Rūkalų gamintojai: bendrinės pakuotės idėja pasaulyje nepasiteisino

Sveikatos apsaugos ministerijai paskelbus apie naujus tabako gaminių prieinamumo ribojimus, rūkalų gamintojai priekaištauja, kad neįvertinamos galimybės naujus reikalavimus įgyvendinti, o dalis pasiūlymų pasaulyje nepasiteisino.

Rūkymui ir rūkaliams – vis daugiau ribojimų. <br>M.Patašiaus nuotr.
Rūkymui ir rūkaliams – vis daugiau ribojimų. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 24, 2018, 9:16 AM

Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vykdomasis direktorius Arnas Neverauskas itin kritiškai vertina reikalavimą dėl bendrinės tabako gaminių pakuotės įvedimo nuo 2020 metų lapkričio. Anot jo, tokia iniciatyva yra nusavinami tabako gamintojų prekės ženklai.

„Tai yra grėsminga žinia užsienio investuotojams iš liberalia ekonomika save pozicionuojančios šalies“, – penktadienį išplatintame pranešime tvirtino A.Neverauskas.

Anot jo, prieš kelerius metus buvo tikėtasi, kad vienodos pakuotės sąlyga bus reglamentuota kaip Europos Sąjungos direktyva, bet taip neatsitiko, nes nepakako jos efektyvumo įrodymų.

Bendrinė pakuotė jau yra įteisinta Airijoje, Prancūzijoje, Norvegijoje, Vengrijoje, Slovėnijoje ir Jungtinėje Karalystėje, taip pat Australijoje bei Naujoje Zelandijoje. A.Neverausko teigimu, įvedus bendrinę tabako gaminių pakuotę Australijoje, nelegali prekyba padidėjo 30 procentų.

A.Neverauskas taip pat kritiškai vertina planus nuo kitų metų lapkričio tabako gaminius pardavinėti tiesiogiai neprieinamu būdu.

„Toks siūlymas neįvertina prekybininkų, ypač mažų ir vidutinių, galimybių tam pasiruošti, finansinių ir organizacinių sunkumų, kuriuos toks reguliavimas sukeltų,“ – aiškino A.Neverauskas.

Sveikatos apsaugos ministerijos kartu su kitomis institucijomis parengtomis Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisomis Lietuvoje siūloma dar labiau sugriežtinti tabako prieinamumą – siūloma įteisinti vienodą cigarečių pakuotę, uždrausti demonstruoti jas parduotuvėse, neleisti rūkyti daugiabučių balkonuose, lauko kavinėse, paplūdimiuose ir kitose vietose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.