Mokslo metų pradžios šventė: tėvai teoriškai turi teisę į laisvadienius, praktiškai – ne visada

Darbo kodeksas garantuoja teisę visiems tėvams, auginantiems vaikus iki 14 metų, į pusę laisvos dienos pirmąją mokslo metų dieną. Šis laikas yra apmokamas darbuotojui mokant vidutinį jo darbo užmokestį, – informuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Jeigu vaiko tėvai turi teisę į mamadienius ir tėvadienius, tuomet pirmąją mokslo metų dieną galima išnaudoti šias papildomas poilsio dienas.

Darbo kodeksas garantuoja teisę visiems tėvams, auginantiems vaikus iki 14 metų, į pusę laisvos dienos pirmąją mokslo metų dieną. <br>M.Patašiaus nuotr.
Darbo kodeksas garantuoja teisę visiems tėvams, auginantiems vaikus iki 14 metų, į pusę laisvos dienos pirmąją mokslo metų dieną. <br>M.Patašiaus nuotr.
Darbo kodeksas garantuoja teisę visiems tėvams, auginantiems vaikus iki 14 metų, į pusę laisvos dienos pirmąją mokslo metų dieną. <br>D.Umbraso nuotr.
Darbo kodeksas garantuoja teisę visiems tėvams, auginantiems vaikus iki 14 metų, į pusę laisvos dienos pirmąją mokslo metų dieną. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 31, 2018, 12:13 PM, atnaujinta Aug 31, 2018, 12:19 PM

Derybose dėl Darbo kodekso profesinėms sąjungoms pavyko iškovoti papildomų laisvadienių dirbantiems tėvams, tačiau Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) primena, kad šios garantijos suteikiamos ne visada. Darbdaviai nenoriai patenkina tokius darbuotojų prašymus, o neretai ir iš viso nesuteikia Darbo kodekse numatytų laisvadienių.

„Suprantama, kad dirbant biure lengviau suderinti laisvadienius, gamyboje ar prekyboje darbdaviai išties susiduria su iššūkiais. Tačiau ir čia įmanoma darbą organizuoti taip, kad dirbantys tėvai galėtų daugiau laiko praleisti su vaikais. Pavyzdžiui, susitarti, kad kiekvieno mėnesio paskutinį penktadienį darbuotojas ar darbuotoja turės tėvadienį ar mamadienį. Taip pat yra galimybė tiesiog keliomis valandomis sutrumpinti savaitės darbo laiką neimant laisvos dienos“, – dėsto LPSK pirmininkė Inga Ruginienė.

Taip pat pamirštama, kad ne tik moterys, auginančios vaikus, turi teisę į laisvą dieną ar dvi, bet ir vyrai. „Teise į tėvadienius pasinaudojama dar rečiau nei į mamadienius, darbuotojai vyrai dažnai net ir nežino, kad tokia galimybė yra numatyta Darbo kodekse“, – primena Inga Ruginienė.

Pasak jos, dabar, kai laikas diktuoja didelį darbo tempą bei krūvius, ypač svarbu tinkamai derinti šeimos ir darbo įsipareigojimus.

„O pirmoji mokslo metų diena apskritai yra ypatinga, ypač pradinukams, kurie dar turi labai tamprų ryšį su šeima. Taip pat ir vyresniems vaikams svarbi tėvų parama, juolab kad mokyklų sistema verčia juos keisti mokyklas kas keleri metai“, – komentuoja LPSK vadovė.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija primena, jog darbuotojai, kurių teisės yra pažeidžiamos, neturėtų į tai numoti ranka. Jie gali kreiptis į profesinę sąjungą, o jeigu darbovietėje jos nėra, – į darbo ginčų komisiją.

1 mamadienis ir 1 tėvadienis per mėnesį priklauso tėvams, auginantiems 2 vaikus iki 12 metų arba vieną neįgalų vaiką iki 18 metų. 2 mamadieniai ir 2 tėvadieniai per mėnesį priklauso tėvams, auginantiems 3 ir daugiau vaikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.