjai yra linkę rinktis būtent Lietuvos ūkininkų užaugintą produkciją.<br> Organizatorių nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 21, 2018, 5:20 PM

Dažniausiai pirkėjai yra linkę rinktis būtent Lietuvos ūkininkų užaugintą produkciją. Be to, populiariausias daržoves vasarą nemažai gyventojų augina ir patys, todėl daržo gėrybių suvartoja dar daugiau.

Šią tendenciją patvirtino ir „Iki“ prekybos tinklo atstovė Berta Čaikauskaitė.

Pasak jos, pirmasis didelis daržovių pardavimo šuolis jaučiamas pavasarį, kai į parduotuvių lentynas atkeliauja pirmasis lietuviškas tam tikrų daržovių derlius.

„Šviežių daržo gėrybių išsiilgę gyventojai tuomet jas tiesiog šluote šluoja.

Tuo tarpu vasarą daugelio daržovių pardavimas stabilizuojasi ir panašus išlieka viso sezono metu“, – sakė B.Čaikauskaitė.

Valgo savo užaugintas gėrybes

Anot prekybos tinklo atstovės, tokių daržovių kaip pomidorai, agurkai, morkos ar svogūnai lietuviai neabejotinai užsiaugina ir savo soduose, mat šiltuoju metų laiku jų nuperkama kiek mažiau nei pavasarį ar žiemą.

„Vis tik kitų sezoninių daržovių pardavimas vasarą nemažėja ar netgi šokteli į viršų. Tai pasakytina apie salierus, žaliąsias cukinijas, burokėlius, kopūstus ir kitas daržoves, kurias pirkėjai noriai renkasi ištisus metus.

Kaip ir daugumą daržovių, pastarąsias gyventojai taip pat stengiasi pirkti lietuviškas, todėl visuomet siekiame užtikrinti jų pasiūlą.

Pavyzdžiui, sezono metu prekiaujame tik Lietuvoje užaugintais kopūstais, morkomis, svogūnais, bulvėmis ir kai kuriomis kitomis mūsų šalyje augančiomis gėrybėmis“, – sakė B.Čaikauskaitė.

Perka ir egzotines daržoves

Tiesa, mūsų kraštui būdingomis daržovėmis lietuviai neapsiriboja, o savo mitybą praturtina ir atvežtine produkcija.

„Lietuviai rinkdamiesi maistą tikrai nebėra konservatyvūs ir nori išbandyti įvairesnius skonius ir receptus, kuriems kartais reikia ir pakankamai egzotiškų daržovių, vaisių ar salotų.

Pirkėjai jau spėjo pamėgti ne tik avokadus ar baklažanus, bet ir įvairiausias kitas atvežtines daržo gėrybes – nuo pankolių ir smidrų iki valgomųjų batatų ir garstyčių daigų.

Be to, dairomasi ekologiškos, aplinkai draugišku būdu užaugintos produkcijos. Į šiuos vartotojų poreikius taip pat stengiamės atsižvelgti ir pasiūlyti kuo platesnį daržovių asortimentą“, – kalbėjo B.Čaikauskaitė.

Anot prekybos tinklo atstovės, konkrečių daržovių pasiūla ir kainos kasmet priklauso nuo vyraujančių gamtinių sąlygų, lemiančių jų derlių.

Nors šią vasarą ne tik mūsų šalies, bet ir didžiosios Europos dalies ūkininkams teko kovoti su didele sausrą, tačiau daržovių trūkumo ar kainų augimo nepastebima. 

Priešingai, kai kurios daržovės, B. Čaikauskaitės teigimu, atpigo. Pavyzdžiui, „Iceberg“ salotų kaina šiemet yra 15 proc. žemesnė už pernykštę.

Cukinijų, burokėlių ir daugelio kitų daržovių kainos arba liko tokios pat, arba šiek tiek sumažėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.